Η Σαντορίνη πριν από 62 χρόνια – Τρία βίντεο από τα Φηρά, το παλιό λιμάνι και το Ηφαίστειο

απο Cyclades Open

Τρία ερασιτεχνικά βίντεο του 1960 από το Αρχείο Bonar, που διέθεσε το Aylon Film Archives.

To Aylon Film Archives είναι ένα ψηφιακό αποθετήριο ερασιτεχνικών φιλμ τραβηγμένων στο διάστημα 1940-1980. Όλα τα φιλμ είναι πρωτότυπα, παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά και παραχωρήθηκαν από τους ίδιους τους δημιουργούς τους στο Aylon Film Archives.

Σαντορίνη: Άφιξη στο λιμάνι
Απόψεις της Σαντορίνης καθώς το πλοίο προσεγγίζει το παλιό λιμάνι, τον Γιαλό.
Ο φακός στέκεται στο ανάγλυφο της Καλντέρας, απόρροια της Μινωικής έκρηξης του 1613 π.Χ. που βύθισε την τότε ενιαία νήσο Στρογγύλη, και στη συνέχεια μας δίνει λήψεις από τη γραφική πόλη των Φηρών στο χείλος της Καλντέρας.
Το φιλμ συνεχίζει με πλάνα από τα γιοτ στο λιμάνι, την πόλη των Φηρών και τις ψαρόβαρκες που έρχονται να παραλάβουν τους επιβάτες (εκείνα τα χρόνια στα νησιά, οι επιβάτες έβγαιναν με βάρκες). Καθώς πλησιάζουμε στον μώλο, λήψεις από τον βαρκάρη που κρατάει το κουπί για να μανουβράρει την βάρκα, στα γραφικά σπιτάκια των Φηρών και στον πέτρινο μώλο.
Στο λιμάνι γαϊδουράκια δεμένα περιμένουν να τα φορτώσουν για να ξεκινήσουν την ανοδική πορεία των 587 λιθόστρωτων σκαλοπατιών, ελικοειδούς σχήματος, προς τα Φηρά. Πλάνα, καθώς τουρίστες και ντόπιοι ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια, άλλοι με τα πόδια και άλλοι πάνω σε γαϊδουράκια.
Το φιλμ κλείνει με τον ήλιο να χάνεται πίσω από την Παλιά Καμμένη, λήψη κατά πάσα πιθανότητα από το Ημεροβίγλι.

.

.

Περπατώντας στα Φηρά
Στο χείλος της Καλντέρας η πρωτεύουσα της Σαντορίνης τα Φηρά.
Παρακολουθούμε πλάνα από τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα μικρά κυκλαδίτικα σπιτάκια σκαρφαλωμένα στην Καλντέρα και αμυδρά διακρίνουμε τον τρούλο της Μητρόπολης της Υπαπαντής του Σωτήρα και το ξενοδοχείο Ατλαντίς.
Μια κυρία ανηφορίζει, ο φακός στέκεται για λίγο πάνω της και εν συνεχεία συνεχίζει με πανοραμικά πλάνα των Φηρών, του Ακρωτηρίου, έως ότου πέσει κατακόρυφα, ακολουθώντας την απότομη πλαγιά στο παλιό λιμάνι του Γιαλού, για να συνεχίσει την περιήγηση στο ανάγλυφο της Καλντέρας.
Η περιπλάνηση συνεχίζεται εντός της πόλης με στιγμές από την καθημερινότητα των ντόπιων και της συντροφιάς του κινηματογραφιστή. Παρακολουθούμε την γιαγιά στηριγμένη στο μπαστούνι της, την συντροφιά κατά την επίσκεψη της σε ένα γραφικό εκκλησάκι, όπου με την βοήθειας μιας μαυροφορεμένης γιαγιάς, μαζεύει βότανα. Κατηφορίζοντας τα λιθόστρωτα σκαλάκια, πλάνα από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός του 1956.
Η συνέχεια του φιλμ βρίσκει την συντροφιά παρέα με μια γηραιά κυρία και ένα μικρό κοριτσάκι που κρατά τρυφερά στα χέρια του ένα κουταβάκι, καθώς ένα παραφορτωμένο γαϊδουράκι με συνοδό ένα μπόμπιρα ανηφορίζουν από το λιμάνι προς την πόλη.
Το φιλμ κλείνει με πλάνα από το παλιό λιμάνι του Γιαλού καταγράφοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί.

.

.

Επίσκεψη στο Ηφαίστειο της Σαντορίνης
Στο φιλμ παρακολουθούμε μια επίσκεψη στη Νέα Καμένη Θήρας, το ενεργό ηφαίστειο της Σαντορίνης. Μόλις 4 χρόνια πριν από την εποχή που γυρίστηκε το φιλμ, είχε πραγματοποιηθεί ο μεγάλος σεισμός του 1956, ενώ η τελευταία έκρηξη είχε γίνει 10 χρόνια νωρίτερα, το 1950.
Παρακολουθούμε τον βαρκάρη που οδηγεί το πλοιάριο από το λιμάνι της Σαντορίνης προς το ηφαίστειο.
Στη συνέχεια βλέπουμε εικόνες από τη Νέα Καμένη, τα ηφαιστειογενή πετρώματα και τις πολλές αναθυμιάσεις από τον κρατήρα του ηφαιστείου.
Το φιλμ κλείνει με ένα ηλιοβασίλεμα.

.

.

📸 Pinterest/Lussi Theodoridou

Δείτε επίσης