Route 66: «Η μητέρα όλων των δρόμων»

Λίνα Καπετάνιου

απο Cyclades Open

“Mother Road”, η μητέρα όλων των δρόμων αποκαλεί τον Route 66 ο Τζον Στάινμπεκ στo βιβλίο του «Τα σταφύλια της Οργής», γραμμένο το 1939. Και δεν υπάρχει καλύτερος χαρακτηρισμός για τον δρόμο που ονειρεύτηκαν όλοι οι ταξιδιώτες αυτού και του προηγούμενου αιώνα.

Η διαδρομή μήκους 3940 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε το 1926 για να ενώσει το Σικάγο με τη Σάντα Μόνικα στο Λος Άντζελες, περνώντας από το Μιζούρι, το Κάνσας, την Οκλαχόμα, το Τέξας και το Νέο Μεξικό. Ο δρόμος αυτός έγινε συνώνυμο της αμερικανικής ζωής και του αμερικανικού ονείρου, αφού πολλοί ήταν αυτοί που τον ακολουθούσαν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Route 66 παροπλίστηκε πλήρως το 1985, αφού νέοι και πιο σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι τον αντικατέστησαν.

Σήμερα αποτελεί το κορυφαίο roadtrip για τους λάτρεις των μακρινών διαδρομών, αφού υπολογίζεται ότι θα χρειαστείτε από 1 έως 3 εβδομάδες για να ολοκληρώσετε την οδήγηση, αφήνοντας βέβαια χρόνο και για να εξερευνήσετε τις πόλεις και τις περιοχές που θα διασχίσετε.

Ο δρόμος διασχίζει 7 πολιτείες/ Photo: Unsplash

Περίπου το 85% της αυθεντικής διαδρομής είναι διαθέσιμη στους ταξιδιώτες, οι οποίοι θα πρέπει να σχεδιάσουν προσεκτικά τους δρόμους που θα ακολουθήσουν, ενώ μπορούν να επιλέξουν και κάποια συγκεκριμένα κομμάτια της διαδρομής που είναι πιο καλά διατηρημένα. Έχετε υπόψιν ότι το Route 66 διαπερνά 3 διαφορετικές ζώνες ώρας και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους καιρικές συνθήκες.

Η διαδρομή μήκους 3940 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε το 1926 για να ενώσει το Σικάγο με τη Σάντα Μόνικα στο Λος Άντζελες/ Photo: Dietmar Rabich/ Wikipedia/ Creative Commons

Το πρώτο κομμάτι είναι αυτό που ενώνει το Σικάγο με το Σαιντ Λούις στο Μιζούρι (527 χιλιόμετρα). Από εκεί περνώντας πάνω από τον ποταμό Μισσισίπη, συνεχίζει νοτιοδυτικά προς την πόλη Σπρινγκφιλντ και την πόλη Τζόπλιν (484 χιλιόμετρα). Την τρίτη μέρα θα οδηγήσετε για λίγο στην πολιτεία του Κάνσας, πριν μπείτε στην Οκλαχόμα και κατευθυνθείτε στην πόλη Κλίντον (524 χιλιόμετρα). Οι περισσότεροι οδηγοί προτείνουν την επόμενη μέρα να καλύψετε την απόσταση από το Κλίντον μέχρι την Αλμπουκέρκη, πόλη στην πολιτεία του Νέου Μεξικού (749 χιλιόμετρα). Απομένουν δύο πολιτείες, η Αριζόνα και η Καλιφόρνια και η πρώτη στάση είναι η πόλη Winslow (500 χιλιόμετρα), ενώ τα δύο τελευταία κομμάτια της διαδρομής είναι το πρώτο μέχρι την πόλη Needles στα σύνορα Αριζόνας-Καλιφόρνιας (468 χιλιόμετρα) και το τελευταίο μέχρι το σημείο τερματισμού, την πόλη Σάντα Μόνικα (543 χιλιόμετρα). Φυσικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν δεκάδες αξιοθέατα, εθνικά πάρκα και μουσεία, πολλά από τα οποία σχετίζονται με το ιστορικό Route 66.

Photo: Wikipedia/ Creative Commons

Η ιστοσελίδα www.theroute-66.com έχει αναλυτικές περιγραφές της διαδρομής καθώς και λίστα με αξιοθέατα, ξενοδοχεία και προτάσεις για φαγητό.

Διαβάστε

  • Το βιβλίο “Τα σταφύλια της οργής” γραμμένο από τον Τζον Στάινμπεκ το 1939, το οποίο ήταν ο βασικός λόγος που απονεμήθηκε στον συγγραφέα το βραβείο Νόμπελ το 1962. Στο μυθιστόρημα περιγράφεται το ταξίδι μιας φτωχής οικογένειας από την Οκλαχόμα προς την Καλιφόρνια.
  • Το βιβλίο “Στο δρόμο” του Τζακ Κέρουακ γράφτηκε το 1957 και από τότε αποτελεί σύμβολο όσων ποθούν την ελευθερία που υπόσχεται ο ανοιχτός δρόμος.

Ακούστε

  • Το τραγούδι “(Get Your Kicks on) Route 66” γράφτηκε το 1946 από τον αμερικανό συνθέτη Bobby Troup και ηχογραφήθηκε από τον Nat King Cole. Έχει διασκευαστεί γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία από τους Rolling Stones.

Δείτε

  • Την ταινία κινουμένων σχεδίων “Cars” του 2006, εμπνευσμένη από την ιστορική διαδρομή Route 66.

Tips για ένα road trip στις ΗΠΑ:

-Δείξτε απόλυτο σεβασμό στα όρια ταχύτητας. Η παραβίασή τους ακόμα και για λίγα χιλιόμετρα σχεδόν σίγουρα θα τιμωρηθεί με πρόστιμο.

-Όσο περίεργο και να ακούγεται, αν δεν γνωρίζετε με βεβαιότητα τη διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσετε, φροντίστε να έχετε μαζί σας έναν χάρτη. Ειδικά σε πιο απομονωμένους δρόμουςπιθανόν να μην έχετε σήμα στο κινητό σας.

Photo: Unsplash

Το τέλος του δρόμου στη Σάντα Μόνικα/ Photo: Wikipedia/ Creative Commons

-Σαν συνέχεια του προηγούμενου, καλό θα είναι να γνωρίζετε από πριν πού μπορείτε να βρείτε βενζινάδικο για τον ανεφοδιασμό σας. Μην ξεχνάτε ότι όλες οι αποστάσεις και τα όρια ταχύτητας αναγράφονται σε μίλια (1 μίλι= 1,6 χιλιόμετρα) και οι καταναλώσεις σε γαλόνια (1 γαλόνι=3,75 λίτρα)

-Όπως προαναφέρθηκε, μπορεί από τη μια πολιτεία στην άλλη να βρεθείτε σε άλλη ζώνη ώρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε πάντα τον νου σας αν θέλετε να προλάβετε πχ. ανοιχτό κάποιο αξιοθέατο με είσοδο.

Πηγή: Travel.gr

Δείτε επίσης