Σύρος/Πινακοθήκη των Κυκλάδων-Kavilia Cooperativa: “Με τα χέρια μας, με τη φωνή μας, με το ρυθμό μας…”

Η ομάδα της Καβίλιας καλωσορίζει το 2023

απο Cyclades Open

Ένα μικρό καλλιτεχνικό φεστιβάλ έρχεται την επόμενη εβδομάδα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από τη δραστήρια ομάδα της Kavilia Cooperativa η οποία καλωσορίζει το 2023 με ένα τριήμερο πολιτιστικών δράσεων.

Θεατρικές παραστάσεις που θα ταξιδέψουν στη Σύρο, συναυλίες και εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, έρχονται να γεμίσουν τις μέρες μας από την Παρασκευή 13/01 έως και την Κυριακή 15/01, φέρνοντας χρώμα και χαρά μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Παρασκευή 13/1:

17.00: εργαστήριο πολυφωνικού τραγουδιού για παιδιά με την Ευτυχία Πανοπούλου

19.00: εργαστήριο πολυφωνικού τραγουδιού για ενήλικες με την Ευτυχία Πανοπούλου

(δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6983674529)

21.00: THE RUG DEALERS/ blues, punk, rock

Σάββατο 14/1:

16.00: εργαστήριο κατασκευής κούκλας από ανακυκλώσιμα υλικά με την Εύη Αρέστη

(δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6983674592)

17.00: yoga για παιδιά με τον Nabil el Barrage και την Αριάδνη Ψυχογιοπούλου

(δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6983157776)

19.00: ΚΙΤΡΙΝΗ ΠΕΤΡΑ/ YELLOW STONE από την ομάδα: Φωτεινοί Ποδηλάτες θεατρική παράσταση για παιδιά 7- 14 ετών

21.30: CINCO TIMBRES/ canciones populares de Cuba, Brasil, Mexico, España, Peru

Kυριακή 15/1:

11.00 & 12.30: Διαδραστική – συμμετοχική θεατρική παράσταση “H Φούλα η Χιονονιφούλα αποφασίζει να ταξιδέψει” από την ομάδα 2 Λαλούν. Κατάλληλη για παιδιά 2- 9 ετών

15.00: Εργαστήριο πηλού για παιδιά με την Κάλλη Ντάφλου (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 6942716687)

17.00: “Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας” από την ομάδα ParaMana Puppet Theatre

Σύγχρονο Πειραματικό θέατρο σκιάς & αντικειμένων για ηλικίες: 6+

20.00: σεμινάριο κρουστών για μεγάλους με το Χρήστο Αδαμίδη (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6947618798)

Θεατρικές παραστάσεις

Η «ΚΙΤΡΙΝΗ ΠΕΤΡΑ» είναι ένα συμμετοχικό, βιωματικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό δρώμενο που σκοπό έχει να ενδυναμώσει, αφυπνίσει και δραστηριοποιήσει τα παιδιά ως προς το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το κείμενο της παράστασης είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο εθνικό πάρκο Yellow stone των ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα: Από το 1872 έως το 1926 υλοποιήθηκε η βίαιη απομάκρυνση του λύκου από τον βιότοπο Yellowstone. Αυτό επέφερε, σε βάθος χρόνου, τεράστιες αλλαγές στο οικοσύστημα (π.χ. παρακμάζουσα βιοποικιλότητα, ερημοποίηση, υποβάθμιση του φυσικού τοπίου).

Το 1995 οι λύκοι επανεισάχθηκαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά του βιότοπου στην αρχική του κατάσταση – άλλαξε έως και η ροή των υδάτων.

Συντελεστές: κείμενο: Σπύρος Τσίκνας, μουσική: Στέλιος Γιαννουλάκης (Schema Musicalis) φιγούρες θεάτρου σκιών: Γιάννης Ανδρειωμένος. Διάρκεια: 60′

Η Φούλα η Χιονονιφούλα είναι μια ντροπαλή χιονονιφάδα, που αποφασίζει να ξεπεράσει τους φόβους της και να ταξιδέψει στον κόσμο. Μέσα από τις περιπέτειές της, γνωρίζει νέους πολιτισμούς, ανθρώπους διαφορετικούς και μέρη άγνωστα. To ταξίδι της Φούλας, ο κύκλος δηλαδή του νερού, είναι μία αλληγορία για τον κύκλο της ίδιας της ζωής. Ένα παραμύθι γίνεται αφορμή για μια… αλλιώτικη γιορτή. Ένας μουσικός, ένας αφηγητής και ένα μαγικό ραβδί είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να ξεκινήσει το ταξίδι μας πλάι στη χιονονιφάδα! Η καλλιτεχνική – εκπαιδευτική παράσταση είναι διαδραστική και τα ίδια τα παιδιά γίνονται οι πρωταγωνιστές της.

Συντελεστές: Κάτια Ανδριανάκου: μουσικοπαιδαγωγός, μουσικός (ακορντεόν, ιδιόφωνα, τραγούδι), Χρήστος Ροζάκης: μουσικός (μπουζούκι, καβάλ, ιδιόφωνα, τραγούδι). Διάρκεια: 60′

Η παράσταση «Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας» αναδεικνύει τον αγαπημένο ήρωα της ελληνικής μυθολογίας ενώ θίγει διαχρονικές θεματικές γύρω από τη δικαιοσύνη, τους νόμους, την αθανασία, την τόλμη, το θάρρος και την αυτοθυσία. Από την αναχώρησή του από τη γενέθλια πόλη του μέχρι και το ταξίδι του στη μινωική Κρήτη, οι περιπέτειες του ήρωα δίνουν το υπόβαθρο για μια εναλλακτική και ατμοσφαιρική απόδοση.

Μετά το τέλος της παράστασης καταγράφουμε το οδοιπορικό του και μεταφερόμαστε στην Αθήνα εκείνης της εποχής. Αναφερόμαστε στους άγραφους νόμους των αρχαίων Ελλήνων αλλά και στους γραπτούς νόμους του σύγχρονου πολιτισμού. Πως εφαρμοζόταν το δίκαιο τότε και πώς σήμερα; Προσπαθούμε να διακρίνουμε τις νοητές γραμμές μεταξύ μυθολογίας και ιστορίας. Λιοντάρια, άγρια θηρία, τρομακτικοί ληστές με υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά και αμπέλια, ελαιώνες και ποτάμια που διέσχιζαν την τότε Αθήνα, μας ταξιδεύουν σε μιαν άλλη, μιαν αδιανόητη για τα σημερινά δεδομένα Αθήνα.

Ακόμα και σήμερα τα ονόματα κεντρικών αρτηριών όπως η Ιερά οδός, παραμένουν ίδια συνδέοντας με έναν παράδοξο τρόπο το παρελθόν με το παρόν. Οι αρχαίοι ναοί και τα αρχιτεκτονικά θαύματα εκείνης της εποχής είναι κάποια από τα κληροδοτήματα που μας άφησαν οι πρόγονοι μας. Τι αφήνουμε εμείς σήμερα στους απογόνους μας;

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Αναστασία Παράβα, Στάθης Τσεμπερλίδης, εμψύχωση φιγούρας- ζωντανή αφήγηση: Αναστασία Παράβα, σύνθεση πρότυπης μουσικής, σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Κατσάνος, κατασκευές-φιγούρες, σχέδια: Στάθης Τσεμπερλίδης, κείμενο: Αλέξανδρος Μιστριώτης, mastering: Δημήτρης Δημητριάδης – Zero Gravity Studios, χάρτης: Χαράλαμπος Ανδρεανίδης, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Παράβας, σχεδιασμός έντυπου υλικού: Kaascat, video: Στάθης Χρυσίδης, desfilms, παραγωγή: ParaMana Puppet Theatre.

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά (+ 15 λεπτά στο τέλος για την επίδειξη των τεχνοτροπιών και συζήτηση των θεματικών της παράστασης)

Δείτε επίσης