Σαντορίνη: Ξεκίνησε η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου [video]

απο Cyclades Open

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης και ενόψει της έναρξης της διαδικασίας εκπόνησης του ΕΠΣ από την ανάδοχο μελετητική εταιρεία, ο Δήμος Θήρας πραγματοποίησε  εκδήλωση ενημέρωσης και διαλόγου με τους φορείς και τους πολίτες της Σαντορίνης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ν. Ταγαράς, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Θ. Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γ. Λεονταρίτης, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Έπαρχος Θήρας κ. Χ. Δαρζέντας, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ.  Σερράος ως υπεύθυνος της ομάδας επιστημονικής και ερευνητικής υποστήριξης του Δήμου, ο κ. Π. Βουλέλης, πολεοδόμος μηχανικός, επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, οι μελετητές του ΕΠΣ με επικεφαλής τον κ. Δ. Σαμαρά, αιρετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι επαγγελματικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και αρκετοί πολίτες της Σαντορίνης.

Από τις τοποθετήσεις των παρισταμένων αναδείχθηκε η εξαιρετική σημασία του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το αναπτυξιακό μέλλον της Σαντορίνης και επισημάνθηκε το γεγονός ότι η μελέτη της Σαντορίνης είναι ανάμεσα στις 5 πανελλαδικά, που προκηρύχθηκαν και η 2η που ανατέθηκε κατά προτεραιότητα.

Ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας στην αρχική του τοποθέτηση επεσήμανε τη σπουδαιότητα του ΕΠΣ χαρακτηρίζοντάς το ως  «απαραίτητο θεσμικό εργαλείο», καθοριστικό για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Σαντορίνης.

Ολόκληρη η δήλωση του Δημάρχου, Αντώνη Σιγάλα:

«Με το ΕΠΣ θα σχεδιαστεί το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του νησιού μας, οι χρήσεις γης και τα δίκτυα, ενώ θα χωροθετηθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η Σαντορίνη, όπως ο χώρος εγκατάστασης της οριστικής διαχείρισης των απορριμμάτων, η 2η γραμμή τελεφερίκ, το λιμάνι, η μαρίνα κ.α. Με την ολοκλήρωση του ΕΠΣ, προστατεύονται οι μοναδικοί φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι του νησιού μας, δίνεται η δυνατότητα οργανωμένης αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος των εργαζομένων στη Σαντορίνη, προστατεύεται πιο αποτελεσματικά ο πανάρχαιος σαντορινιός αμπελώνας και η πρωτογενής παραγωγή και διασφαλίζονται ποιοτικές υπηρεσίες και συνθήκες καθημερινότητας για τους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες  μας. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, τι ισχύει από πλευράς δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή να υπάρχει ασφάλεια δικαίου για όσους θέλουν να επενδύσουν, να διασφαλίσουμε πλήρως την ακίνητη περιουσία των Σαντορινιών και το περιβάλλον και να περιορίσουμε την πολεοδομική αναρχία και αυθαιρεσία.»

Τέλος, ο κ. Σιγάλας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν στην προώθηση της υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου και έκλεισε την παρέμβασή του με την ευχή «η Σαντορίνη να αποκτήσει, εντός της συμβατικής προθεσμίας των 14 μηνών, ένα σύγχρονο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα υπηρετεί το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού και την ευημερία των Σαντορινιών».

📸 Jeet Dhanoa/Unsplash

Δείτε επίσης