Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, πραγματοποιήθηκαν φέτος τα «17α Βραβεία Ποιότητας» του περιοδικού «Γαστρονόμος» και της «Καθημερινής». Η τελετή απονομής φιλοξενήθηκε στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, το οποίο συμπληρώνει φέτος 160 χρόνια ζωής έχοντας συνδεθεί άρρηκτα με την αστική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ερμούπολης. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Μαργαρίτα Πουρνάρα και τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Φέτος, τα Βραβεία ήταν αφιερωμένα σε Κυκλαδίτες παραγωγούς. Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας των Κυκλάδων, που διάφορες συγκυρίες έχουν περιορίσει την ενασχόληση με τη γη και την παραγωγή, τα Βραβεία του Γαστρονόμου «φώτισαν» τις εξαιρέσεις. Τους ανθρώπους που επιμένουν να παλεύουν με τη γη και με τα ζώα, να παράγουν τυριά και παραδοσιακά αλλαντικά, να καλλιεργούν ντόπιες ποικιλίες και με πείσμα να περιφρουρούν τον κυκλαδίτικο τρόπο ζωής. |
Οι νικήτριες και οι νικητές των 17ων βραβείων ποιότητας του Γαστρονόμου |
Σε ό,τι αφορά τις βραβεύσεις, το Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στον Δημήτρη Ρουσουνέλο, έναν παθιασμένο Μυκονιάτη που ερευνά διεξοδικά τα γαστρονομικά έθιμα του νησιού του και των Κυκλάδων και με τα βιβλία του, τις ημερίδες που διοργανώνει και τη συνολική δράση του παλεύει να διασώσει τη φυσιογνωμία της παλιάς Μυκόνου. Το βραβείο καταστήματος απονεμήθηκε στο Παντοπωλείο Πρέκας της Ερμούπολης, μια αληθινή κιβωτό της κυκλαδίτικης παραγωγής. Το βραβείο βιωσιμότητας δόθηκε στον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα», που εδώ και χρόνια παλεύει να προστατεύσει τις θάλασσες της Αμοργού. Το ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου στη Σίφνο τιμήθηκε για τα εξαίσια παραδοσιακά αμυγδαλωτά του με το βραβείο «Εύη Βουτσινά», το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε παραγωγούς ξεχωριστών τοπικών προϊόντων. Από τη Σίφνο βραβεύτηκαν, επίσης, οι κεραμίστες Νίκος και Γιάννης Λεμπέσης, με το βραβείο παραδοσιακής τέχνης. Δύο ήταν τα τυροκομεία που ξεχώρισε και βράβευσε φέτος ο «Γαστρονόμος» έπειτα από τυφλή γευστική δοκιμή: το Τυροκομείο Πιτταράς στη Νάξο και το Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς. Από την Τήνο βραβεύτηκε ο Φαβιανός Ρουγγέρης, ένας επίμονος καλλιεργητής άγριας αγκινάρας που παλεύει με τη λειψυδρία και με τους κόπους του τροφοδοτεί όλο το νησί. |
Το φετινό βραβείο σχεδίασε το Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης |
Το βραβείο παραγωγής μελιού δόθηκε στον μελισσοκόμο Νίκο Κοκολάκη από τη Σέριφο για το μέλι άγριας λεβάντας Frygana Honey, ενώ το βραβείο παραγωγής αλλαντικών μάς ταξίδεψε φέτος στην Άνδρο και στην οικογενειακή αλλαντοποιία Αφοί Τριδήμα, που παράγει λούζα και άλλα κυκλαδίτικα αλλαντικά χωρίς συντηρητικά.Το βραβείο παραγωγής οίνου δόθηκε στο Οινοποιείο Μωραΐτη από την Πάρο, ενώ με ειδικό βραβείο για την προσφορά του στον χώρο του οίνου βραβεύτηκε ο Πάρις Σιγάλας από τη Σαντορίνη. Η Σαντορίνη «έφυγε» με άλλο ένα βραβείο, αυτό της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, το οποίο δόθηκε στο Κτήμα Νομικός που μεταξύ άλλων παράγει φάβα, φιστίκι και ντομάτα, με δικούς του, ντόπιους σπόρους και ελάχιστες παρεμβάσεις. Τέλος, ένα πολύ ξεχωριστό βραβείο δόθηκε φέτος για πρώτη φορά στη μνήμη του εστιάτορα Γιώργου Χατζηγιαννάκη, δημιουργού του εμβληματικού εστιατορίου Σελήνη στη Σαντορίνη. Πρώτος εκείνος έβαλε στα πιάτα του τη φάβα και τα ντοματάκια και μίλησε για την ανάγκη να συνδεθεί η τοπική παραγωγή με την εστίαση. Στο όνομά του, ο Γαστρονόμος φέτος τίμησε πέντε Κυκλαδίτισσες μαγείρισσες που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και στις κατσαρόλες τους βρίσκει κανείς τα καλύτερα προϊόντα του τόπου τους. Είναι η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου από την Ανάφη, η Ρηνιώ Δεκαβάλλα από τη Φολέγανδρο, η Μαρία Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά από την Πάρο, η Ευαγγελία Ρούσσου από την Αμοργό και η Ματίνα Κουμερτά από τη Νάξο. |
Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, που μας τίμησε με την παρουσία του. Ακόμα θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξανδρο Αθανασίου, στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, για την πολύτιμη βοήθειά της και τη φιλοξενία στο θέατρο Απόλλων, καθώς και στην Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση. Θερμές ευχαριστίες στο Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης που σχεδίασε το φετινό βραβείο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους χορηγούς μας για την ένθερμη υποστήριξή τους: Lidl Ελλάς, Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, Επιμελητήριο Κυκλάδων, Aegean Cuisine, Hermoupolis Heritage, hoper, Nespresso Professional, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, AQUA Carpatica, Blue Star Ferries.Τέλος, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εθελοντές της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Σύρου, στους εθελοντές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους υπόλοιπους εθελοντές για την πολύτιμη παρουσία και συνεισφορά τους. Photo: Νίκος Κοκκαλιάς |
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το δίκτυο Aegean Cuisine στα 17α βραβεία ποιότητας του περιοδικού «γαστρονόμος» της Καθημερινής
Σε μια λαμπρή τελετή που διοργάνωσε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2024 το περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής βραβεύτηκαν οι παραγωγοί των Κυκλάδων, που παρά τις αντίξοες συνθήκες και σε πείσμα των καιρών συνεχίζουν να υπηρετούν τη γη με αφοσίωση, φροντίδα και μεράκι παράγοντας τα μοναδικής ποιότητας τοπικά προϊόντα διασώζοντας και αναδεικνύοντας τεχνικές και παραδόσεις αιώνων.
Οι παραγωγοί που αποτελούν στην πλειοψηφία τους μέλη του δικτύου Aegean Cuisine, βραβεύτηκαν στο ιστορικό θέατρο Απόλλων στη Σύρο, σε μια εκδήλωση την οποία υποστήριξε ως χορηγός το Επιμελητήριο Κυκλάδων τιμώντας τα μέλη του δικτύου.
Επιπλέον με τη βοήθεια των τυροκόμων παραγωγών του δικτύου Aegean Cuisine το Επιμελητήριο Κυκλάδων συντόνισε και οργάνωσε μια ιδιαίτερης αισθητικής παρουσίαση των κυκλαδίτικων τυριών στην ξεχωριστή εκδήλωση των καλεσμένων στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου.
Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο Κυκλάδων ευχαριστεί ιδιαίτερα τους παρακάτω παραγωγούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συνέβαλαν με την προσφορά των προϊόντων τους στην ανάδειξη αυτού του τόσο ξεχωριστού και ιδιαίτερου προϊόντος, σε μια χρονιά που το τυρί έχει την τιμητική του με αφορμή την εγγραφή της Τυροκομίας των Κυκλάδων στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, χάρη στην πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ., που υποστηρίχθηκε έμπρακτα από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ενώ επίκειται η αντίστοιχη εγγραφή και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).
Οι παραγωγοί που συμμετείχαν ήταν οι: Αγρόκτημα Τσικάλι (Σίφνος), Νιώτικο (Ίος), Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης (Νάξος), Παραδοσιακές Χειροποίητες Γεύσεις της Ιωάννας (Άνδρος), Πάριον Τυροκομείο (Πάρος), Τυράκειον (Κέα), Τυροκομείο Ζωζεφίνος (Σύρος), Τυροκομείο Μυκόνου, Τυροκομείο Νικόλα Πιτταρά (Νάξος), Τυροκομείο Τήνου, Τυροκομία Νάξου | Εμμανουήλ Κουφόπουλος, Τυροκομικά Άνδρου, Τυροσύρα Τυροκομική (Σύρος).