Ρωγμή άνοιξε για 14 ώρες στο μαγνητικό πεδίο της Γης – Δείτε τι συνέβη

απο Cyclades Open

Γεωμαγνητική καταιγίδα χτύπησε τη Γη από τη ρωγμή που άνοιξε στο μαγνητικό πεδίο της και έμεινε ανοιχτή για αρκετές ώρες, προσφέροντας εκπληκτικές εικόνες.

Την Πέμπτη (07/07) μια ρωγμή άνοιξε στο μαγνητικό πεδίο της Γης και έμεινε ανοιχτή για σχεδόν 14 ώρες. Κάτι που επέτρεψε σε ισχυρούς ηλιακούς ανέμους να ξεχυθούν μέσα από την τρύπα, δημιουργώντας μια γεωμαγνητική καταιγίδα που δημιούργησε ένα όμορφο σέλας.

Η ρωγμή στο μαγνητικό πεδίο δημιουργήθηκε από ένα σπάνιο φαινόμενο που ονομάζεται co-rotating interaction area (CIR) από τον Ήλιο. Τα CIR δημιουργούνται στις περιοχές χαμηλού και μεσαίου γεωγραφικού πλάτους της ηλιόσφαιρας – την περιοχή που περιβάλλει τον Ήλιο που περιλαμβάνει το ηλιακό μαγνητικό πεδίο και τους ηλιακούς ανέμους – όταν αλληλεπιδρούν γρήγορα και αργά κινούμενα ρεύματα ηλιακού ανέμου.

Όπως οι στεμματικές εκπομπές μάζας (CMEs), τα CIR εκτοξεύονται από τον Ήλιο προς τη Γη και μπορεί να περιέχουν κρουστικά κύματα και συμπιεσμένα μαγνητικά πεδία που προκαλούν θυελλώδη διαστημικό καιρό, ο οποίος συνήθως μας παρουσιάζεται ως όμορφα σέλας.

Αυτό χτύπησε το μαγνητικό πεδίο της Γης τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιουλίου και προκάλεσε μια γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G1, όπως αναφέρει το iflscience.com.

Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία πάντως. Οι ρωγμές στο μαγνητικό πεδίο της Γης είναι φυσιολογικές. Το μαγνητικό πεδίο λειτουργεί ως ασπίδα για να μας προστατεύει από τις ηλιακές καταιγίδες που εκτοξεύονται από τον Ήλιο. Θεωρείτο ότι άνοιγαν και έκλειναν σχετικά γρήγορα, αλλά τώρα ξέρουμε ότι μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές για ώρες.

Δεν έγινε γνωστό να υπήρξαν διακοπές στα ραδιόφωνα ή ρεύματος αυτή τη φορά, αλλά έδωσαν μερικά υπέροχα βόρεια σέλας σε όλο τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ο Ήλιος ετοιμάζεται για την πιο ενεργή του περίοδο στον ηλιακό κύκλο (Ιούλιος 2025) και είναι ήδη ασυνήθιστα ενεργός.

Πηγή: NEWS247/Ανθή Κουτσουμπού

📸Brad Perry via twitter

Δείτε επίσης