«Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν είναι επαρκή. Μάλιστα η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο θα έπρεπε να είχε ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία, δηλαδή μια δέσμη μέτρων για την προστασία των καταναλωτών. Αντ’ αυτού, μαζί με τις εταιρείες ενέργειας το δημόσιο κερδοσκοπεί εις βάρος μας. Μας συμπεριφέρονται σαν ιθαγενείς», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στο TRT, στο Flash FM Θεσσαλονίκης και στο Ράδιο Νάξου (Aegean Voice 107.5).
«Άλλες χώρες με τα ίδια μεγέθη με εμάς έχουν πάρει πολύ πιο γενναία μέτρα. Στην Ιβηρική Χερσόνησο έχουν μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Η Ισπανία ειδικότερα παρακράτησε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και τα επιστρέφει ως επιδότηση στους πολίτες. Στην Ελλάδα εταιρείες και δημόσιο κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών. Έπαιρναν και συνεχίζουν να παίρνουν ποσοστιαία τα μισά από την τιμή της βενζίνης, παρά την σημαντική αύξηση της τιμής της. Εγώ προτείνω να συνεχίσει να παίρνει το κράτος μόνο όσα είχε προϋπολογίσει πριν την άνοδο των τιμών, και τα υπόλοιπα να τα επιστρέφει ως επιδότηση στους πολίτες!», εξήγησε ο Στ. Κούλογλου.
Ωστόσο η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει, τονίζει ο ευρωβουλευτής. «Η ευρωπαϊκή οδηγία, που ήταν υποχρεωτικό να είχε ενσωματωθεί από το 2020 στο εθνικό δίκαιο, προβλέπει όρια στη ρήτρα αναπροσαρμογής, που προστατεύει τους καταναλωτές από υπέρογκες αυξήσεις, σαν και αυτές της τάξης του 200%-300% που βλέπουμε τώρα στους λογαριασμούς του ρεύματος. Επίσης ο καταναλωτής αποκτά το δικαίωμα να προσβάλει τους λογαριασμούς και τις συμβάσεις, που πρέπει να είναι απολύτως διαφανείς. Αν δεν αντιδράσουμε στις αυθαίρετη και τελείως παράλογη πολιτική για την ακρίβεια, μετατρεπόμαστε σε σκλάβους, που είναι παράλυτοι απέναντι σε κάθε καπρίτσιο της εξουσίας».
Η αντίδραση θα πρέπει να είναι συντονισμένη και μαζική, με νομική υποστήριξη. «Να συσταθεί ένα θεσμικό κίνημα “δε πληρώνω”, που με την υποστήριξη δικηγόρων και ενώσεων για την προστασία των καταναλωτών, θα καθοδηγήσει τους πολίτες σε μαζικές προσφυγές κατά των υπέρογκων λογαριασμών και των συμβάσεων. Ήδη μικρές ομάδες έχουν ξεκινήσει τέτοια δραστηριότητα. Πρέπει να γίνει και πανελλαδικά».
Σε κάθε περίπτωση, με τα μέτρα λιτότητας που διέπουν την οικονομία υπό συνθήκες κανονικότητας, ο Στ. Κούλογλου εκτίμησε πως έρχονται δύσκολες καταστάσεις. «Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης το έχει διαγνώσει αυτό και για αυτό άλλαξε το δόγμα “Μητσοτάκης ή χάος”. Καταλαβαίνει ότι σε ένα χρόνο μπορεί να μη μπορεί να κυβερνήσει μόνος, εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι. Ψάχνει λοιπόν με ποιον θα μοιραστεί την καυτή πατάτα».
Ερωτηθείς, στο πλαίσιο αυτό, ποιες είναι οι δυνατότητες συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, ο Στ. Κούλογλου εξήγησε πως «θα πρέπει να υπάρξει μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα αποκαταστήσει βασικά θέματα στους τομείς της παιδείας, της δημόσιας υγείας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, και θα απαντήσει στα προβλήματα των νέων, όπως το ζήτημα της στέγασης. Εγώ έχω προτείνει και δημοσίως ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ασχοληθεί με τέτοια σημαντικά ζητήματα και να προτείνει ένα σχέδιο δέκα σημείων που μπορεί ύστερα να προταθεί στο ΚΙΝΑΛ με σκοπό μια προοδευτική διακυβέρνηση».
«Ο Ν. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, δε θέλει να βρεθεί στην θέση να πρέπει να μπει σε συγκυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη γιατί και πανευρωπαϊκά η πρακτική αυτή έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε συρρίκνωση των σοσιαλδημοκρατών. Θέλει λοιπόν να φτάσει στον ίδιο η τρίτη εντολή και να προτείνει κυβέρνηση και των τριών κομμάτων με άλλον πρωθυπουργό. Όμως, εάν επιτευχθεί μια προοδευτική διακυβέρνηση μεταξύ των δυο κομμάτων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, αυτό που δείχνει η ευρωπαϊκή πρακτική είναι ότι ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος γίνεται πρωθυπουργός», κατέληξε.