Σπάνιο το φαινόμενο της αφρισμένης θάλασσας στην Κρήτη – Τι το προκάλεσε [video]

απο Cyclades Open

Μετά τη φονική κακοκαιρία που «χτύπησε» την Κρήτη το Σάββατο, οι κάτοικοι έγιναν μάρτυρες ενός περίεργου φαινομένου στις θάλασσες του νησιού. Οι ακτές του νησιού γέμισαν από λευκό αφρό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της λάσπης που δημιουργήθηκε, το χρώμα του αφρού ήταν καφέ.

Όπως εξηγεί η διευθύντρια Ερευνών και Βιολόγος – Ωκεανογράφος του ΕΛΚΕΘΕ, δρ. Στέλλα Ψαρρά για το φαινόμενο αυτό: «Κατά πάσα πιθανότητα είναι μία εκρηκτική ανάπτυξη μικροοργανισμών που οφείλεται στους πολύ μεγάλους όγκους λάσπης που έπεσαν μέσα στη θάλασσα τις τελευταίες μέρες λόγω της έντονης βροχόπτωσης».

Πηγή βίντεο: Κώστας Φωτεινάκης/Facebook

Όπως υποστήριξε η κ. Ψαρρά:

«Το πιθανότερο είναι πως τα θρεπτικά συστατικά προκάλεσαν κάποια έντονη ανάπτυξη πλαγκτονικών μικροοργανισμών, οι οποίοι σαν προϊόντα του μεταβολισμού τους απελευθερώνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά συστατικά τα οποία με την ανάδευση και τον κυματισμό προκαλούν το φαινόμενο του αφρισμού (ανάλογο με τη μαρέγκα, όταν χτυπάμε το ασπράδι του αυγού που είναι πρωτεΐνη)».

Η ίδια έκανε λόγο για ένα ακραίο μετεωρολογικά φαινόμενο μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας:

«Τόνοι λάσπης φτάσανε στη θάλασσα και οι τόνοι αυτοί λάσπης ξεπλένουν το έδαφος και κουβαλούν πάρα πολλά φερτά υλικά και πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι δηλαδή σαν να ρίχνουμε λίπασμα στη θάλασσα. Στην ουσία αυτό μπορεί να προκαλέσει με τη σειρά του μία εκρηκτική αύξηση των μικροοργανισμών. Υπάρχουν οργανισμοί φυτοπλαγκτονικοί, οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες μπορούν να αναπτυχθούν υπερβολικά».

«Αυτό είναι ένα πολύ έντονο φαινόμενο. Σίγουρα θα πάρει κάποιες μέρες για να διαλυθούν όλα αυτά τα υλικά και να απομακρυνθούν. Οι ρύποι είναι κάτι το οποίο είναι ξένο από το σύστημα, δηλαδή ρύπανση μπορούμε να έχουμε από ένα εργοστάσιο. Μπορεί να έχουμε από αστικά λύματα. Αυτό είναι ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, το οποίο κουβάλησε πάρα πολύ υλικό, πάλι φυσικό.

Είναι πολύ έντονη αυτή η αλλαγή. Πιστεύω ότι με τον έντονο κυματισμό μέσα σε λίγες μέρες θα έχει εξαφανιστεί. Εικάζω ότι δεν είναι επικίνδυνο. Εξάλλου τώρα δεν έχουμε λουόμενους στην παραλία, κατά κύριο λόγο.

Σε τέτοια έκταση το βλέπουμε στη Βόρεια Θάλασσα, στη Βαλτική, που είναι περιοχές πολύ πιο πλούσιες και πιο εύτροφες», σύμφωνα με την κυρία Ψαρρά.

«Το ΕΛΚΕΘΕ έχει πολλές φορές επισημάνει και προτείνει και στην Περιφέρεια Κρήτης την ανάγκη να συσταθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης των ακτών, κάτι που όμως δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει, παρά τις σχετικές εξαγγελίες από την Περιφέρεια Κρήτης».

Πηγή: Ecozen

Δείτε επίσης