Σύγκρουση Δημάρχου Σερίφου και Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με αφορμή την αυλή του σχολείου

απο Cyclades Open

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δήμου Σερίφου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με αφορμή την παύση εργασιών στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου Σερίφου λόγω κηρυγμένου Αρχαιολογικού χώρου στην ευρύτερη περιοχή.

Η απάντηση του Δημάρχου Σερίφου, Κώστα Ρεβίνθη, ήταν άμεση, σχολιάζοντας πως “η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων επιχειρεί να μπλοκάρει το έργο της αναβάθμισης των αυλών των σχολείων. Στην πλάτη των παιδιών μας δεν θα παίξει καμία υπηρεσία, εντός ή εκτός Σερίφου.

Ως Δημοτική Αρχή θα κάνουμε όσα είναι εφικτό, σεβόμενοι πάντα τη νομοθεσία”.

Λειτουργούν αυτεπάγγελτα.”

Καθώς εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων γίνεται λόγος για καταγγελίες για το συγκεκριμένο έργο, ο Δήμαρχος δήλωσε πως δεν πιστεύει στην ύπαρξη καταγγελιών.

Όπως είπε “Θα προβούμε σε όλες τις διαδικασίες και θα ζητήσουμε εγγράφως και επισήμως όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Να ξέρετε ότι δεν θεωρώ ότι έχει κάνει κάποιος πολίτης τις συγκεκριμένες καταγγελίες αλλά τις έχουν κάνει αυτεπάγγελτα. Είμαι βέβαιος για αυτό. Να μου στείλουν εγγράφως ποιοι έχουν κάνει την καταγγελία και με ποια τεκμηρίωση έχουν κάνει την καταγγελία. Καμία καταγγελία δεν είναι επώνυμη και απλά αναφέρεται έτσι στο έγγραφο της εφορίας αρχαιοτήτων. Δεν μου κοινοποιούν ποτέ κάτι. Οπότε γιατί να μην υποθέσω ότι τις κάνουν αυθαιρέτως οι ίδιοι”.

Θεωρεί παράλληλα ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά τους ιδιώτες και το Δήμο και διέκρινε σκοπιμότητα πίσω από την εν λόγω ενέργεια.

Συγκεκριμένα ανέφερε “100% λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όχι μόνο από περιοχή σε περιοχή αλλά και εντός του νησιού της Σερίφου. Σε ιδιώτες που έχουν κάνει παραβάσεις, δεν κάνουν τίποτα ενώ τα έχουν δει όλα και με τον Δήμο είναι μονίμως στα “κάγκελα”. Είναι πολύ πιο αυστηροί αλλά αυτό πλέον θα κινητοποιήσει και το Δήμο. Εγώ υπόσχομαι και στον εαυτό μου και στους δημότες ότι θα κινηθώ και εγώ αναλόγως σε αυτά που κάνουν και αυτοί παράτυπα και παράνομα. Κόπτονται σπασμωδικά για κάποια θέματα. Δεν λειτουργούν ίσα και όμοια. Προφανώς υπάρχει σκοπιμότητα”.

Γενικευμένη αδιαφορία της Εφορείας Αρχαιοτήτων

Όσο για το αν είχαν ενημέρωση για την ύπαρξη αρχαιοτήτων, αλλά και την γενικότερη αδιαφορία της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναφέρει, “Θεωρητικά στην περιοχή της Χώρας γενικότερα υπάρχουν αρχαία, τα οποία όμως, ούτε έχει γίνει ποτέ προσπάθεια να αναδειχθούν με έναν σχεδιασμό συγκεκριμένο, ούτε έχει γίνει κάποια διαδικασία ανασκαφική γενικότερα. Στο πίσω αύλειο χώρο και όχι σε αυτό που θα επέμβουμε εμείς, είχαν βρεθεί κάποια σκαλοπάτια ελληνιστικά και κάποια απομεινάρια κτιρίων, τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί με κανένα τρόπο. Απλώς ευρέθησαν και έχει γίνει πίσω από το κτίριο του σχολείου ένας επικίνδυνος τόπος, ένας σκουπιδότοπος με υπαιτιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία υποτίθεται ότι έχει στείλει ένα έγγραφο με το οποίο λέει έναν τρόπο με τον οποίο να καλυφθούν τα ευρήματα. Συγγνώμη, εσείς κάνετε την ανασκαφή, εγώ θα καλύψω τα ευρήματα; Και αυτή η διαδικασία εκκρεμεί πάνω από 10 χρόνια”.

Επαναλαμβανόμενη πρακτική

Για τις εργασίες που προτίθενται να γίνουν στο σχολείο ξεκαθάρισε πως αυτές πρωτίστως δεν έχουν καν ξεκινήσει και δευτερευόντως δεν αφορούν σε κανένα επιπλέον κτίσμα. “Στην μπροστινή αυλή εμείς δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε πολεοδομικές εργασίες. Υπάρχει ένας τσιμεντωμένος χώρος αύλειος, στον οποίο εμείς θα βάλουμε ένα επίχρισμα από πάνω, θα το καλύψουμε για να είναι πιο λειτουργικό. Θα αντικατασταθούν και οι παλιές μπασκέτες. Δεν έχουμε ούτε χτισίματα ούτε τίποτα. Στην ουσία θα γίνει ένας καλλωπισμός και ένας εξωραϊσμός του αύλειου χώρου του σχολείου και ταυτόχρονα την αναβάθμιση του αγωνιστικού χώρου που βρίσκεται στο σχολείο. Ποια είναι η παρανομία του Δήμου; Καταρχάς ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες”.

Συνεχής δε και επαναλαμβανόμενη η ίδια τακτική από την συγκεκριμένη αρχαιολογική υπηρεσία, με τον Δήμαρχο να αναφέρει “Είναι το μοναδικό σχολείο που έχει η Σέριφος σαν Δημοτικό σχολείο, χωρίς να είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο το σχολείο, έχουμε το φαινόμενο να είμαστε συνεχώς μπροστά στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία προσπαθεί να βάλει προσκόμματα συνεχώς σε οποιαδήποτε εργασία και επέμβαση προσπαθούμε να κάνουμε. Προσφάτως είχαμε κάνει μία διαδικασία για την αντικατάσταση της στέγης, πάλι μας είχε γίνει καταγγελία και πάλι ήθελαν να διακόψουμε τις εργασίες. Μιλάμε για αναβάθμιση και ασφάλεια των μαθητών και έρχεται η κάθε υπηρεσία, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων, να μου σταματάει αυτά τα έργα. Δεν με νοιάζει. Να δούμε ποιος πλήττεται. Ποιος βάζει το συμφέρον του, πάνω από την ασφάλεια των παιδιών και της καθημερινότητας των παιδιών του νησιού. Ποιος είναι αυτό ο κύριος ή η κυρία, ο οποίος ή η οποία, θεωρεί ότι πρέπει να μην αποκατασταθεί αυτός ο χώρος και να παραμείνει έτσι επικίνδυνος για τα παιδιά. Αυτό θέλω να μάθω”.

Στα άκρα η εξέλιξη

Ενώ σκοπεύει να το φτάσει μέχρι τέλους ο Δήμαρχος, “Να είστε σίγουροι ότι λίαν συντόμως θα τις έχουμε τις εξελίξεις. Εγώ έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, αν αυτοί έχουν μία ευαισθησία με τα αρχαία έχω και εγώ άλλη μία. Δεν μπορούν λοιπόν να κατηγορούν τον Δήμο ότι προσπαθεί να καταστρέψει τις αρχαιότητες. Οι εργασίες θα προχωρήσουν κανονικότατα και αν επιθυμεί η πολεοδομία και αν θεωρεί ότι υπάρχουν οικοδομικές εργασίες που έπρεπε να πάρουμε άδεια για να τις εκτελέσουμε, να έρθουν να μας τις διακόψουν. Ομοίως προκαλώ και την Αστυνομία, αν θεωρεί ότι γίνεται κάποια παράβαση, να έρθει εκεί και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε προσεχώς. Δεν φοβόμαστε τίποτα αλλά το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν αντίποινα, το εγγυώμαι εγώ προσωπικά”.

Στην ήδη τεταμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών δεν διαβλέπει την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης, καθώς όπως υποστηρίζει “Δεν έχουν διάθεση αυτοί οι άνθρωποι να συνεργαστούν με τον Δήμο και πλέον με αυτά που κάνουν, ούτε ο Δήμος και προσωπικά εγώ έχω κάποια διάθεση να συνεργαστώ μαζί τους. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Δεν έχουμε κοινό στόχο. Για μένα ο στόχος είναι η καλυτέρευση της καθημερινότητας των δημοτών και κατ επέκταση των παιδιών της Σερίφου. Αυτοί δεν έχουν τον ίδιο στόχο οπότε δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Έχουμε άλλη αντίληψη των πραγμάτων. Αν βρίσκαμε κάτι αρχαίο θα ζητούσαμε και την αρωγή του αλλά δεν έχουν διάθεση να συνεργαστούν και λυπάμαι πάρα πολύ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το Υπουργείο Πολιτισμού. Συνεχώς προσπαθούν να εμποδίζουν πράγματα από το να γίνονται και όχι να βοηθούν να εξελιχθούν ομαλά και γρήγορα. Μονίμως αυτή η υπηρεσία δημιουργεί προβλήματα”.

Μένος με προϊστορία

Κλείνοντας ανέφερε ότι υπάρχει κάποιο άτυπο “μένος” προς το πρόσωπό του, από διαδικασίες που είχαν προηγηθεί, καθώς όπως είπε “Υπάρχει μια εκδικητική διάθεση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και αυτό ξεκίνησε όταν είχα πάει ενάντια στο αίτημα που είχαν κάνει για παραχώρηση ενός δημοτικού κτιρίου για να γίνει Μουσείο, εγώ τότε είχα ψηφίσει κατά και το υποστηρίζω μέχρι τέλους, παρόλο που εν τέλει το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε να παραχωρηθεί ο χώρος. Τώρα θα τους σταματήσω κι εγώ τις διαδικασίες, θα κάνω καταγγελία γιατί αυτοί έχουν κάνει ήδη εργασίες παρανόμως και δεν θα μπορούν να κολλήσουν, ούτε πετραδάκι.

Και όταν είχε έρθει στο νησί η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη ενώ υπήρχε συμφωνία μεταξύ Δήμου και Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία και είχε αποδεχθεί εγγράφως η Υπουργός, ζήτησε τροποποίηση της απόφασης και να τους δοθεί το σύνολο του κτιρίου και όχι μόνο το 70%”.

Πηγή: Κοινή Γνώμη/Θοδωρής Καρατζούνης

📸

Δείτε επίσης