Στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών από τις τράπεζες – Χ. Σταϊκούρας: «Δύο ώρες μπινελικωνόμασταν-Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω»

απο Cyclades Open

Το κλίμα που επικράτησε κατά τη συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, κατά το οποίο όμως υπήρξε μια συμφωνία για τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. 

Η περίφημη συμφωνία όμως για τα στεγαστικά δάνεια θα αφορά τελικά μόνο 30.000 δανειολήπτες. Μάλιστα ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω». Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Δύο ώρες μπινελικωνόμασταν. Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όριά τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη. Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000. Ήταν και αυτή κακή συζήτηση, διότι συνεχίζω να πιέζω ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνει η επόμενη συνάντηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι θα καλυφθεί μόνο το 50% της επιβάρυνσης που έχουν υποστεί οι μηνιαίες δόσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων από την αύξηση των επιτοκίων (Αφορά τους 20.000 όχι γενικά) Το υπόλοιπο 50% θα πληρωθεί από τον δανειολήπτη. Αυτό θα στοιχίσει στις τράπεζες κοντά στα 15 εκατ. Ευρώ μόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως η εφαρμογή του μηχανισμού επιδότησης τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2023.

Τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν, θα είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν για τη 2η ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με αυτά, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 21.000 ευρώ.

Κύκλοι του Μαξίμου, μετέφεραν πως ο πρωθυπουργός ήταν «ιδιαίτερα ενοχλημένος» για τη στάση που τηρούν οι τράπεζες, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων και «φρένο» στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών.

Με πληροφορίες από Καθημερινή, Libre, LiFO

📸 PayPath

Δείτε επίσης