Η δημόσια διαβούλευση για το χωροταξικό του τουρισμού έκλεισε και το ερώτημα είναι αν θα επουλωθούν παλιές και χαίνουσες πληγές ή αν θα ανοίξουν νέες, ακόμα χειρότερες με την εφαρμογή του.
Το σωματείο Save Ios με ανάρτησή του στο facebook αναφέρει τα εξής:
Έκλεισε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό. Το σχέδιο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από πολλούς φορείς για λόγους όπως
(α) η υπερβολική έμφαση που το σχέδιο δίνει στην οικοδομική ανάπτυξη στις τουριστικές περιοχές σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος,
(β) η προτίμηση που το σχέδιο δίνει στις τουριστικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, και (γ) η γενική ασάφεια και προχειρότητα με την οποία εξετάζονται οι επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης.
Ένα εκτενές κείμενο αντιρρήσεων υποβλήθηκε από 11 έγκυρους φορείς, που συμπεριλαμβάνουν τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας και τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών.
Το κείμενο αυτό βρίσκεται στον σύνδεσμο https://wwfeu.awsassets.panda.org/…/mko_sxolia_exp… και μια περίληψή του στον σύνδεσμο https://wwfeu.awsassets.panda.org/…/mko_anakoinosi_exp….
Το σωματείο μας υπέβαλλε επίσης κείμενο αντιρρήσεων, εστιάζοντας σε δυο βασικά σημεία. Πρώτον την προβληματική στοχοθεσία του σχεδίου, και την απουσία στόχων όπως (Α) η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου, (Β) η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας, (Γ) η συμβατότητα του τουριστικού προϊόντος με την φέρουσα ικανότητα των περιοχών, και (Δ) η διάχυση των ωφελειών του τουρισμού στις τοπικές κοινωνίες. Δεύτερον τα προβλήματα με τις τουριστικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, με εκτενή αναφορά στην περίπτωση της Ίου.
Μας είναι σαφές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια διευκόλυνσης τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Το καθεστώς προστασίας ευαίσθητων περιοχών όπως τα μικρά και μεσαία νησιά αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο. Ίσως η προσπάθεια αυτή να εκπορεύεται από την αντίληψη ότι η οικοδομική και τουριστική ανάπτυξη θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας.
Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη καθώς (α) τα όποια οφέλη θα είναι πρόσκαιρα και (β) η ανάπτυξη αυτού του είδους κρατάει την ελληνική οικονομία σε καθεστώς χαμηλής παραγωγικότητας, καθώς η παραγωγικότητα τόσο στον οικοδομικό όσο και στον τουριστικό κλάδο είναι χαμηλή. Ίσως πάλι η προσπάθεια διευκόλυνσης τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας να εκπορεύεται από το αποτελεσματικό λόμπινγκ επενδυτών και άλλων παρατρεχάμενων προς τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου.
Πηγαίνοντας ένα επίπεδο πιο κάτω, δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά στις ενέργειες τις Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και του Περιφερειάρχη κυρίου Χατζημάρκου προσωπικά. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνήλθε στις 4 Σεπτεμβρίου για να διατυπώσει σχόλια για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό.
Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί να παρουσιάσουν τις απόψεις τους δυο μελετητές, ένας κύριος Βουλέλλης, Πολεοδόμος Μηχανικός, και ένας κύριος Καρατσώλης, Δικηγόρος με εξειδίκευση στην Πολεοδομική, Χωροταξική και Περιβαλλοντική Νομοθεσία, και Σύμβουλος του ΤΕΕ. Οι εισηγήσεις και των δυο είχαν παρόμοια κατεύθυνση. Και οι δύο ζήτησαν μεταξύ άλλων (α) να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για τον καθορισμό της παράκτιας ζώνης, (β) να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για τον ορισμό της ήπιας ανάπτυξης, (γ) ο όρος «τουριστική φέρουσα ικανότητα» να αντικατασταθεί από «φέρουσα ικανότητα», και (δ) το ισχύον πλαίσιο να εφαρμόζεται για όσες επενδύσεις έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος, ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα για τους επενδυτές.
Τα σημεία (α)-(δ) μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά όχι σ’εμάς. Για παράδειγμα, ως προς το (α), η ευελιξία θα οδηγήσει σε μικρότερη παράκτια ζώνη. Ως προς το (β), η ευελιξία θα οδηγήσει σε μικρότερους περιορισμούς στη δόμηση. Ως προς το (γ) αν οι περιορισμοί ισχύουν για την φέρουσα ικανότητα συνολικά, τομείς όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία θα συρρικνωθούν για να αναπτυχθεί ο τουρισμός ακόμα περισσότερο.
Δεν μας φαίνεται επίσης αθώο ότι ο κύριος Καρατσώλης είναι Νομικός Σύμβουλος των εταιρειών του κυρίου Μιχαλόπουλου. Ο κύριος αυτός προσκαλείται να ενημερώσει και να συμβουλεύσει τους Περιφερειακούς Συμβούλους για το Χωροταξικό Τουρισμού, ενώ παράλληλα εργάζεται για επενδυτές που έχουν να ωφεληθούν άμεσα από αυτό. Θα ήταν λογικό κάποιος να περιμένει ότι η Περιφέρεια θα έπρεπε να ζητήσει τη γνώμη ειδικών που να μην έχουν άμεση οικονομική εμπλοκή με το θέμα. Δυστυχώς αυτά φαίνεται δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα, τουλάχιστον όχι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τις εισηγήσεις και τη συζήτηση βρίσκεται στη Διαύγεια με κωδικό ΕΦΨ47ΛΞ-Δ0Ζ.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η συνέντευξη του κυρίου Χατζημάρκου σε μέσο της Ρόδου https://www.rodiaki.gr/…/g-xatzhmarkos-n-apaleifthei-h…. Στη συνέντευξή του, ο Περιφερειάρχης θεωρεί το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό υπερβολικά περιοριστικό. Ζητά μάλιστα να επιτραπεί η τουριστική ανάπτυξη και στις βραχονησίδες, κάτι που το σχέδιο απαγορεύει.
Οι παραπάνω εξελίξεις είναι θλιβερές. Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, η Ίος και πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου θα γίνουν αγνώριστα σε 10 χρόνια. Θα έχουν γεμίσει με απρόσωπα (η και κακάσχημα) τουριστικά συγκροτήματα, και το μοναδικό τους τοπίο καθώς και η σύνδεσή με την ιστορία και παράδοσή τους θα έχουν καταστραφεί.
* “Οι εικόνες δημιουργήθηκαν με την μέθοδο AI (Τεχνητής Νοημοσύνης) από ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΕΙΚΟΝΑ σε εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας, με τις λέξεις: LANDSCAPE CYCLADIC ISLAND CONSPIRACY CONCRETE.”
Διαβάστε το κείμενο στην αγγλική γλώσσα ΕΔΩ
Διαβάστε ακόμα: