Σέριφος: σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την φωτιά, λόγω λειψυδρίας και καταστροφής του δικτύου ύδρευσης

απο Cyclades Open

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε το 1/4 της Σερίφου στις 29 Ιουνίου επιδεινώθηκε τάχιστα το φαινόμενο της λειψυδρίας, στο νησί.

Ο Δήμος Σερίφου προχώρησε σε ανακοίνωση για την λήψη έκτακτων μέτρων που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου. ¨όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τα υδάτινα αποθέματα του νησιού “βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας”.

Όπως αναφέρει ο δήμος στην ανακοίνωσή του “υπάρχουν ήδη περιοχές του νησιού, όπου η υδροδότηση έχει διακοπεί πλήρως λόγω της καταστροφής του δημοτικού δικτύου ύδρευσης από την πυρκαγιά (Καλό Αμπέλι, Αλωνάκι, Αλώνα, Βαγιά) και άλλες που υδροδοτούνται μερικώς είτε λόγω χαμηλής τροφοδοσίας των πηγών (Γαλανή, Πλατύς Γυαλός, Άγιος Ιωάννης, Ψιλή Άμμος, Λιά, Άγιος Σώστης, Κονταλάς, Γάνεμα), είτε λόγω της καταστροφής του δικτύου από την πυρκαγιά (Ράμμος, Καράβι, Λειβαδάκια).

Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, όσο και για την τροφοδοσία των ανωτέρω περιοχών με μεταφορά ύδατος, όμως δυστυχώς η ημερήσια παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων ταν ανωτέρω αναγκών, με συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος και άλλες περιοχές της επικράτειας τον νησιού να μην μπορούν να υδροδοτούνται συνεχώς στο εγγύς μέλλον”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που αναφέρει τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται και τις ανάλογες κυρώσεις για την μη τήρησή τους:

Ίσως η χθεσινή καταιγίδα που έπληξε το νησί της Σερίφου να βοήθησε με κάποιο τρόπο τουλάχιστον στο πότισμα κάποιων καλλιεργειών, κήπων ή στη συλλογή νερού για χρήση, ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους. Με το 1/4 του νησιού όμως να έχει καεί ολοσχερώς από την φωτιά, η σφοδρότητα με την οποία έπληξε το νησί η χθεσινή βροχή βοήθησε και την διάβρωση του εδάφους παρασύροντας το χώμα που απέμεινε στις πλαγιές του νησιού, αφού πλέον δεν υπάρχουν τα φυτά για να το συγκρατήσουν.

Γιατί η Σέριφος δεν είναι μόνο βράχια.

📸Despina Galani/Unsplash

Δείτε επίσης