Σύρος: Εντός του 2023 η μόνιμη έκθεση για τον Μάνο Ελευθερίου

απο Cyclades Open

Η οριστικοποίηση του σχεδιασμού της έκθεσης που θα είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Μάνο Ελευθερίου απομένει ως μοναδική εκκρεμότητα πλέον από την πλευρά της μελετητικής εταιρείας που συνεργάζεται με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με τη δημιουργία του μόνιμου εκθετηρίου στο χώρο του πρώην “ΠΑΝΘΕΟΝ”, προκειμένου η Σύρος να μπει στην τελική ευθεία για την απόκτηση ενός ακόμη σημαντικού πολιτιστικού χώρου.

Η αρχική ιδέα που τέθηκε επί τάπητος στην περασμένη θητεία, συνοδεύθηκε με μεγάλες καθυστερήσεις αφού υπήρχαν διάφορες απόψεις σχετικά με το ποιος θα είναι ο καταλληλότερος χώρος για τη δημιουργία του μικρού εκθετηρίου.

Η τελική επιλογή του πρώην “ΠΑΝΘΕΟΝ” έτυχε της σύμφωνης γνώμης όλων των εμπλεκομένων μερών και σίγουρα της αδελφής του Μάνου Ελευθερίου, Λιλής Ελευθερίου, η οποία και διαθέτει προσωπικά αντικείμενα του ίδιου που θα αποτελέσουν το περιεχόμενο της μόνιμης έκθεσης.

Η επιλογή της δημιουργίας εκθετηρίου και όχι μουσείου αποφασίστηκε για λόγους ταχύτερης εξέλιξης και υλοποίησης της ιδέας και αρχές του περασμένου Αυγούστου έγινε η συμβασιοποίηση με τη μελετητική εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. με ποσό 37.200 ευρώ ώστε να προχωρήσει η μελέτη για τη διαμόρφωση της έκθεσης.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες και ο προγραμματισμός του εκθεσιακού έργου, όπως επίσης προσφάτως παραδόθηκε και ο νοηματικός και αρχιτεκτονικός μουσειογραφικός σχεδιασμός, ενώ η εταιρεία θα επιβλέψει συνολικά το “στήσιμο” της έκθεσης.

Εντός χρονοδιαγράμματος η μελετητική εταιρεία

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής για την ανταπόκριση της μελετητικής εταιρείας, υπήρξε σαφής, λέγοντας πως κινείται μέσα στους προβλεπόμενους και συμφωνημένους χρόνους.

“Όσον αφορά τον εκθεσιακό χώρο για τον Μάνο Ελευθερίου, βρισκόμαστε στο στάδιο που έχουμε παραλάβει το δεύτερο παραδοτέο. Η εταιρεία προχωρά μέσα στους συμβατικούς χρόνους και έχει ακόμη λίγους μήνες ώστε να ολοκληρώσει τη δουλειά της μέχρι τα τελικά παραδοτέα” ανέφερε, απαντώντας παράλληλα και για το θέμα της καθυστέρησης που συνόδευσε εξ αρχής την ιδέα της δημιουργίας του εν λόγω μόνιμου εκθεσιακού χώρου.

“Η καθυστέρηση είχε προκύψει μέχρι να ανατεθεί η μελέτη για τη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου. Από τη στιγμή που έγινε η συμβασιοποίηση, προχωρά μέσα στο χρονοδιάγραμμα” τόνισε, υπενθυμίζοντας πως ο χρόνος της καθυστέρησης αφορούσε τις συζητήσεις για τον χώρο που θα λειτουργούσε η έκθεση.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως η μελέτη – ουσιαστικά – θα υποδείξει τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα πρέπει να αγορασθεί ώστε να τοποθετηθούν και να εκτεθούν τα προσωπικά αντικείμενα του Μάνου Ελευθερίου.

“Η δουλειά της εταιρείας θα ολοκληρωθεί με το τέλος του έργου, δηλαδή και με την τοποθέτηση των αντικειμένων. Μέσα στο πλαίσιο της μελέτης είναι και να υποδειχθεί τι προθήκες θα απαιτηθεί να τοποθετηθούν και ποιος εξοπλισμός” δήλωσε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας πως ο Δήμος θα προχωρήσει σε αγορά του εξοπλισμού.

“Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, θα προχωρήσουμε στην προμήθεια όλου του εξοπλισμού για να στηθεί η έκθεση για τον Μάνο Ελευθερίου” ανέφερε, απαντώντας καταφατικά και στο κομμάτι που αφορά το αν ο Δήμος έχει τα χρήματα που απαιτούνται για τη σχετική προμήθεια.

“Σαφώς και τα έχει εξασφαλίσει ο Δήμος. Είναι εξοπλισμός και δεν θα έχουμε πρόβλημα. Θα είναι μία ανάθεση. Δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα γι αυτό, θα μπει το ποσό με μία τροποποίηση του προϋπολογισμού. Άλλωστε δεν θα είναι μεγάλο το ποσό” τόνισε ο ίδιος.

Ευθύνη Δήμου για συντηρήσεις στον χώρο

Δια γυμνού οφθαλμού γίνεται κατανοητό πως πέραν της τοποθέτησης του μουσειολογικού εξοπλισμού, θα απαιτηθεί να προωθηθούν σίγουρα συντηρήσεις στον ίδιο τον χώρο που θα λειτουργήσει η έκθεση. Ερωτηθείς για την ευθύνη και τις παρεμβάσεις του Δήμου, ο Μηνάς Αληφραγκής ανέφερε τα εξής: “Ο συγκεκριμένος χώρος, εσωτερικά είναι σε καλή κατάσταση. Σίγουρα χρειάζεται κάποιες συντηρήσεις και βαψίματα και θα γίνουν. Αυτά όμως, μπορεί να τα κάνει και το συνεργείο Μικρών Έργων. Δεν έχει τραγικά θέματα ο χώρος” σχολίασε ο ίδιος, ενώ σχετικά και με τη βελτίωση της εξωτερικής εικόνας του πρώην “Πάνθεον”, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επανήλθε στο θέμα της συντήρησης των όψεων του Δημαρχείου. Συγκεκριμένα, εξήγησε πως εξωτερικά στο κτίριο – μνημείο δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αυθαίρετη παρέμβαση, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.

“Εξωτερικά είναι μέσα στο πλαίσιο του έργου των όψεων του Δημαρχείου. Περιμένουμε απάντηση για χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουμε συνολικά” δήλωσε, υπογραμμίζοντας τέλος την αισιοδοξία του σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης του εκθετηρίου για τον Μάνο Ελευθερίου.

“Αναφορικά με τη μόνιμη έκθεση για τον Μάνο Ελευθερίου, πιστεύω να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023 και να λειτουργήσει” υποστήριξε ο κ. Αληφραγκής.

Διάθεση και φύλαξη προσωπικών αντικειμένων

Σημαντικό κομμάτι που πρέπει να προωθηθεί συνολικά για το εκθετήριο είναι η μεταφορά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης των προσωπικών αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου. Ως προς αυτό το θέμα η πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης βρίσκεται σε επικοινωνία με την Λιλή Ελευθερίου. Σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, ήδη ένα μέρος αυτών έχει αποθηκευθεί σε δημοτικό ακίνητο ενώ αρκετά ακόμη αντικείμενα αναμένεται να δοθούν από την πλευρά της αδερφής του.

“Θα είναι μία μόνιμη έκθεση και ήδη κάποια αντικείμενα έχουν παραληφθεί από τον Δήμο από το 2019. Τα φυλάσσουμε σε χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου και ασφαλώς μέσα από την επικοινωνία που έχουμε με την κα Ελευθερίου, γνωρίζουμε πως προτίθεται να κάνει παραχώρηση και άλλων προσωπικών αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου” δήλωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως η Λιλή Ελευθερίου “βρίσκεται σε σταθερή συνεργασία με τους ειδικούς μουσειολόγους και τους μελετητές και την υπεύθυνη από την Τεχνική Υπηρεσία, κα Σαμουτζάκη”.

Στην ερώτηση αν και η ίδια εκτιμά πως εντός του 2023 θα είναι έτοιμη η σταθερή έκθεση και άρα, θα μπορέσει να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος το πρώην “Πάνθεον” στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου, απάντησε με σαφήνεια, “Ευελπιστούμε πως ναι”.

Τέλος, δεδομένου πως θα απαιτηθεί να απασχοληθεί σταθερά ένα άτομο για να μπορεί να είναι σε λειτουργία ο χώρος και να υποδέχεται επισκέπτες που θα επιθυμούν να γνωρίσουν τη ζωή και το σπουδαίο έργο του Μάνου Ελευθερίου, η κα Λεονταρίτη τόνισε τα εξής: “Ο χώρος θα ετοιμαστεί και θα τον αφήσουμε έτσι; Όχι, βέβαια. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όπως και σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους. Είναι ένα θέμα που κάθε φορά μας προβληματίζει. Πάντα όμως βρίσκουμε τον τρόπο και την απαιτούμενη λύση. Ας φτάσουμε πρώτα στο σημείο να ξεκινήσει να παίρνει μορφή ο χώρος. Περιμένουμε με χαρά να αποκτήσουμε έναν νέο χώρο πολιτισμού στη Σύρο”.

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Δείτε επίσης