Süddeutsche Zeitung: Tο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα δεν έχει τέλος

απο Cyclades Open

Στο θέμα των υποκλοπών επανέρχεται ο γερμανικός Τύπος με δημοσίευμα στην Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας πως «το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα δεν έχει τέλος».

Το άρθρο ξεκινά με τις φωτιές στο Μάτι και τον τραγικό απολογισμό, γράφοντας πως «η αποτυχημένη πολιτική εκκένωσης βάρυνε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μεταξύ άλλων συνέβαλε στο να καταψηφιστεί το καλοκαίρι του 2019». Στη συνέχεια αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση θέλησε να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ωστόσο όταν το καλοκαίρι του 2021 ξέσπασαν οι νέες μεγάλες πυρκαγιές: «τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ακολούθησαν πολύ λίγες πράξεις, αμέλησε να ενισχύσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο έδαφος και να λάβει προληπτικά μέτρα … βασίστηκε στην πυρόσβεση από αέρος και αυτή τη φορά στην αποτελεσματική εκκένωση των ανθρώπων από τα πυκνοκατοικημένα, εύπορα προάστια της Αθήνας. Εκείνη την περίοδο ερευνούσε στις καιόμενες περιοχές ο δημοσιογράφος-ερευνητής Τάσος Τέλλογλου».

Και το άρθρο συνεχίζει γράφοντας πως «σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Euraktiv, το τηλέφωνό του φέρεται να παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ…»

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο χρονικό των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις των Ανδρουλάκη, Κουκάκη και Κύρτσου επισημαίνοντας πως οι άδειες για παρακολουθήσεις δόθηκαν γενναιόδωρα από την Εισαγγελία: «Αυτό δείχνει και η περίπτωση του Γιώργου Κύρτσου. Ο πρώην Ευρωβουλευτής της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον αρχηγό του κόμματός του, Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για «ορμπανοποίηση» της χώρας τον Φεβρουάριο με συνέπεια να διαγραφεί από το κόμμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euractiv, είχε τεθεί πολλές φορές υπό παρακολούθηση και έχει εντωμεταξύ καταθέσει μήνυση. Για τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου έχει αλλάξει στη δουλειά του κάτι πολύ βασικό. Πολλές φορές παρατήρησε τους τελευταίους μήνες ότι παρακολουθούνταν δια ζώσης και λέει πως: «Είναι σαν να ζεις σε μια δυστοπία». Το άρθρο αναφέρει πως έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να μάθει γιατί παρακολουθούνταν τον περασμένο Αύγουστο και ‘αν έρθει μια τέτοια απάντηση’, λέει ο Τέλλογλου, ‘τότε θα πάω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων’».

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης