Σύλλογος Μηχανικών Νάξου: Προτάσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

απο Cyclades Open
Σύλλογος Μηχανικών Νάξου: Προτάσεις για τον Ειδικό Πολεοδομικό σχεδιασμό με βάση τη Νάξο που θέλουμε

Δελτίου Τύπου του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Νάξου Διπλωμ. Α.Ε.Ι. εν’ όψει της σημερινής (31/10) συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, γίνεται στον απόηχο μιας τουριστικής σεζόν η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σημειώνοντας ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων. Παράλληλα όμως η Νάξος ήρθε αντιμέτωπη με τα όριά της καθώς ο αριθμός των επισκεπτών άγγιξε τα όρια της φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα. Είναι βιώσιμο αυτό το μοντέλο ανάπτυξης? Η απάντηση είναι όχι. Και αν δεν υπάρξει ένας σχεδιασμός για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, η Νάξος σύντομα θα πέσει θύμα της επιτυχίας της. Το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές υποβαθμίζεται, το τοπίο αλλοιώνεται, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές, όντας ανεπαρκείς για έναν τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, προκαλούν προβλήματα που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες. Ο ενθουσιασμός των επισκεπτών της Νάξου χρόνο με το χρόνο μειώνεται και το μήνυμα που μεταφέρουν από τις διακοπές τους στο νησί μας περιλαμβάνει και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Τι προτείνουμε:

Κύριο χαρακτηριστικό του τουρισμού στη Νάξο είναι η γεωγραφικά ανισόρροπη ανάπτυξή του. Το 95% του τουρισμού συγκεντρώνεται στη Δ.Ε. Νάξου, και μόλις το 5% στη Δ.Ε. Δρυμαλίας. Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται λόγω υπερτουρισμού η Χώρα και η μοναδική δυτική ακτογραμμή, ενώ η ορεινή Νάξος εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της και παρακμάζει. Επομένως η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να έχει δύο άξονες.

– Στη Δ.Ε. Νάξου ο τουρισμός θα πρέπει να εγκαταλείψει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και να στοχεύσει σε έναν ποιοτικότερο τουρισμό καθώς και σε μια διευρυμένη χρονικά τουριστική σεζόν. Αναβαθμίζοντας τις υφιστάμενες υποδομές και τις υπηρεσίες θα μπορούν οι τουριστικές μονάδες να εισπράττουν περισσότερα χρήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνοντας τα ετήσια έσοδά τους, χωρίς να επιβαρύνουν με περισσότερους τουρίστες το νησί.

– Στη Δ.Ε. Δρυμαλίας θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τουριστικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας όλα τα ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα παραδοσιακά κτίσματα. Αποκαθιστώντας και σώζοντας δηλαδή τα υφιστάμενα κτιριακά κελύφη που αυτή τη στιγμή είναι καταστρέφονται, η ορεινή Νάξος θα μπορέσει να δεχτεί έναν σημαντικό αριθμό τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και με τον τρόπο αυτό θα ξεφύγει από τον μαρασμό.

Για να πετύχει το νησί αυτούς τους στόχους θα πρέπει και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου να είναι μακρόπνοο και να στοχεύει σε αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα:

– Προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος σημαίνει χωροταξικό σχέδιο.

– Ποιοτικός τουρισμός σημαίνει αισθητική αναβάθμιση, καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερες υποδομές.

– Διεύρυνση τουριστικής σεζόν σημαίνει κατάλληλο λιμάνι και ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

– Ανάπτυξη της ορεινής Νάξου σημαίνει καλύτερο οδικό δίκτυο και αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των παραδοσιακών κτισμάτων.

Συνεχώς τονίζουμε την ανάγκη μιας συζήτησης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ανάπτυξη του νησιού. Φέτος υπάρχουν δύο αφορμές για να γίνει. Η πρώτη αφορά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Περιμένουμε από τις υποψήφιες παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το μέλλον του τόπου, το μοντέλο ανάπτυξης που πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί και τον τρόπο με το οποίο θα το πετύχουν. Ο δεύτερος αφορά την επερχόμενη ανάθεση μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ως τοπική κοινωνία θα πρέπει να έχουμε διαμορφώσει την άποψή μας για το μέλλον το νησιού και να την στηρίξουμε, βάζοντας το εμείς πάνω από το εγώ. Στη συζήτηση αυτή ο Σύλλογός μας θα είναι πάντα παρών.

Δείτε επίσης