Η Σύρος γίνεται προσβάσιμη σε όλους: Ξύλινες ράμπες, αναβατήρες, μηχανήματα που οδηγούν στη θάλασσα

Βούλα Ακριβάκη/Travel.gr

απο Cyclades Open

Τα ελληνικά νησιά, και ιδίως τα κυκλαδονήσια, δεν τα λες εύκολα ή άνετα. Στενά δρομάκια, ανηφοριές, άπειρα σκαλιά, ανώμαλα καλντερίμια και περιορισμένοι χώροι πάρκινγκ χαρακτηρίζουν τα περισσότερα καθιστώντας τα πολλές φορές μη προσβάσιμα από άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει και η Σύρος είναι μέσα σε αυτή την αλλαγή, έχοντας κάνει σημαντικά έργα, τα οποία διευκολύνουν όσους έχουν κινητικές δυσκολίες και κινούνται με αμαξίδιο. Η αρχή στο όμορφο κυκλαδονήσι έγινε το 2017 με την ένταξη της Σύρου στο πρόγραμμα «Interreg Ελλάδα – Κύπρος» και τα πρώτα μηχανήματα για αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα έκαναν την εμφάνισή τους. Έτσι οι παραλίες Αγκαθωπές, Βάρη, Βούλγαρη, Γαλησσάς και από φέτος και το Κίνι είναι προσβάσιμες σε όλους. Οι παραλίες αυτές διαθέτουν ακόμη ξύλινους διαδρόμους ώστε να μπορεί κάποιος να φτάσει μέχρι το μηχάνημα καθώς επίσης και ομπρέλες και ξαπλώστρες που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν από ΑμεΑ.

Τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει και η Σύρος είναι μέσα σε αυτή την αλλαγή, έχοντας κάνει – και συνεχίζει – έργα τα οποία διευκολύνουν όσους έχουν κινητικές δυσκολίες και χρησιμοποιούν αμαξίδιο

Σύρος, ένα νησί προσβάσιμο σε όλους

Η πρωτοβουλία του δήμου Σύρου όμως δεν σταματά εκεί. Το 2019 τοποθέτησε τον πρώτο αναβατήρα, ο οποίος προσαρμόζεται σε όλα τα αμαξίδια, στην είσοδο του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, με χρήματα τα οποία προσέφερε η Μητρόπολη Σύρου. Η υπόθεση είναι απλή, κλείνετε ένα τηλεφωνικό ραντεβού με υπάλληλο του δήμου, ο οποίος θα έρθει θα σας βοηθήσει να ανέβετε στον αναβατήρα και αφού περιηγηθείτε, πιείτε το καφεδάκι σας ή απολαύσετε το μεσημεριανό σας, ο υπάλληλος θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε. Αναβατήρας έχει τοποθετηθεί επίσης στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης αλλά και στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Θα βρείτε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες στην Άνω Σύρο, στο Δημαρχείο και στην ιστοσελίδα του δήμου για τη χρήση των αναβατήρων ενώ στην πλατφόρμα www.extramilers.eu μπορείτε να ανακαλύψετε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού, τα καταλύματα και τα εστιατόρια που είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ.

Το 2019 o δήμος Σύρου τοποθέτησε τον πρώτο αναβατήρα, ο οποίος προσαρμόζεται σε όλα τα αμαξίδια, στην είσοδο του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, με χρήματα τα οποία προσέφερε η Μητρόπολη Σύρου.

Φέτος το καλοκαίρι θα υπάρχει μια ακόμα έκπληξη, «θα παραλάβουμε ηλεκτροκίνητα σκούτερ και αμαξίδια, τα οποία θα μπουν σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης αλλά και στον Γαλησσά, θα διατίθενται δωρεάν και θα μπορεί ο επισκέπτης να τα πάρει για να κάνει τη βόλτα του», αναφέρει ο αντιδήμαρχος τουρισμού κος Παναγιώτης Κουταβάς και συμπληρώνει ότι «στα άμεσα σχέδια είναι και μια δική μας εφαρμογή μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα πληροφορούνται για τις παροχές και τις υποδομές για ΑμεΑ στη Σύρο. Στόχος μας είναι η εφαρμογή να είναι έτοιμη αρχές του 2023 ώστε να προλάβουμε τη νέα σεζόν».

Στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια η Σύρος να γίνει προσβάσιμη ακόμα και σε άτομα με προβλήματα όρασης

Το όλο εγχείρημα στηρίζουν και οι επιχειρηματίες του νησιού, ξενοδοχεία και εστιατόρια, κάνοντας προσβάσιμες τις επιχειρήσεις τους σε άτομα με αναπηρία. «Ο κόσμος της Σύρου έχει πραγματικά αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, σέβονται τις ράμπες των αναπήρων στα πεζοδρόμια, τις θέσεις πάρκινγκ και βλέπουμε, πως από τότε που ξεκίνησε όλο αυτό, ανθρώπους που έρχονται και ξανάρχονται γιατί εδώ μπορούν να κινηθούν με άνεση» αναφέρει ο κος Κουταβάς και προσθέτει «οι ενέργειές μας όμως δεν έχουν στόχο μόνο τα ΑμεΑ, θέλουμε να κάνουμε τη Σύρο προσβάσιμη και σε άτομα με προβλήματα όρασης. Σε συνεργασία με τον σύλλογο Αρωγή θα κάνουμε αρχές Ιουλίου μια δράση για να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και τους επιχειρηματίες ώστε να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους ανάλογα και έπεται και συνέχεια».

«Ο κόσμος της Σύρου έχει πραγματικά αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, σέβονται τις ράμπες των αναπήρων στα πεζοδρόμια και τις θέσεις πάρκινγκ». Το όλο εγχείρημα στηρίζουν και οι επιχειρηματίες του νησιού, τόσο ξενοδοχεία και εστιατόρια κάνοντας προσβάσιμες τις επιχειρήσεις τους σε άτομα με αναπηρία

Ένα-ένα τα νησιά μας όπως η Σύρος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Χίος και μερικά ακόμα γίνονται φιλικά προς όλους, και δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε πως το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν με τη σειρά τους όχι μόνο τα υπόλοιπα νησιά, αλλά ολόκληρη η χώρα.

Πηγή: Travel.gr/Βούλα Ακριβάκη

Δείτε επίσης