“Σώστε τις παραλίες της Νάξου”: Μια ενημερωτική δράση για την προστατευόμενη περιοχή στο Αλυκό

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Το ραντεβού κλείστηκε στο Αλυκό όπως αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνέλευση του κινήματος πολιτών “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”, στη διασταύρωση με το Πυργάκι.

Πολίτες, κάτοικοι της Νάξου, ντόπιοι και παραθεριστές που ζουν στο νησί από τις 9 το πρωί της Κυριακής ενημέρωναν τους οδηγούς των αυτοκινήτων που είχαν κατεύθυνση προς τις απάτητες (;) παραλίες του Αλυκού (Αι Γιώργης και “Χαβάη” ) πως η περιοχή είναι προστατευόμενη, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και πως σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται τα αυτοκίνητα να παρκάρουν μέσα σ’ αυτήν. Το αυτοκίνητο θα έπρεπε να το αφήνουν-όπως προβλέπει και ο ΚΟΚ στο αρθ. 24- στην άκρη του οδοστρώματος.

Τα μέλη του κινήματος έκαναν αναφορά στο κεδροδάσος και στη σπανιότητά του, αλλά και στον ευαίσθητο οικολογικά χαρακτήρα της περιοχής.

Μια αυτοσχέδια ενημερωτική πινακίδα είχε στηθεί από νωρίς στην διασταύρωση ενημερώνοντας τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ενημέρωση στους οδηγούς των διερχόμενων αυτοκινήτων από τα μέλη του κινήματος “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”

Εξαιρουμένου ενός ντόπιου οδηγού ταξί που διέθετε… πλεόνασμα τεστοστερόνης οπότε ένα κυριακάτικο νταηλίκι το είχε πρόχειρο για να το αναδείξει, κανείς άλλος οδηγός ή επιβάτης δεν απείλησε ή αντέδρασε αρνητικά στην ενημέρωση. Το αντίθετο. Κάποιοι μάλιστα άφησαν στον κεντρικό δρόμο τα αυτοκίνητά τους, πήραν τα πράγματά τους και μπήκαν με τα πόδια στο Αλυκό. Κάποιοι άλλοι πάρκαραν στο δρόμο και όχι μέσα στην παραλία. Υπήρχαν κι αυτοί φυσικά που έκαναν ό,τι κάνουν πάντα.

Στην περιοχή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι περίπου πέρασαν 100 αυτοκίνητα με κατεύθυνση το Αλυκό και τις απάτητες παραλίες του. 30 περίπου ήταν τα μέλη που βρέθηκαν-σταθερά κάποια και άλλα εκ περιτροπής- στην περιοχή συμμετέχοντας στη δράση του κινήματος “Σώστε τις παραλίες της Νάξου”.

Ο καθαρισμός και η συλλογή σκουπιδιών στο σημείο γέμισε δυο τσουβάλια με απορρίμματα….

Τα μέλη πραγματοποίησαν κι έναν μίνι καθαρισμό στο σημείο της δράσης συλλέγοντας 2 τσουβάλια με απορρίμματα και τότε ήταν που βρέθηκε και η παμπάλαια πινακίδα που υπήρχε αναρτημένη προ αμνημόνευτων χρόνων, τότε που στη χώρα υπήρχε ακόμα το υπουργείο Γεωργίας πριν μετονομαστεί σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δηλαδή το μακρινό 2004!

…και αποκάλυψε μια ακόμα “αρχαία” ταμπέλα που αφορά το περιβάλλον η οποία είχε πέσει, αλλά ποτε δεν μπήκε κάποια άλλη στη θέση της

Η ταμπέλα έγραφε “Σώστε τα δάση μας από την φωτιά!” Μαζί με την πινακίδα “Το δάσος προστατεύεται” πρέπει να είναι ό,τι παλαιότερο υπάρχει στη σύγχρονη εποχή σε ενημερωτική πινακίδα στο νησί που να αφορά δασική έκταση.

Η ενημέρωση στους οδηγούς των διερχόμενων αυτοκινήτων κράτησε περίπου 4 ώρες. Σε κανέναν δεν εμποδίστηκε η διέλευση.

“Οχι αυτοκίνητα, το δάσος προστατεύεται”……

Η εικόνα μέσα στην παραλία του Αι Γιώργη ήταν αυτή που βλέπετε στις φωτογραφίες. Οι πολίτες ενημέρωσαν και οι οδηγοί έπραξαν κατά συνείδηση. Κάποιοι άφησαν στον κεντρικό τα αυτοκίνητά τους, κάποιοι άλλοι προχώρησαν μέσα στο Αλυκό αφήνοντας τα αυτοκίνητα και τις γουρούνες τους έξω από την παραλία, κάποιοι άλλοι τα καμάρωναν κάτω απ’ τους κέδρους. Η πολιτεία ωστόσο καθυστερεί συστηματικά να εφαρμόσει τον νόμο, φροντίζοντας για την περίφραξη του χώρου, την ενημέρωση ακόμα και τη φύλαξη όταν υπάρχει πολυκοσμία.

Εντός της απάτητης παραλίας του Αι Γιώργη στο Αλυκό

Εξαιρετικά ενδιαφέρον υπήρξε και το γεγονός πως η καντίνα δεν φάνηκε να σταθμεύει στη συνηθισμένη περιοχή εντός του Αλυκού σήμερα, ενώ έλειπαν και οι κορδέλες με τις οποίες οριοθετούσε την περιοχή στάθμευσης τον προηγούμενο καιρό. Στη θέση της βρίσκονταν παρκαρισμένα αυτοκίνητα λουόμενων.

Η μόνη πινακίδα που έλειπε ήταν η μόνη που έπρεπε να υπάρχει μετά από αυτές της οδικής σήμανσης…

Αποχωρώντας από το σημείο ήταν χαρακτηριστική η κουβέντα μου με επιχειρηματία της περιοχής ο οποίος μου ζήτησε την επόμενη φορά που θα έχει κινητοποίηση το κίνημα να τους ενημερώσω για να μπει μια ανακοίνωση στο μαγαζί του, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος κι από τον ίδιο για μεγαλύτερη συμμετοχή. Ο ίδιος πιστεύει πως πρόκειται περί θαύματος που το κεδροδάσος δεν έχει πάρει φωτιά, αν σκεφτεί κανείς πως πέρυσι μόνο μέτρησε μαζί με φίλο του περίπου 240 αυτοκίνητα, όλα μέσα στο Αλυκό, όλα μέσα σε μια μέρα.

Ο Αι Γιώργης Κουρουπιώτης στο λιμανάκι του Αλυκού

“Είμαι γέννημα-θρέμμα της περιοχής” μου είπε. “Κάθε φορά τρέμω μην συμβεί κανένα κακό. Έρχονται και μου λένε διάφοροι πως είναι καλύτερα να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή για να έχω πάντα δουλειά. Ξέρω πολύ καλά όμως πως δεν είναι έτσι. Αυτοί δε νοιάζονται για μας τους μικρούς, έχουν τα δικά τους συμφέροντα να προωθήσουν”.

Ο συγκεκριμένος είχε κάθε λόγο να επιθυμεί το αντίθετο απ’ αυτό που είπε, κατά πως συνηθίζεται, αλλά δεν το έκανε, ίσως γιατί δεν βλέπει κοντόφθαλμα. Αλλά αυτή είναι μια ιστορία που θα διηγηθούμε άλλη φορά.

ΕΔΩ το ποστ του κινήματος “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” από την σημερινή δράση.

Διαβάστε ακόμα:

📸Cyclades Open

Δείτε επίσης