Σκληρή ανακοίνωση Γιούροβα μετά τη συνάντηση με Οικονόμου για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

απο Cyclades Open

Συνάντηση στις Βρυξέλλες με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχετικά με το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση η αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση – κόλαφο, με φόντο και την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, στην οποία η Ελλάδα κατετάγη ως η χειρότερη χώρα της ΕΕ και των Βαλκανίων όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου. Όπως φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό την επιτήρηση της Κομισιόν για μια σειρά ζητημάτων σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ στη χώρα, την ελευθεροτυπία, την αδιαφάνεια και τη μη δίκαιη κατανομή των πορών, καθώς και την προστασία των δημοσιογράφων. 

Υπενθυμίζεται πως η Βέρα Γιούροβα υπήρξε η πρώτη Ευρωπαία Επίτροπος, που σε συνέντευξή της τον Δεκέμβριο του 202 στο Euractiv είχε τονίσει πως η Ελλάδα εντάσσεται στις «προβληματικές χώρες» αναφορικά με την ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την εξέλιξη των ερευνών σχετικά με τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ και του ετέθη ζήτημα ανάληψης δράσεων για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται και στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός ισχυρίστηκε πως έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή των συστάσεων της Κομισιόν σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και υποστήριξε πως θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ.

Ωστόσο η κ. Γιούροβα επέμεινε στη διαφάνεια και στη δίκαιη κατανομή των δημόσιων πόρων, συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής διαφήμισης, μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στις γνωστές «λίστες Πέτσα». Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Γιάννης Οικονόμου στην επισήμανση της αντιπροέδρου της Κομισιόν υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να προωθήσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. 

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην έκθεση για το Κράτος Δικαίου για το 2022, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί και σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών νομοθετημάτων σχετικά με την ποινικοποίηση της «παραπληροφόρησης» (δείτε εδώ αναλυτικάκαι τον έλεγχο του ελληνικού πρακτορείου Τύπου.

Επισήμανε ακόμη την ανάγκη για εφαρμογή των πρόσφατων συστάσεων κατά του SLAPP (αγωγές για εκφοβισμό δημοσιογράφων και ακτιβιστών) και την υποστήριξη της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Αναφέρθηκε επίσης στον επικείμενο ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και επέμεινε στη σημασία της αυτορρύθμισης, που θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί, όπως και ο σεβασμός των επαγγελματικών προτύπων.

«Η αντιπρόεδρος Γιούροβα είχε σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα υφυπουργό Ι. Οικονόμου για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Αρχικά συζήτησαν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη σημασία της ισχυρής ενωμένης δράσης της ΕΕ. Συμφώνησαν στην ανάγκη υποστήριξης των δημοσιογράφων που κάνουν ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή και στην καταπολέμηση της ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας.

Η αντιπρόεδρος Γιούροβα ανέφερε ότι η Επιτροπή είχε δαπανήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ για επείγουσα υποστήριξη για δημοσιογράφους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου προστατευτικού εξοπλισμού, εκπαίδευσης, ψυχολογικής υποστήριξης και μετεγκατάστασης όταν ήταν απαραίτητο.

Στη συνέχεια, η αντιπρόεδρος και ο αναπληρωτής υπουργός εστίασαν στην ασφάλεια των δημοσιογράφων εντός της ΕΕ.

Η αντιπρόεδρος ρώτησε για την έρευνα για τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή της Σύστασης της Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων. Η αντιπρόεδρος χαιρέτισε αυτές τις προσπάθειες. Ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε επίσης πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπρόεδρος επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημοσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε την αντιπρόεδρο ότι η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, θέτοντας πρόσθετους στόχους και διαφανή κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου για το 2022 καθώς και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού πρακτορείου Τύπου.

Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των πρόσφατων συστάσεων κατά του SLAPP και της υποστήριξης της Οδηγίας. Αναφέρθηκε επίσης στον επικείμενο ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Επέμεινε στη σημασία της αυτορρύθμισης, που θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τον νόμο, και στον σεβασμό των επαγγελματικών προτύπων.

Η αντιπρόεδρος Γιούροβα και ο αναπληρωτής υπουργός Ι. Οικονόμου συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για όλα αυτά τα θέματα».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Věra Jourová, αρμοδιότητα της οποίας είναι οι Αξίες και η Διαφάνεια, συναντήθηκε σήμερα (24/05) ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου. Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε., Πρέσβης, κ. Βράιλας, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Γαλαμάτης, η επικεφαλής του νομικού τμήματος της Μ.Ε.Α., κ. Μαμούνα και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού, κ. Μπακογιάννης,  πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει με επιστολή του στις 31/03/2022 ο κ. Οικονόμου στην κ. Αντιπρόεδρο.

Αρχικά, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την παροχή προστασίας σε όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε Ουκρανούς δημοσιογράφους, στους οποίους οφείλεται έμπρακτη αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια,  παρουσίασε  αναλυτικά και τεκμηριωμένα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Τύπου στην Ελλάδα, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της Κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια, αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τη στήριξη των επιχειρήσεων Τύπου και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των Μ.Μ.Ε..

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την κριτική που εσχάτως έχει ασκηθεί από συγκεκριμένους φορείς για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαθιστούν την πραγματικότητα και διαψεύδουν τις αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της χώρας μας. Στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο πλουραλισμός και η υπεράσπιση του δημοσιογραφικού έργου κατοχυρώνονται τόσο θεσμικά, όσο και στην πράξη. Για αυτό και η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της Ε.Ε., όσον αφορά τη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής».

Πηγή: TVXS

Δείτε επίσης