Σέριφος: Υπό έλεγχο η φωτιά έπειτα από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες-Κάηκαν σπίτια και αποθήκες

απο Cyclades Open

[φωτ. kaipoutheos.gr]

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο της φωτιάς σήμερα το πρωί στην Σέριφο έπειτα από την άνιση μάχη με τις φλόγες που έδωσε η πυροσβεστική μαζί με κατοίκους και εθελοντές πυροσβέστες του νησιού. Σημειώνεται πως στο νησί της Σερίφου οι άνεμοι έπνεαν πολύ ισχυροί φτάνοντας τα 9 μποφόρ, πράγμα που δυσκόλεψε και τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν από νωρίς το απόγευμα. Στην περιοχή οι κάτοικοι έλαβαν 3 μηνύματα από το 112 προκειμένου να εκκενώσουν οικισμούς.

Διαβάστε σχετικά:

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι πυροσβέστες επιχειρούν μέσα στις καμένες εκτάσεις σβήνοντας μικροεστίες υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η Σέριφος είναι μεν βραχώδης, αλλά υπάρχει χαμηλή και φρυγανώδης βλάστηση.

[φωτ. kaipoutheos.gr]

Στο νησί έφτασαν και οι ενισχύσεις από Αθήνα κι έτσι συνολικά επιχειρούν στο νησί 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Ενισχύσεις έφτασαν και από τη Σύρο αργά το βράδυ του Σαββάτου. Απο εναέρια μέσα επιχειρεί αυτή την ώρα ενα ελικόπτερο.

Όπως αναφέρει η ΠΥ στο δελτίο που εξέδωσε:

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση τις απογευματινές ώρες χθες, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, στην περιοχή Λιβάδι στη νήσο Σέριφο, επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων επτά (7) πυροσβεστών με τρία (3) οχήματα που μετέβησαν χθες το απόγευμα ακτοπλοϊκώς από τη νήσο Σύρο με το οχηματαγωγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» και 22 πυροσβεστών με 11 οχήματα που μετέβησαν χθες το βράδυ από Πειραιά με το οχηματαγωγό πλοίο  «ΑΝΕΜΟΣ», ενώ για την αεροπυρόσβεση έχει διατεθεί και ένα (1) ελικόπτερο.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ζημιές σε σπίτια και αποθήκες

Ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Ρεβίνθης μιλώντας νωρίτερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για μέτωπο 15 χιλιομέτρων, που κατέκαψε όλη την νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου αφήνοντας πίσω του καμένα σπίτια, αποθήκες, εξοχικά και αλλά και εκκλησίες. Ο Κωνσταντίνος Ρεβίνθης τόνισε πως πρόκειται για μια “βιβλική καταστροφή”.

Για τα σπίτια που έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές δήλωσε πως βρίσκονται “από το Καλό Αμπέλι μέχρι τη Βαγιά. Κάποια έχουν καταφέρει και τα έσωσαν οι εθελοντές και οι πυροσβέστες. Κάποια άλλα δεν τα κατάφεραν. Την ίδια ώρα κάποιες εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές”.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Βιώσιμων Κυκλάδων», οι υλικές ζημιές από την φωτιά είναι λίγες, αλλά μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Σερίφου –συμπεριλαμβανομένων περιοχών εντός Natura– έχουν καεί ολοσχερώς.

«Αν και οι υλικές ζημιές είναι λίγες, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι μεγάλη» δήλωσε στις “Βιώσιμες Κυκλάδες” ο Δημήτρης Σταθόπουλος από τον Σύλλογο Φίλων Σερίφου. Όπως υπολογίζει, 1/4 του νησιού είναι πλέον καμένο.

Δείτε επίσης