Σχοινούσα: Εκεί που σμίγει η παράδοση και ο χορός, εκεί που δεν υπάρχει ηλικία

απο Cyclades Open

Να ζεις σε νησί τον Κυκλάδων και να μην ανατριχιάζεις μόλις ακούσεις ένα καλό βιολάτορα να παίζει νησιώτικο σκοπό είναι δύσκολο.

Εξίσου δύσκολο είναι να μην ξέρεις πως να χορέψεις ένα συρτό ή ένα μπάλο. Ακόμα κι αν δεν ξέρεις τα βήματα, αν αφεθείς θα τα καταφέρεις.

Υπάρχουν όμως ευτυχώς νησιώτες που όταν χορεύουν σταματούν τα πάντα να κινούνται γύρω τους. Είναι αδύνατον να μην σου τραβήξει την προσοχή η τέχνη με την οποία ξεδιπλώνουν τις φιγούρες του χορού σε αρμονία με την μελωδία. Κι όταν ο ρυθμός γίνεται γρήγορος, τα πόδια μοιάζουν να βγάζουν φτερά και το όλο σκηνικό σε απογειώνει.

Τις τελευταίες μέρες ήρθε στη δημοσιότητα ένα video που έγινε viral. Ένα ζευγάρι στη Γιορτή της Φάβας στη Σχοινούσα έβγαλε φτερά στα πόδια στο ρυθμό του μπάλου, υπό τις μελωδίες του άριστου βιολάτορα Νίκου Οικονομίδη.

Πρωταγωνιστές ο 89χρονος παππούς Γιώργος Κωβαίος και η εγγονή του Ποθητή. Μάστορας ο γλυκύτατος παππούς στον χορό, αλλά και η εγγόνα χάρμα οφθαλμών, ένα κορίτσι αγγελικό με σιγουριά σε κάθε βήμα, σε κάθε τσαλίμι, σε κάθε στροφή.

Το αποτέλεσμα μαγικό!

Κι όταν ο χορός τέλειωσε η αγκαλιά τους συγκινητική.

Δείτε το video στο σύνδεσμο https://fb.watch/d-S8YAOfNm/

Μακάρι για πολλά καλοκαίρια ακόμα να μοιράζονται με πάθος σε κάθε γιορτή της όμορφης Σχοινούσας την ίδια σκηνή χορεύοντας μπάλο και κάθε φορά να γεμίζει η αγκαλιά τους με στοργή κι αγάπη καμαρώνοντας ο παππούς την υπέροχη εγγονή του και η εγγονή τον περήφανο παππού που ο χρόνος δεν τον ζυγώνει!

«Έμαθα μπάλο από παιδί» τόνισε ο 89χρονος παππούς από τη Σχοινούσα στην ΕΡΤ την Παρασκευή (1/7) αναφέροντας πως είναι γέννημα θρέμμα του νησιού όπως και η σύζυγός του.

Μιλώντας για τη ζωή του στο νησί των Μικρών Κυκλάδων σχολίασε πως «Παλιά ήταν διαφορετικά, κουβαλούσαμε το νερό, δεν είχαμε ηλεκτρικό». «Ο Σκοπελίτης είναι το πρώτο μεταφορικό μας μέσο, μας εξυπηρετεί πάρα πολύ» σχολίασε.

Ποιό είναι το μυστικό που τον κρατά ακμαίο;

«Οξυγόνο καθαρό, ιώδιο από τη θάλασσα, φαγητά που βγάζει το νησί μας και περπάτημα» συνέστησε σε όσους θέλουν να είναι σαν αυτόν ο 89χρονος χορευταράς παππούς και μίλησε για το μποστάνι του που έχει «ντομάτες, κολοκύθια και μελιτζάνες». Όσο για την εγγόνα του δεν μπορούσε να κρύψει την περηφάνια του: «Είναι όμορφη κοπέλα και χορεύει καλά» είπε χαρακτηριστικά.

«Μένω μόνιμα στο νησί, θα φύγω όμως για σπουδές στην Αθήνα» ανέφερε η εγγονή του 89χρονου και εξέφρασε την έκλπηξή της για την δημοσιότητα που πήρε το συγκεκριμένο βίντεο: «Δεν περιμέναμε πως θα γίνει viral το βίντεό μας. Αυτό γίνεται σε κάθε γλέντι, ο παππούς πάντα θα ανοίξει τον χορό».

Δείτε εδώ το απόσπασμα από την εκπομπή στην ΕΡΤ.

Οι φωτογραφίες είναι στιγμιότυπα από το video που έκανε γνωστό η σελίδα του facebook Ρίζες

Δείτε επίσης