Σκάνδαλο υποκλοπών: Οι νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και το Predator, η νέα λίστα και το 7σέλιδο non paper της ΝΔ

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Κι ενώ ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε με την δημοσιοποίηση της πρώτης λίστας των ατόμων που παρακολουθούνταν μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, λίστα που δημοσίευσε το Documento την προηγούμενη Κυριακή, τώρα ο κουρνιαχτός αναβαθμίζεται σε κατηγορία “τυφώνα” για την κυβέρνηση, με νέα λίστα ονομάτων-πάλι απ’ το Documento-αλλά και από μια σειρά νέων αποκαλυπτικών ρεπορτάζ, τα οποία δημοσιεύονται και στα Μέσα του, μέχρι πρότινος, φιλοκυβερνητικού τύπου.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι Reporters United και “Εφημερίδα των Συντακτών” δημοσιεύουν αποκαλυπτική έρευνα των Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου όπου αποκαλύπτεται μια ακόμα πτυχή του σκανδάλου των υποκλοπών με τίτλο “Σκάνδαλο υποκλοπών: πώς στήθηκε ο ιστός κυβέρνησης – Λαβράνου”.

Όπως αναφέρουν στη σελίδα τους οι Reportes United:

“Αντιμέτωπος με τα ευρήματα της έρευνας ΕφΣυν – Reporters United, o Γιάννης Λαβράνος, ο επιχειρηματίας που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει από τα φώτα της δημοσιότητας, μιλά για πρώτη φορά και δίνει απαντήσεις για τις σχέσεις του με το Μαξίμου. – Οι συνδέσεις του επιχειρηματία με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη και τους υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη και Νίκο Παναγιωτόπουλο – Οι αφανείς πτυχές της επιχειρηματικής του δραστηριότητας: Δύο συν μία πλαστές ταυτότητες”.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αναφέρεται μεταξύ άλλων “για πρώτη φορά ο Γιάννης Λαβράνος, ο οποίος μαζί με τον Φέλιξ Μπίτζιο, μέτοχο της Intellexa, βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών, μιλάει δημόσια. Είναι ασαφές τι τον οδήγησε στην απόφαση αυτή. Κύκλοι του δήλωσαν στο Reporters United και την ΕφΣυν πως ως τώρα απέφυγε κάθε δημόσια τοποθέτηση επειδή αυτό του ζητήθηκε από το Μαξίμου”. 

Δεύτερη λίστα ονομάτων από την εφημερίδα Documento

Και καθώς ο μίτος της Αριάδνης του σκανδάλου ξετυλίγεται με τις αποκαλύψεις των δημοσιογράφων να τραντάζουν εκ νέου το Μέγαρο Μαξίμου, η εφημερίδα Documento κυκλοφορεί την Κυριακή με νέα λίστα ονομάτων που έπεσαν θύματα παρακολούθησης.

H καινούργια λίστα περιέχει απο δημοσιογράφο και στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού μέχρι…μητροπολίτη! Ο Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Η λίστα που δημοσιεύουμε σήμερα (έχοντας πολλά στοιχεία που την επιβεβαιώνουν στη διάθεσή μας), αποδεικνύει αυτό που υπήρχε ως υποψία. Το δίχτυ των συνακροάσεων, ήταν ουσιαστικά το δίκτυ προστασίας του καθεστώτος. Σε τη παρακολούθηση ήταν “περιοχές” και πρόσωπα του Μαξίμου , ενώ ο κοριός άκουγε  έμμεσα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η διαστροφική πολιτικά και επικίνδυνη θεσμικά πρακτική με τον αδιαμφισβήτητο πλέον εντολέα, δεν άφηνε έξω από το πεδίο ενδιαφέροντος τα προσωπικά θέματα, τα οποία απ ό,τι φαίνεται- έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται τα βαθιά λαρύγγια του Mitsotakis_gate-, χρησιμοποιούνταν για προσωπικούς εκβιασμούς και χειραγώγηση των άτακτων υπουργών”.

Στη νέα λίστα περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- τέσσερις υπουργοί, τρία στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρόσωπα πολύ κοντά στο Μαξίμου:

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Oρσάκη Ρουσσέτου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΝΔ

Ειρήνη Εξάρχου, μετακλητή υπάλληλος στο μέγαρο Μαξίμου

Θωμάς Βαρβιτσιώτης, πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων, διαφήμισης και διαχείρισης κρίσεων V+O

Γιάννης Ολύμπιος, Συνιδρυτής της V+O

Αργυρώ Ξαγοράρη, στελεχώνει τη γραμματεία του Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου

Ολίνκα Βαρβιτσιώτη, σύζυγος του Θωμά Βαρβιτσιώτη και διευθύντρια της «The Art Newspaper Greece»

Βασίλης Γκρίζης, Α’ υποδιοικητής της ΕΥΠ

Χρήστος Αγραφιώτης, μέλος ΔΣ της εφημερίδας «Καθημερινή»

Χάρις Κούτση, μέχρι πρότινος ειδική σύμβουλος για επιχειρήσεις και επενδυτές στην Γ.Γ. του πρωθυπουργού

Ελίνα Κυπραίου, συνεργάτιδα του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2004

Νίκος Σιγάλας, διευθυντής γραφείου Τύπου του Κωστή Χατζηδάκη

Σπύρος Καρανικόλας, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Φίλιππος Βρυώνης, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon

Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων

Κώστας Μουσουρούλης, Συντονιστής του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των περιοχών της Μακεδονίας και της Μεγαλοπολης, πρώην υπουργός

Αγγελική Ρούσσου, πρώην διευθύντρια του κλιμακίου της ΕΥΠ

Γιώργος Πατεράκης, αντιπρόεδρος του ελληνογερμανικού επιμελητηριου

Άρτεμις Σίφορντ, μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council

Αμφιλόχιος – μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως, πρώην διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα

Άρης Αλεξόπουλος, αντιναύαρχος, γενικός δειευθυντης της γενικής διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων

Σπύρος Κουσουνής, πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και πρώην διευθυντής ασφαλείας της Coca Cola 3E

Mαίη Ζαννή, ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού

Γιάννης Αναστασάκος, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη

Μαρία Σαράφογλου, δημοσιογράφος ΑΝΤ1

Σπύρος Σιδέρης, δημοσιογράφος iEidiseis, Euractiv

Πέτρος Κουσουλός, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Μπαμ»

Στέφανος Χίος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Μακελειό»

Γκρατσιέλα Κλάδη, τμήμα εμπορίας καυσίμων της Aegean

Βαγγέλης Πιττερός, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κολωνάκι

Τόνια Πρίμπα, δικηγόρος, σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Τάσος Παπαγεωργίου, διευθυντής ασφαλείας της ΕΥΠ, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας

Τάκης Θεοδωράτος

Παναγιώτης Ζαρκαδάς

Τις νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento με ονόματα ανθρώπων που τελούσαν υπό παρακολούθηση, σχολίασε και η Σόφι Ιν’τ Βελτ, η εισηγήτρια της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

“Το έπος απλά δεν θα τελειώσει. Εν τω μεταξύ καμία ορατή δραστηριότητα στις επίσημες έρευνες, μήνες μετά την πρώτη καταγγελία”, αναφέρει.

Και το “Βήμα της Κυριακής” συνεχίζει τις αποκαλύψεις

Στον νέο πολιτικό σεισμό που αναμένεται από την καινούργια λίστα, έρχεται να προστεθεί και η αποκάλυψη της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής” δίνοντας μια ακόμα ανησυχητική διάσταση στο θέμα με την παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, όνομα που συναντήσαμε στην πρώτη λίστα όσων παρακολουθούνταν την προηγούμενη Κυριακή.

Στο δημοσίευμα με τίτλο: “Η παρακολούθηση Δένδια και πώς τα “δεδομένα” έφταναν στο Μαξίμου”, η εφημερίδα αναφέρει πως ανάμεσα στους παρακολουθούμενους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών το κινητό τηλέφωνο του οποίου παγιδεύτηκε, πριν από έναν χρόνο, μέσω ύποπτου SMS.

Όπως αναφέρει “Το Βήμα”, ο υπουργός Εξωτερικών “είχε σταθεί εμπόδιο στα σχέδια άλλης εταιρείας του Λαβράνου να εγκαταστήσει το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνιών Sepura (διάδοχο του ολυμπιακού συστήματος επικοινωνιών Tetra) με το τρικ “δωρεάς” από ανύπαρκτη εταιρεία”, την περίοδο 2013-2014 όταν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών -αναφέρει η εφημερίδα- έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών, καθώς “ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους“. “Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές”, προσθέτει η εφημερίδα, “ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του Predator στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο”.

Στο “Βήμα της Κυριακής” υπάρχει αποκαλυπτική έρευνα του Β. Λαμπρόπουλου για το Predator με τίτλο: “Υποκλοπές: Ποιοι έφεραν το Predator στην Ελλάδα – Τα δύο πρόσωπα-κλειδιά”, όπου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, “πρωταγωνιστής για την έλευση του Predator στη χώρα ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη“.

Σημειώνεται πως για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε αναφέροντας τα εξής;

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά την αναφορά σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το υπουργείο. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση.

Ο πανικός κυκλοφορεί σε εσωτερικό non paper

Οι νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών και το δεύτερο μέρος της λίστας με τα πρόσωπα που τελούσαν υπό παρακολούθηση που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας έσπειραν πανικό στην κυβέρνηση και στο κόμμα της ΝΔ. Ο κλοιός στενεύει, οι αντιδράσεις πληθαίνουν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την δυσαρέσκεια των πολιτών να αυξάνεται τόσο από την ακρίβεια που εξανεμίζει το ούτως ή άλλως λιγοστό εισόδημα των περισσοτέρων, όσο και από το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς όσο προχωρούν οι αποκαλύψεις η κυβέρνηση και το “επιτελικό κράτος” πλήττεται σφοδρά.

Προκειμένου να υπάρχει …μπούσουλας απαντήσεων από τα στελέχη της, η ΝΔ κυκλοφόρησε εσωτερικό non paper  που εξασφάλισε και δημοσιεύει το avgi.gr. Πρόκειται για ένα κείμενο 7 σελίδων που μοιράζει η ΝΔ, προετοιμάζοντας τα γαλάζια στελέχη για τις αποκαλύψεις, δίνοντας τους τη γραμμή άμυνας. Για τις λίστες, τον ΣΥΡΙΖΑ και το Documento είναι ο τίτλος του non paper το οποίο ισχυρίζεται ότι πίσω από τις αποκαλύψεις βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο «να φθείρει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για “επιβεβαίωση” της παρακολούθησης του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, την οποία χαρακτηρίζει “πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια”, καθώς και της σύνδεσης του Predator με το “παρακράτος του Μαξίμου”.

“Θεωρώ ότι ο καλύτερος δρόμος, είναι ο δρόμος των θεσμών και της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό όπως εγώ πήγα απευθείας στον Άρειο Πάγο και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, όποιος θεωρεί ότι υπάρχει μια τέτοια δόλια πρακτική ενός παρακρατικού μηχανισμούς εις βάρος του, πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλώντας το Σάββατο στην ΕΡΤ για τις υποκλοπές.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι τρεις μήνες είναι πολύς καιρός και πρέπει και η Δικαιοσύνη από την πλευρά της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να γίνει γνωστό ποιες κινήσεις έχουν γίνει, ποιοι μάρτυρες έχουν κληθεί, ποιο είναι το αποτέλεσμα.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις

Η εβδομάδα που έρχεται θα φέρει σίγουρα εξελίξεις. Οι λίστες μεγαλώνουν, ο κλοιός στενεύει και το ρητορικό ερώτημα του εκδότη Κίτσου Τεγόπουλου στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” την δεκαετία του ’80 , “Συνένοχος ή βλαξ” φαίνεται πως είναι πάλι επίκαιρο.

Για την ώρα “απολαμβάνουμε” ως πολίτες τον τέλειο διασυρμό της χώρας-τα διεθνή Μέσα βοούν-και μια πρωτοφανή αίσθηση που προέρχεται από την απροθυμία και την ακινησία της κυβέρνησης. Την αίσθηση πως σημαντικότερο απ’ την δημοκρατία και την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, σημαντικότερο απ’ την διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι ν’ αλλάξει η ατζέντα, “δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο” είπε ο πρωθυπουργός, έτσι λιτά κι απέριττα σε δηλώσεις του την εβδομάδα που μας πέρασε. Να υποβαθμιστεί και να κλείσει το θέμα,-όπως διατυμπάνιζαν άλλωστε πριν δημοσιευτούν οι λίστες- χωρίς να αποδοθούν ευθύνες, χωρίς να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη, ώστε να βαδίσουμε μονιασμένοι προς τις κάλπες, με το “καλάθι του νοικοκυριού” στα χέρια, σαν να μην συνέβη τίποτα.

Διαβάστε ακόμα στο Cyclades Open

Ο ορισμός του πέναλτι και η… “μεγάλη περιοχή” των υποκλοπών

📸Etienne Girardet/Unsplash

Δείτε επίσης