Τα νέα τιμολόγια ρεύματος – Ποιες θα είναι οι επιδοτήσεις

απο Cyclades Open

Oι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εξαντλώντας όλα τα νόμιμα περιθώρια, ανακοίνωσαν τα μεσάνυχτα τα νέα τιμολόγια για τον Οκτώβριο, τα οποία είναι μειωμένα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. 

Τα νέα τιμολόγια 

Η ΔΕΗ έδωσε τιμές 0,595 €/kWh για καταναλώσεις έως 500 kWh στη χρέωση ημέρας και 0,607 ευρώ για πάνω από 500 kWh. Στη νυχτερινή χρέωση το κόστος είναι 0,554 €/kWh. Τον Σεπτέμβριο, οι αντίστοιχες τιμές ήταν 0,788€/kWh και 0,80€/kWh για την χρέωση ημέρας και 0,747€/kWh για τη νυχτερινή. Το πάγιο παραμένει στα 3,5 ευρώ.

Η Ηρων δίνει σταθερή τιμή 0,62 €/kWh και το πάγιο είναι 3 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο έδινε τιμή 0,73 €/kWh.

H Elpedison 59,05-63, €/kWh με έκπτωση συνέπειας.

H Volterra 68,5 €/kWh.

H Ελίν 59,9 €/kWh ανά κιλοβατώρα.

Το νέο σύστημα των επιδοτήσεων θα είναι κλιμακωτό με κάποιες τελευταίες  πληροφορίες βέβαια να αναφέρουν πως το σύστημα των κλιμακίων ανάλογα με την κατανάλωση θα τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο. Σε αυτή τη περίπτωση, εάν πάει παρακάτω το νέο πλαίσιο, οι επιδοτήσεις του Οκτωβρίου θα είναι οριζόντιες.

Τα βασικά σημεία του νέου σχήματος επιδοτήσεων είναι:

– Επιδότηση ανάλογα με την κατανάλωση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

– Τρεις κλίμακες κατανάλωσης  

1) έως 500kWh  

2) 500-1000kWh  

3)1.000 kWh  και άνω  

– Bonus επιδότησης για εξοικονόμηση 15%.

Για τις επιχειρήσεις το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί ή ίδια κλιμάκωση που ίσχυε έως τώρα, δηλαδή άλλη επιδότηση θα ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος, ενώ διαφορετική θα είναι για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA. 

Η απορρόφηση της επιβάρυνσης λόγω των υψηλών τιμών δεν θα είναι ίδια για όλους. Τις μεγαλύτερες κρατικές επιδοτήσεις θα τις παίρνουν όσοι έχουν μικρές καταναλώσεις με τον μέσο όρο να τοποθετείται στα νοικοκυριά κοντά στις 500 κιλοβατώρες, ενώ η επιδότηση θα μειώνεται μετά από αυτό το όριο κλιμακωτά ανάλογα με τα επόμενα στάδια που θα θέσει η κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι, με μεγαλύτερες καταναλώσεις, θα μπορούν να κερδίσουν περισσότερη επιδότηση στον εκκαθαριστικό τους λογαριασμό εφόσον εξοικονομήσουν ενέργεια κατά 15%.

Σύμφωνα με τα τιμολόγια τα οποία ανακοίνωσαν οι πάροχοι και τα όσα είπε  ο υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξη του, η απορρόφηση των επιβαρύνσεων για τη πρώτη κλίμακα θα φθάνει το 94%. Αυτό σημαίνει πως η μέγιστη επιδότηση που θα ανακοινωθεί σήμερα θα είναι κοντά στα 0,45€/Kwh.

Σήμερα στις 9.30 αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Ενέργειας, όπου θα γίνουν γνωστές  και οι επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο. Στην περίπτωση του φυσικού αερίου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς θα απορροφάται οριζόντια περίπου το 50% των επιβαρύνσεων. Άλλωστε, η κυβέρνηση θέλει φέτος να αποτρέψει τους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο. 

Πηγή: moneyreview.gr

📸taner ardalı/Unsplash

Δείτε επίσης