Σαντορίνη: Συνάντηση της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων ηφαιστειακού κινδύνου του υπθαλάσσιου ηφαιστείου Κουλούμπο της Σαντορίνης

απο Cyclades Open

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση της Επιστημονικής Συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου Υποθαλάσσιου Ηφαιστείου Κουλούμπο (Σαντορίνη).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023 και ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, στα Φηρά Θήρας.

Η ΕΑΓΜΕ υλοποιώντας το ερευνητικό έργο «Εκτίμηση Ηφαιστειακού Κινδύνου και Επιδεκτικότητας στα Ενεργά Ηφαίστεια της Χώρας», έχει συντάξει και εκτελεί το «Πρόγραμμα Εκτίμησης Ηφαιστειακής Διακινδύνευσης από το Υποθαλάσσιο Ηφαίστειο Κουλούμπο» στη Σαντορίνη.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται στη Σαντορίνη από 9 έως 11/05/2023, η συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο πεδίο του ηφαιστειακού κινδύνου και της εκτίμησης της σχετικής διακινδύνευσης.

Η επιτροπή αποτελείται από 18 κορυφαίους επιστήμονες στο αντικείμενο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η οποία έχει ως στόχο να εκτιμήσει και ορίσει με διαδικασίες βαθμολογημένης αξιολόγησης, τα ποσοστά εκδήλωσης των πιθανών επικίνδυνων δράσεων από το ηφαίστειο Κουλούμπο (ηφαιστειακή στάχτη και αέρια, ηφαιστειακοί σεισμοί, τσουνάμι κ.α.), καθώς και των περιοχών που εκτίθενται σε κίνδυνο.

Τα εξαχθέντα αποτελέσματα και εκτιμήσεις θα διατεθούν στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), ώστε να αξιοποιηθούν στην επικαιροποίηση των Σχεδίων Αντιμετώπισης του Ηφαιστειακού Κινδύνου στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή (Σχέδιο ΤΑΛΩΣ).

Δείτε επίσης