Σαν από ταινία: Εντυπωσιακές πόλεις-φαντάσματα [φωτογραφίες]

απο Cyclades Open

Άδεια κτίρια, εγκαταλελειμμένα μαγαζιά, σκουριασμένα αυτοκίνητα και ερημωμένοι δρόμοι. Αυτή ήταν η μοίρα μερικών χωριών και πόλεων ανά τον κόσμο, που κάποτε έσφυζαν από ζωή αλλά στο πέρασμα των χρόνων εγκαταλείφθηκαν.

Πλέον εκεί θα βρει κανείς μόνο φυτά και μισογκρεμισμένα κτίρια, ωστόσο μόνο και μόνο το να περπατάς σε μία εντελώς άδεια και εγκαταλελειμμένη πόλη εκτοξεύει την αδρεναλίνη στα ύψη. 

Δείτε «γνωστές-άγνωστες» εγκαταλελειμμένες πόλεις του κόσμου που θα ήταν ιδανικές για τα γυρίσματα ταινίας. 

Oradour-Sur-Glane, Γαλλία

.

Παλιά ήταν ψαροχώρι. Τώρα έχουν μείνει μόνο ερείπια.

Το χωριό Oradour-Sur-Glane έχει μείνει σχετικά ανέγγιχτο από τις 10 Ιουνίου 1944, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του σφαγιάστηκε από τους Ναζί.

Κατά τη διάρκεια της θηριωδίας, άνδρες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε αχυρώνες, ενώ γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν όταν ανατινάχθηκε η εκκλησία στην οποία είχαν καταφύγει για να σωθούν. Ακόμη και όσοι επέζησαν πυροβολήθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Κοντά στο εγκαταλελειμμένο χωριό υπάρχει ένα μουσείο στη μνήμη των θυμάτων που λειτουργεί από το 1999.

Belchite, Ισπανία

.

Το χωριό Βelchite στην Ισπανία πολιορκήθηκε για εβδομάδες κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πριν τελικά κατακτηθεί από τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο το 1939.

Το μικροσκοπικό χωριό βρίσκεται νότια της Σαραγόσα, στη βορειοανατολική Ισπανία, και έχει μείνει σχεδόν όπως ήταν τότε, ενώ τα ερείπια της εκκλησίας του χωριού φωτογραφίζονται από επισκέπτες μέχρι και σήμερα.

Craco, Ιταλία

.

Κάνοντας μία βόλτα στην εγκαταλελειμμένη Craco στη νότια Ιταλία μπορεί κανείς να θαυμάσει ακόμη και τώρα την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της.

Οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν μετά από μια σειρά κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από έργα αποχέτευσης και ύδρευσης τη δεκαετία του 1960. Εν τέλει η πόλη ερημώθηκε εντελώς μετά από ένα δυνατό σεισμό το 1980.

Έκτοτε, η πόλη-φάντασμα όχι μόνο έχει προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες, αλλά έχει γίνει και δημοφιλής τόπος γυρισμάτων, για ταινίες όπως το «Quantum of Solace» του Τζέιμς Μποντ του 2008.

Pyramiden, Νορβηγία

.

Η Pyramiden, που βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, ήταν κάποτε οικισμός εξόρυξης άνθρακα.

Πουλήθηκε στους Σοβιετικούς από τη Σουηδία το 1927, με αποτέλεσμα η αρχιτεκτονική του να έχει σοβιετικές επιρροές.

Η εξόρυξη άνθρακα σταμάτησε το 1998 και έκτοτε η Pyramiden ερημώθηκε. Ωστόσο λειτουργεί ακόμη ένα ξενοδοχείο για τους τουρίστες που θέλουν να ξεναγηθούν στα ερειπωμένα κτίρια.

Kolmanskop, Ναμίμπια

.

Η πόλη Kolmanskop είναι μία κυριολεκτικά ερημωμένη πόλη καθώς βρίσκεται στην… καρδιά της ερήμου Ναμίμπ.

Ιδρύθηκε μετά την ανακάλυψη διαμαντιών από τον Ζαχαρία Λεουάλα το 1908 και στη συνέχεια κατακλύστηκε από Γερμανούς αδαμαντορύχους, πριν εγκαταλειφθεί οριστικά το 1956.

Χτισμένο στα πρότυπα γερμανικών πόλεων, το Kolmanskop διέθετε αίθουσα χορού, καζίνο, ακόμη και τραμ.

Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να δουν πώς έχει σκεπάσει τα κτίρια η έρημος, καθώς η πόλη εξαφανίζεται σιγά-σιγά κάτω από την άμμο.

Πηγή: CNN International

Δείτε επίσης