Σαντορίνη: Απαραίτητοι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία στο νησί, λέει ο Ε. Λέκκας – Οι κατολισθήσεις είναι συνεχές φαινόμενο

απο Cyclades Open

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη Σαντορίνη, έκρουσε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο Action 24, μετά την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για την εφαρμογή περιορισμών κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού μετά τα πρόσφατα φαινόμενα κατολισθήσεων.

«Στη Σαντορίνη έχουμε ένα παγκόσμιο φυσικό μνημείο που έχει διαμορφωθεί από ηφαιστειακές εκρήξεις, από κατολισθήσεις, κύματα τσουνάμι και πλημμυρικά φαινόμενα. Ένα σύνολο φυσικών φαινομένων διαμόρφωσαν ένα φυσικό τοπίο μοναδικό», τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας. «Ας μην ξεχνάμε ότι η Σαντορίνη είναι η μεγαλύτερη καλντέρα στον κόσμο», είπε.

«Όλη αυτή η πανέμορφη περιοχή ενέχει και κινδύνους από φυσικά φαινόμενα. Οι κατολισθήσεις είναι ένα φυσικό φαινόμενο που εξελίσσεται διαρκώς», σημείωσε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Καταλογίζοντας ευθύνες στην ανθρώπινη παρέμβαση για την πρόκληση κατολισθητικών φαινομένων, ο Ευθύμης Λέκκας εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε στη Σαντορίνη σπίτια, πισίνες, άλλες δραστηριότητες, να βρίσκονται πάνω στο «χείλος» του γκρεμού.

Όλα αυτά είναι κατασκευές που έχουν υψηλότατο κίνδυνο».

Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν επικίνδυνες κατασκευές, σημείωσε: «Ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρξουν κατεδαφίσεις. Υπάρχουν οι απαραίτητες δομές της διοίκησης που μπορεί να εκτιμήσουν κάτι τέτοιο».

«Η οικιστική ανάπτυξη στη Σαντορίνη θα πρέπει να ελεγχθεί», ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας.

Διαβάστε σχετικά:

Πηγή: flash.gr

Δείτε επίσης