Euronews: Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι των Κυκλάδων – Σε κίνδυνο η γραβιέρα Νάξου [βίντεο]

απο Cyclades Open

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση αλλά και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Κατοικήθηκε από τη μέση παλαιολιθική εποχή και ήδη από την εποχή του χαλκού όσοι έμεναν εκεί θεωρούνταν από τους πιο πλούσιους.

Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των 18.000 κατοίκων ασχολείται με την κτηνοτροφία. Ωστόσο και αυτοί δεν εξαιρούνται από την ζοφερή πραγματικότητα που παρουσιάζει η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων μηνών.

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης, 11 κτηνοτροφικές μονάδες έχουν βάλει λουκέτο στο νησί μέσα στο 2022 ενώ έξι ακόμα τουλάχιστον βαδίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά.

«Η κτηνοτροφία στη Νάξο και γενικά στη νησιωτικότητα εκπέμπει SOS. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα όσον αφορά την ενέργεια, τα πετρέλαια, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα. Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο λειτουργικό κόστος. Σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει ούτε γάλα στην αγορά στην Ελλάδα, ούτε κρέας, ούτε πατάτες και γενικά ό,τι έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα»  λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, ένας κτηνοτρόφος αγόραζε το καλαμπόκι 200 ευρώ/τόνο και πλέον η τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί. Τα λιπάσματα από 370 ευρώ/τόνος έχουν τριπλασιαστεί. Το ρεύμα που απαιτείται για μια γεώτρηση προκειμένου ο παραγωγός να βγάλει νερό κόστιζε 7-8 ευρώ την ώρα και πλέον φτάνει τα 28 ευρώ. Το δε πετρέλαιο ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο.

Aris MESSINIS / AFP

ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ Aris MESSINIS / AFP

Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια τα ζώα να μην σιτίζονται όπως θα έπρεπε. «Έχουμε μειώσει λίγο το ζωικό κεφάλαιο και αυτό που κρατάμε το κρατάμε με νύχια και με δόντια. Δεν το ταΐζουμε όπως πρέπει, δεν μπορούμε να το συντηρήσουμε για να φάει αυτό που πρέπει να φάει. Το ταΐζουμε δυο – τρεις φορές τη μέρα από λίγο ενώ θα έπρεπε πάλι δυο τρεις φορές αλλά περισσότερο», λέει ο κτηνοτρόφος Γιάννης Βάβουλας.

Από την στιγμή που το κόστος συντήρησης ενός ζώου έχει εκτοξευθεί, ξεπερνώντας για παράδειγμα τις 3.000 ευρώ για την περίπτωση μιας αγελάδας, οι κτηνοτρόφοι προτιμούν να τις πουλήσουν και μάλιστα σε νεαρή ηλικία παρά να τις μεγαλώνουν με σκοπό να αντλήσουν το γάλα τους. «Δουλεύουμε μέρα νύχτα και δεν μπορούμε να ζήσουμε. Η κατάσταση είναι δράμα. Αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα αργήσει η ώρα που θα τα πουλήσουμε», λέει ο γαλακτοπαραγωγός Γιάννης Καγιάνης.

Όπως δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της Νάξου, είναι πλέον ασύμφορο οικονομικά να μεγαλώνεις ένα ζώο με στόχο την αναπαραγωγή του. Είναι προτιμότερος ο σφαγιασμός του για να πουληθεί το κρέας του. Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μαργαρίτης αποκαλύπτει: «Όλα τα νέα ζώα πάνε για μαχαίρι. Δεν κρατάμε τίποτα γιατί δεν έχουμε φαγητά. Δεν μας συμφέρει να δημιουργήσουμε καινούριες μάνες. Μία νέα μάνα στοιχίζει 3.000 ευρώ. Είναι απαγορευτικό».

Ο Γιάννης Βάβουλας προσθέτει: «Είμαι 30 χρόνια κτηνοτρόφος, έχω δει και πολύ καλές εποχές και μέτριες, αλλά αυτό το πράγμα ενάμισι χρόνο τώρα δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Δεν ξέρω αν σε έναν μήνα θα υπάρχουν αυτά τα ζώα που έχουμε».

Aris MESSINIS / AFP

ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ Aris MESSINIS / AFP

Με μια πρόχειρη εκτίμηση, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου υποστηρίζει ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το ζωικό κεφάλαιο στο νησί έχει πάει από τα 130.000 κεφάλια σε κάτω από 100.000 και η συρρίκνωση συνεχίζεται.

Μεγάλες πιέσεις υφίστανται τόσο η αιγοπροβατοτροφία όσο και η αγελαδοτροφία, με αποτέλεσμα η ημερήσια παραγωγή γάλακτος να μειώνεται διαρκώς.

Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2022 θα έχουμε 20 τόνους γάλακτος από 40 τόνους πριν από έναν χρόνο, δηλ. η μείωση είναι της τάξεως του 50%  και ενώ η παραγωγή άγγιζε τους 54 τόνους γάλακτος δυο χρόνια πριν. Ο τυροκόμος Γιάννης Κάβουρας αναρωτιέται: «Όταν δεν φέρνει ο γαλακτοπαραγωγός γάλα, τι θα τυροκομώ; Νερό; Και ο καταναλωτής τι θα πάρει; Το προϊόν είναι ήδη ακριβό λόγω της ενεργειακής κρίσης που ανέβασε τα πάντα. Πρέπει να επιδοτηθεί ο ευρωπαίος παραγωγός για να μπορέσει να διατηρήσει το ζωικό του κεφάλαιο, αλλά και το ράφι για να μπορέσει να αγοράσει ο καταναλωτής το προϊόν. Γιατί όσο και να ρίξει την τιμή το κάθε εργοστάσιο, τα λειτουργικά έξοδα είναι πάρα πολλά, δεν βγαίνει και όλοι έχουν ρίξει τα λειτουργικά έξοδά τους».

Aris MESSINIS / AFP

ΤΥΡΟΚΟΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ Aris MESSINIS / AFP

Σε κίνδυνο τίθεται πλέον η περίφημη γραβιέρα Νάξου. Ως Προϊόν με Ονομασίας Προέλευσης, πρέπει να φτιάχνεται με συνδυασμό μόνο τοπικών προϊόντων, δηλαδή από γάλα αγελάδας, κατσίκας και προβάτου της Νάξου. Αυτό βέβαια σημαίνει πως όσο μειώνονται οι ποσότητες του γάλακτος, τόσο μειώνεται και η παραγωγή του τυριού. Η Νάξος παρήγαγε συνήθως περίπου 1.250 τόνους γραβιέρας ΠΟΠ ετησίως που μεταξύ άλλων εξάγονται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η συνολική φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 30% και για να περιοριστεί η ζημιά σε αυτό που αποκαλείται και ως «ναυαρχίδα του νησιού», οι τυροκόμοι της Νάξου έχουν περιορίσει τις εξαγωγές και επικεντρώνονται στην ελληνική αγορά.

Πηγή: Euronews

Δείτε επίσης