Σίφνος: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου αναβίωσε τα «Τσούνια» [φωτογραφίες]

απο Cyclades Open

Την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία του Κάτω Πεταλιού στη Σίφνο αναβίωσε το έθιμο «Τα Τσούνια», με παραδοσιακή μουσική, χορό και κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.

Τα «Τσούνια» είναι ένα παιχνίδι που παίζεται σε ζεύγη (άντρας – γυναίκα) και παλιότερα αποτελούσε ευκαιρία για συνάντηση και διασκέδαση των, ενώ ήταν μία από τις σημαντικότερες ευκαιρίες έκφρασης των ερωτικών αισθημάτων των νέων.

Το παιχνίδι αποτελείται από 9 πασσάλους 60εκ ύψους, που στενεύουν προς την κορυφή, τα «τσούνια», και μία ξύλινη μπάλα, το «τζοάκι».

Οι 8 πάσσαλοι στήνονται σε τριάδες, σχηματίζοντας τετράγωνο, σε απόσταση 40εκ περίπου ο ένας από τον άλλο και ο τελευταίος πάσσαλος, ο «εννιάς», στήνεται στο κέντρο.

Για να καθοριστεί η σειρά τους στο παιχνίδι, τοποθετούν το «τζοάκι» σε μία απόσταση 40 περίπου μέτρων και οι άνδρες πετούν από ένα «τσούνι», προσπαθώντας να πάει όσο πιο κοντά στο «τζοάκι» γίνεται. Πρώτος θα παίξει όποιος έριξε το τσούνι του κοντύτερα στο τζοάκι κ.ο.κ.

Στη συνέχεια, και με τη σειρά παιξίματος, κάθε άνδρας επιλέγει μία κοπέλα, που για το παιχνίδι λέγεται «πουλί» και είναι συνήθως η εκλεκτή του. Το πουλί, θα παίζει εναλλάξ με εκείνον, στην ίδια ομάδα. Οι πόντοι που κάθε κοπέλα φέρνει, προστίθενται σε αυτούς του άνδρα.

Οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ. Κάθε παίκτης ρίχνει και δεύτερη φορά (σκούντημα), εάν βέβαια έχει επιτύχει στην πρώτη. Αν δεν πετύχει κανένα τσούνι στην πρώτη βολή, η βολή λέγεται «κούκλος» και ο παίχτης χάνει τη σειρά του. Αν πετύχει, ξαναρίχνει από το σημείο που έχει σταθεί η μπάλα την πρώτη φορά και αφού στηθούν τα πεσμένα τσούνια. Τα «πουλιά», παίζουν από μικρότερη απόσταση.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φτάσεις πρώτος τον καθορισμένο αριθμό πόντων. Κάθε πεσμένο τσούνι μετράει για ένα πόντο εκτός κι αν πέσει μόνο ο «εννιάς» και μόνο κατά την πρώτη βολή, οπότε μετράει για εννέα πόντους.

Στην περίπτωση που το κάθε ζευγάρι ξεπεράσει τον προσυμφωνημένο αριθμό πόντων, τότε η βαθμολογία του ξαναγυρίζει στα μισά.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου ευχαριστεί θερμά τους μουσικούς Γιάννη Σταυριανό και Παναγιώτη Χρύσο τους χορευτές με τις παραδοσιακές φορεσιές της Σίφνου και τον Σύλλογο Γυναικών Σίφνου «Το Σμάρι», για την συμμετοχή τους.

Με πληροφορίες για τα τσούνια από το e-sifnos | Φωτογραφίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Δείτε επίσης