Σέριφος: Το εύθραυστο τοπίο που πρέπει να προσέξουμε

Βιβιάννα Μεταλληνού

απο Cyclades Open

Σέριφος. Ένα νησί με καρδιά από σίδερο που περιβάλλεται από ένα εύθραυστο τοπίο. Η Βιβιάννα Μεταλληνού* γράφει γι’ αυτό το τελευταίο και τις ανεπανόρθωτες πληγές που υπέστη από την πρόσφατη πυρκαγιά που το έπληξε. Για “το λιγοστό χώμα και την αιώνων δουλειά επιβίωσης, ανθρώπων και φύσης”.

Ολόκληρη η ΝΑ πλευρά της Σερίφου αφανίστηκε. Το 1/4 του νησιού. Σε μια εποχή που μετά την άνοιξη και τις ανθοφορίες των βοτάνων που γεμίζουν τις πλαγιές, τα φυτά είναι φορτωμένα τους καρπούς τους, αρχίζουν να εκπέμπουν τα αιθέρια έλαια, η γη ζεσταίνεται και στρέφεται προς τα μέσα να βρει όση δροσιά της χρειάζεται. Οι πόροι ανοιχτοί για αναπνοή, το αεράκι και η βραδινή δρόσος οι πηγές της.

Μια πυρκαγιά σαν αυτή, κατέστρεψε όλη την λεπτή ισορροπία του οικοσυστήματος ανεπανόρθωτα.

Οι στάχτες θα καλύψουν τους πόρους αναπνοής της γης, και το περίπλοκο δίκτυο των λευκών, λεπτώς διακλαδισμένων μυκορριζικών νημάτων ή «μυκηλίου» που προσκολλώνται στις ρίζες και τροφοδοτούν τα φυτά θα καταστραφούν.
Αυτοί οι μυκόρριζοι μύκητες δημιουργούν συμβιωτικές σχέσεις με τα φυτά, βοηθώντας τα να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος ενώ λαμβάνουν σάκχαρα και άλλες ενώσεις σε αντάλλαγμα.


Αυτό το απίστευτο υπόγειο δίκτυο υποστηρίζει την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών, απεικονίζοντας τις ζωτικές συνδέσεις μέσα στα οικοσυστήματα. Βαθμιαία, όταν όλο αυτό το σύστημα νεκρωθεί, οι ρίζες θα ξεραθούν στο βάθος, η αναγέννηση και η βιοσυμβατότητα διακόπτονται, η ερήμωση έρχεται. Γι’ αυτό, βιβλική καταστροφή στο νησί. Να μην αναλογιστούμε τον κύκλο ανταλλαγής της πανίδας που εξαφανίσθηκε κι αυτή.

Οι επόμενες μέρες θα καταγράψουν τις υλικές ζημιές, που κι αυτές σε ανόθευτα τοπία είναι ανυπολόγιστες. Ας αρχίσουμε να αναλογιζόμαστε τι εύθραυστα τοπία είναι αυτά τα βραχώδη νησιά μας, με το λιγοστό χώμα και την αιώνων δουλειά επιβίωσης, ανθρώπων και φύσης.

*Βιβιάννα Μεταλληνού, Αρχιτέκτων Ιστορικός Περιβάλλοντος

📸Yorgos Triantafyllou/Unsplash

Δείτε επίσης