Η Σαντορίνη εξασφαλίζει την κυριότητα στις ιαματικές πηγές της

απο Cyclades Open

Απόφαση για την αξιοποίηση των πέντε γνωστών ιαματικών πόρων του Δήμου Θήρας, έλαβε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, έχει περιέλθει στην ευθύνη του οργανισμού Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ), του Υπουργείου Τουρισμού. Ωστόσο, στην περίπτωση που ο εκάστοτε Δήμος βούλεται να αξιοποιήσει με ίδια μέσα τις ιαματικές πηγές, των οποίων έχει την ιδιοκτησία, οφείλει να το δηλώσει με σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται, πως αν εκδοθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου περί αξιοποίησης, ο οικείος Δήμος ή η αναπτυξιακή εταιρεία αυτού υποβάλει στην ΙΠΕ εντός τεσσάρων ετών από την έκδοση της απόφασης αυτής, οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικού σχεδίου του κάθε ιαματικού φυσικού πόρου, στην οποία περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα της επένδυσης, δίνονται στοιχεία για την τουριστική κίνηση της περιοχής και παρατίθενται οι προοπτικές βιωσιμότητας της επένδυσης. Τα έργα αξιοποίησης ολοκληρώνονται εντός προθεσμίας δέκα ετών από την έκδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, περί αξιοποίησης. Αν παρέλθουν άπρακτες οι ως άνω προθεσμίες, η ευθύνη για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων περνά στην ΙΠΕ.

Στο Δήμο Θήρας, ο φυσικός πόρος στη Νέα Καμένη δεν έχει λάβει το ειδικό σήμα λειτουργίας και για την αξιοποίησή του από το Δήμο Θήρας, απαιτείται έως τις 23 Ιουλίου 2022 να ληφθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου περί της αξιοποίησης του ιαματικού φυσικού πόρου και των εγκαταστάσεων που συνέχονται με αυτόν. Ο φυσικός πόρος στην Παλαιά Καμένη επίσης δεν έχει λάβει το ειδικό σήμα λειτουργίας και απαιτείται επίσης απόφαση Δ.Σ. για την αξιοποίησή του. Στην ίδια περίπτωση ανήκουν επίσης η ιαματική πηγή στη Βλυχάδα (Ανεβρυτός), και οι ιαματικές πηγές στο Μεγαλοχώρι (Χριστού τα Θέρμη και Πλάκα).

Με την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας δεσμεύεται να λάβει το ειδικό σήμα λειτουργίας για τις ανωτέρω πέντε ιαματικές πηγές, ενώ στη συνέχεια, εντός τεσσάρων ετών να υποβάλει στην ΙΠΕ οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικού σχεδίου και μέσα σε προθεσμία δέκα ετών να έχει ολοκληρώσει τα έργα αξιοποίησης.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας αποστέλλεται στον Υπουργό Τουρισμού, με κοινοποίηση στο Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού και στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, τονίστηκε ότι η εισήγηση υπερψηφίστηκε, με την επιφύλαξη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις πηγές του Μεγαλοχωρίου.

Οι δημοτικές σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, κ.κ. Μαρία Αργυρού και Ακυλίνα Κόκκαλη, ψήφισαν θετικά, με την παρατήρηση, αφενός να δηλωθούν στο εθνικό κτηματολόγιο και οι πέντε αυτοί φυσικοί πόροι με ιδιοκτήτη τον Δήμο Θήρας, αν έως σήμερα ο Δήμος δεν έχει προβεί στην ενέργεια αυτή και αφετέρου να υπάρξει ρητή δέσμευση από πλευράς του Δήμου, ότι η αξιοποίηση αυτών των πόρων θα γίνει αποκλειστικά και μόνο από το Δήμο Θήρας.

Πηγή: ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Δείτε επίσης