Οι επιστήμονες που διερευνούν ένα αστρικό σύστημα στον αστερισμό του Ωρίωνα έχουν γίνει μάρτυρες μιας από τις πιο γιγάντιες και ισχυρές αστρικές εκλάμψεις που έχουν δει ποτέ. Ονομάστηκε «υπερέκλαμψη» και πρόκειται για μια γιγάντια έκρηξη αστρικής ακτινοβολίας 10 φορές πιο μαζική από οτιδήποτε σχετικό έχουν δει οι αστρονόμοι στον Ήλιο.
Αν και ο μηχανισμός πίσω από αυτές τις εκλάμψεις-τέρατα δεν είναι ακόμα καλά κατανοητός, η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» προτείνει ότι οι υπερεκλάμψεις προέρχονται από αστέρια με εξαιρετικά ενεργό μαγνητικό μηχανισμό. Αυτές οι υπερεκλάμψεις μπορεί να συνοδεύονται από τεράστιες εκρήξεις φορτισμένων σωματιδίων που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη ζωή σε οποιονδήποτε πλανήτη στο… βεληνεκές τους όπως εκτιμούν οι ερευνητές.
Οι αστρονόμοι στόχευσαν ένα αστρικό σύστημα που ονομάζεται V1355 Orionis, το οποίο απέχει περίπου 400 έτη φωτός από τη Γη και διαθέτει δύο αστέρια που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο. Αυτά τα αστέρια ανήκουν σε μια κατηγορία αστεριών που είναι γνωστό ότι φιλοξενούν πολλές ηλιακές κηλίδες, σκοτεινές περιοχές μεγέθους πλανήτη που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα έντονης ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας, και που έχουν συνδεθεί με άλλες παρατηρούμενες υπερεκλάμψεις.
Γενικά, οι αστρικές εκλάμψεις συμβαίνουν όταν οι γραμμές μαγνητικού πεδίου στην ατμόσφαιρα ενός αστεριού μπερδεύονται, κουμπώνουν και επανασυνδέονται, απελευθερώνοντας μια ισχυρή δέσμη ακτινοβολίας που είναι ορατή σε ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Στον Ήλιο, οι εκλάμψεις μπορεί να συνοδεύονται από πανύψηλους βρόχους πλάσματος, γνωστές ως προεξοχές, που μπορούν να ανέβουν δεκάδες χιλιάδες μίλια πάνω από την επιφάνεια του μητρικού μας άστρου. Εάν αυτό το ηλιακό πλάσμα εκτοξευθεί αρκετά γρήγορα, μπορεί να απελευθερωθεί από τον Ηλιο και να γίνει μια στεφανιαία εκτίναξη μάζας (CME) — μια τεράστια μάζα σωματιδίων υψηλής ενέργειας που μπορείαν κινηθεί προς την πλευρά της Γης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κυρίως σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους αλλά και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ενώ προκαλεί επίσης το φαινόμενο του σέλαος.
Πηγή: naftemporiki.gr
📸NASA/Unsplash