Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Βαγγέλη Κατσαρά, αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού & Αθλητισμού του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

απο Cyclades Open

Καλεσμένος στον Aegean Voice  107,5-Η Φωνή του Αιγαίου και στην εκπομπή  «Στο βάθος κήπος» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού Βαγγέλης Κατσαράς σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Στο πρώτο ημίωρο συζητάμε με τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Κατσαρά για την Επιτροπή Καμπανέλλη και το λογοτεχνικό έτος 2022, που είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Νάξιο Ιάκωβο Καμπανέλλη και στις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται από τον δήμο με τη συμβολή του ΥΠΠΟΑ για τα 100 χρόνια από την γέννησή του.

Στο δεύτερο η συζήτηση περιστρέφεται γύρω απ’ τον τουρισμό. Με τη νέα μορφή του τουρισμού, τις σύγχρονες επιταγές που τον ορίζουν, όπως αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης, αλλά και της πανδημίας.

Ο Τουρισμός αλλάζει, αφού κι ο κόσμος αλλάζει και το ερώτημα είναι αν γίνονται όλα όσα πρέπει ώστε να μην χαθεί το τρένο της ανάπτυξης που πρέπει να είναι βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον.

Τα παραδείγματα της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου και της Διαδρομής των Μνημείων Φύσης και Πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας – «ΟΙΔΙΠΟΥΣ» είναι τα πλέον κατάλληλα για να κατανοήσουμε το εύρος της αλλαγής, την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας που συνεπάγεται το εγχείρημα, με σεβασμό και ανάδειξη του πολιτισμού και των συνηθειών του τόπου και παράλληλα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη της γαστρονομίας κ.ά.  Αυτό μεταφράζεται ήδη για τις προαναφερθείσες διαδρομές, με όρους αγοράς, σε αύξηση των κρατήσεων, των θέσεων εργασίας, τόνωση της τοπικής οικονομίας και των παραγόμενων προϊόντων.

Το ερώτημα όμως είναι τί κάνουμε εμείς, ως ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός που πρέπει να διορθώσει χθες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει προσαρμοζόμενο στα νέα δεδομένα.

Έχουμε όλα τα προσόντα σ’ ένα νησί ευλογημένο. Πολιτική βούληση έχουμε όμως; Την δυνατότητα να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, μικροσυμφέροντα και άλλους ανασταλτικούς παράγοντες;

Το παράδειγμα της Σύρου και της Μήλου που έχουν ξεκινήσει ν’ αλλάζουν είναι απτό και κυριολεκτικά δίπλα μας. Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές.

Δείτε επίσης