Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στην Κάσο – Ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη

απο Cyclades Open

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 01:24 τα ξημερώματα της Δευτέρας στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Κάσου και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η ένταση του σεισμού ήταν 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (αναθεωρημένη λύση 5.5R)

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση η δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 70χλμ (αναθεωρημένη λύση 62χλμ.). ωστόσο είχε μεγάλη διάρκεια και αναστάτωσε τους κατοίκους στις περιοχές που έγινε αισθητός. 

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στα παράλια της Τουρκίας αλλά και στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ανάρτησε και προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί των 3,1 Ρίχτερ στις 00:50 και 2,8 Ρίχτερ στις 3:16 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Καθησυχαστικός ο Ευθ. Λέκκας

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, ο σεισμός αυτός εντάσσεται στην οπισθοχώρα του ελληνικού τόξου και κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το μεγάλο βάθος. Ο κ. Λέκκας εξήγησε στην ΕΡΤ ότι αυτοί οι σεισμοί δεν έχουν πλούσια μετασεισμική ακολουθία και δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα.

Παράλληλα, πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει σημαντική συνέχεια και ότι έχουν σημειωθεί μόνο δύο μικροί μετασεισμοί, ενώ σημείωσε ότι ακυρώθηκε το σήμα περί προειδοποίησης για τσουνάμι.

«Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι, γι’ αυτό και ακυρώνεται η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας.

Με πληροφορίες “Εφημερίδα των Συντακτών” και Documento

Δείτε επίσης