Το βράδυ της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου και έπειτα από 2 αναβολές βρέθηκα στην αίθουσα του δημαρχείου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» προκειμένου να παρακολουθήσω την πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.
Μεγάλη η στιγμή για μένα, γιατί ήταν το πρώτο δημοτικό συμβούλιο που θα παρακολουθούσα δια ζώσης. Τριάντα μήνες πέρασαν, ο κορονοϊός όπως ήταν λογικό έβαλε πάγο στις, εκ του σύνεγγυς, διαδικασίες κι είχα μείνει εγώ με τον καημό και ο συνάδελφος Γιώργος Καμβύσης με την υποχρέωση. Δημοτικό συμβούλιο μου είχε τάξει να δω, πριν καν επαναπατριστώ και δημοτικό συμβούλιο δεν είχα δει, τρία χρόνια τώρα που είμαι στο νησί.
Ας όψεται ο covid αρχικά και ο… Φώτης στη συνέχεια.

Τι και αν απ’ το καλοκαίρι που μας πέρασε όλα μπήκαν σε μια ροή κανονικότητας, χωρίς απαγορεύσεις, έγιναν συναυλίες, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, περιφερειακά συμβούλια, συνέδρια, γιορτές, συναντήσεις, κομματικές συνευρέσεις, επισκέψεις υπουργών, παρουσιάσεις, όλες με διαχυτικότητα και δια ζώσης σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους; Το μόνο που δεν μπόρεσε να γίνει «ζωντανά» ήταν το δημοτικό συμβούλιο, ούτε καν με υβριδική μορφή, όπως δηλαδή έγινε χθες.
Γιατί;
Γιατί έτσι επιθυμεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης κάνοντας χρήση του σχετικού άρθρου που οι περισσότεροι πλέον δεν κάνουν ή χρησιμοποιούν την υβριδική μορφή. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είναι καθώς φαίνεται φανατικός οπαδός της ρήσης «η πρόληψη καλύτερης της θεραπείας». Καλό αυτό, θα σκεφτεί κανείς, φτάνει η πρόληψη να μην επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, πέραν της υγείας και της ασφάλειας.
Το να παρακολουθείς, για παράδειγμα, μια συζήτηση ή διαφωνία μεταξύ δημοτικών συμβούλων δια ζώσης έχει άλλη αίσθηση, απ’ το να τη βλέπεις μέσω τηλεδιάσκεψης.
Εχει άλλη χάρη η πιθανότητα-παράδειγμα ε;- να διαμαρτυρηθεί κάποιος πολίτης για τα…πολλά πεπραγμένα του δήμου και ζωχαδιασμένος να πει: «Νισάφι πια, γκώσαμε απ’ τα πολλά έργα και την ποιότητα ζωής, όχι άλλη πρόοδο, όχι άλλη βιωσιμότητα, όχι αλλά λιμάνια, αεροδρόμια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχουμε και δουλειές, σταματήστε τη δημοτική αρχή να κατέβω» και να χούμε δράματα…για τέτοια είμαστε;
Απαπαπαπαπα!
Εργάσιμη μέρα και ώρα λοιπόν, με ο,τι κι αν σημαίνει αυτό, η συνεδρίαση καθυστέρησε μισή ώρα μέχρι να μαζευτεί ο κόσμος.
Ελάχιστοι, πλην εκείνων που έπρεπε να παρευρίσκονται για να μην νιώθουν μοναξιά οι υπεύθυνοι των…πεπραγμένων παρέστησαν. Περίμενα περισσότερους, αλλά Πέμπτη και 18:30 το απόγευμα ή κάτι λάθος πήγε στην διοργάνωση ή κάτι πήγε πολύ σωστά.
Παρούσα η αντιπολίτευση, ο ένας απ’ τους ανεξάρτητους συμβούλους και κάποιοι απ’ τους φορείς του νησιού.
Η συνεδρίαση ξεκινά, δυο τραπεζάκια επί σκηνής και σε απόσταση μεγαλύτερη απ’ αυτήν του Μακρόν απ’ τον Πούτιν κάθονται ο δήμαρχος και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου (κι ένας αντιπρόεδρος για ντεκόρ), τα φώτα χαμηλώνουν, οι διαφάνειες φορτώνονται…αυλαία και πάμε!
Πού πάμε; Πού βαδίζουμε κύριοι;
Έχοντας τις καλύτερες προθέσεις, έβγαλα τον εσωτερικό σκασμό και συγκεντρώθηκα στα λεγόμενα του δημάρχου.

Τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και το μαρτύριο της σταγόνας…
Ο δήμαρχος ξεκινά την ανάγνωση των πεπραγμένων, οι διαφάνειες πέφτουν σε αρμονία με την ανάγνωση, αλλά ενώ έξω είναι χαρά θεού, μέσα πέφτουν της βροχής οι στάλες με θεαματικό τρόπο και ακριβώς μπροστά στο σημείο που ο δήμαρχος αναγιγνώσκει τα πεπραγμένα του!
Η οροφή δεν καίγεται, αλλά στάζει πάνω στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, όχι σαν προοικονομία του έργου που θα λεγε κάποιος κακεντρεχής άνθρωπος, αλλά τονίζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο την εγκατάλειψη ακόμα κι αυτού του ίδιου του δημαρχιακού μεγάρου.
Πλιτς…πλιτς……πλιτς…μια λίμνη νερού έχει απλωθεί πάνω στη σκηνή, που ως άλλη κλεψύδρα, μετρά τον χρόνο της φθοράς ανάμεσα σε πεπραγμένα, έργα και ημέρες, πράγματα στοιχειωδώς αυτονόητα και έργα αμφιλεγόμενης πατρότητας τουλάχιστον.
Πλιτς….
-Αν έχεις ένα οικόπεδο, ως περιουσία, το οποίο παραχωρείς για να γίνει ένα ιατρείο στη Σχοινούσα, τα έξοδα της ανέγερσής του οποίου και τον εξοπλισμό πλήρωσε ο εφοπλιστής Κωνσταντίνος Μαρτίνος, αυτό δεν αποτελεί πεπραγμένο σου, αλλά δωρεά.
-Αν αγκαλιάζεις, ως δημοτική αρχή, το νοσοκομείο Νάξου είναι μια πράξη θερμή κι αγαπησιάρικια, αλλά έργο δεν τη λες, ούτε και πράξη ουσίας, κυρίως όταν την μισθοδοσία του προσωπικού της τεχνητής μονάδας νεφρού την κάνει πάλι ο Μαρτίνος και συ δεν κάνεις τίποτα άλλο, απ’ το να κοιτάς. Ο κ. Μαρτίνος πολύ καλά κάνει, το πεπραγμένο σου που είναι, ω δήμε;
-Όταν μιλάς για την πίεση που εξάσκησες προκειμένου να επιμηκυνθεί ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης στο αεροδρόμιο Νάξου, κάτι που θα γίνονταν, ούτως ή άλλως, για λόγους ασφαλείας, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει ήδη απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή και αποτελεί έργο του υπουργείου Υποδομών, δεν είναι πεπραγμένο δικό σου, απλώς εσύ κάνεις το αυτονόητο, να μην το αγνοήσεις, όπως αγνόησες χιλιάδες αλλά προγράμματα που θα μπορούσες να τρέξεις για να υλοποιήσεις έργα, αλλά δεν το έκανες και τα φόρτωνες όλα στον κορονοϊό.
-Όταν αναφέρεις ως πεπραγμένο σου πως ταξιδεύεις συχνά στην Αθήνα, περισσότερο από κάθε άλλη δημοτική αρχή (να βάλω sic μια φορά κι εγώ), για να πιέσεις και να διαβουλευτείς πάνω σε έργα και προτάσεις, αυτό δεν είναι έργο, είναι αυτονόητο και το ταξίδι φαίνεται αν έπιασε τόπο εκ του αποτελέσματος. Κρίνοντας από τα πεπραγμένα, καμία κοσμογονία δεν προκύπτει, οπότε για τι πράγμα συζητάμε;
-Όταν εμφανίζεις ως πεπραγμένο έργο σου την προστασία του κεδροδάσους για πράγματα που έκανες-πράγματι-το 2020, αλλά μετά δεν συνέχισες και το κεδρόδασος στο Αλυκό συνεχίζει να ξεραίνεται, αφού η μόλυνση επιμένει, όπως λες και οι υπηρεσίες σου καθυστερούν να τρέξουν για τ’ απαραίτητα, τότε η δουλειά είναι στην σωστή κατεύθυνση μεν, αλλά μισή και το έργο δεν έγινε. Θα γίνει…θα!


-Κι όταν επαίρεσαι πως, ως αρχή, προστατεύεις το περιβάλλον, ενώ άφησες να μπαίνουν στην Λαγκούνα οχήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κι αντί να εφαρμόσεις την νομοθεσία που διέπει την περιοχή ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, έκανες λόγο για «νομικό κενό» και έστειλες εξώδικο σε ΜΜΕ για το σχετικό ρεπορτάζ, τότε για ποιά προστασία του περιβάλλοντος μιλάς στα πεπραγμένα σου;
Όταν ο ΟΦΥΠΕΚΑ σου ζητά να αποκατασταθεί η νομιμότητα και συ σφυρίζεις αδιάφορα, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής σου και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου διακηρύσσει στο ραδιόφωνο πως η Αλυκή «δεν είναι ούτε υγρότοπος, ούτε βιότοπος, ούτε τίποτα», ποια είναι η προστασία που παρέχεις και ποιο το πεπραγμένο στο οποίο αναφέρεσαι και δεν κοκκινίζεις, τουλάχιστον, από ντροπή;
.
Διαβάστε ακόμα:
Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Τα πεπραγμένα της δημοτικής απραξίας 2019-2022
Εγκιβωτισμένη αφήγηση; Φέρτε μου έναν εργολάβο, να τον κάνω έκπτωτο
Κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να με κοιτάζει και ν’ απορεί. Σχεδόν με λυπήθηκα και ταυτόχρονα εξοργίστηκα γιατί ένιωσα να υποτιμάται βαθιά η νοημοσύνη μου με όλα όσα άκουγα.
Ωστόσο συνέχισα ν’ ακούω με προσοχή τα… πεπραγμένα που τα περισσότερα απ’ αυτά θα πραγματοποιηθούν αργότερα-αργότερα πλησίασαν δυο κότερα- ενώ τα περισσότερα δεν είναι καν έργα του δήμου με την έννοια της μελέτης, της εξεύρεσης προγράμματος υλοποίησης και χρηματοδότησης, εκείνου του έργου που θα λύσει καθημερινά προβλήματα του δημότη και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής του, τώρα και στο μέλλον.
Όχι, η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων τον καιρό της πανδημίας και η υποχρεωτική χρήση των εφαρμογών του gov.gr δεν είναι επίτευγμα, ούτε έργο για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των πεπραγμένων, ούτε ο έλεγχος των οικονομικών του δήμου που ήταν σωστός είναι επίτευγμα, αλλά καλώς και μας το θύμισε ο δήμαρχος για να του βάλουμε «άριστα στον έλεγχο», όπως του έβαλε και το αρμόδιο υπουργείο, αν αυτό είναι το ζητούμενο.

Και οι διαφάνειες συνεχίζουν να πέφτουν…λιμάνι, δικαστικό μέγαρο…στον πύργο του Χειμάρρου αναθάρρησα, αλλά το πεπραγμένο ήταν η συμβολή του δήμου στην συγκρότηση της επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την αναστήλωση, οπότε ξαναμαζεύτηκα.
Εν τω μεταξύ οι σταγόνες απ’ την οροφή συνέχιζαν να πέφτουν πρώτα μια, μετά δεύτερη πιο δίπλα και μια τρίτη παραδίπλα, χτυπώντας τη μικρή λιμνούλα που είχε σχηματιστεί στο πάτωμα και σκορπώντας δροσερές πιτσιλιές παντού.
Και οι διαφάνειες να πέφτουν και η ζωή μου ως δημότης, να περνά σαν ταινία απ’ τα μάτια μου πνίγοντας το γέλιο μου όταν ο δήμαρχος μιλώντας για τα πεπραγμένα στον τουρισμό είπε “το νησί πλημμύρισε από κόσμο” κι έπεσε αμέσως η ανάλογη διαφάνεια, όχι του τουρισμού, αλλά της Πολιτικής Προστασίας και δεν είχαμε ναυαγοσώστες να σώσουμε τον κόσμο από την….πλημμύρα των τουριστικών πεπραγμένων, για να ισορροπήσει το πράγμα. Τους είχε στείλει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για υποστολή γαλάζιας σημαίας, οπότε και πνίγηκα στα γέλια.

Ο τουρισμός, συνδημότες μου δεν είναι υποδομές και οργάνωση για τον δήμο είναι απλά “πλημμύρα επισκεπτών” και αυτό είναι το ζητούμενο για την δημοτική αρχή. Ούτε δρόμοι, ούτε καθαριότητα, ούτε βιωσιμότητα, ούτε βιώσιμη κινητικότητα, ούτε διαχείριση, ούτε φέρουσα ικανότητα, ούτε…ούτε… τίποτα, κόσμο να χει κι ώσπου φτάσει στον αυτόματο. Μετά βλέπουμε.
Και τα πεπραγμένα συνεχίζονταν και άρχισαν και οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης που ομολογουμένως ήταν συνολικά ουσιαστικές και επί του θέματος.
Κι ενώ η βρόχα έπεφτε ράϊτ θρου…απ’ την οροφή … ο δήμαρχος πήρε τον λόγο, παρά τις παραινέσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να δευτερολογήσει αργότερα, όταν θα έχουν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις της η αντιπολίτευση, λέγοντας πως επίτηδες άφησε την οροφή να στάζει εκεί μπροστά, για να δείξει πως αυτός δεν είναι σαν άλλες δημοτικές αρχές, που αφήνουν τους εργολάβους να κάνουν του κεφαλιού τους, φέρνοντας ως παράδειγμα την προ 20ετίας και βάλε δημοτική αρχή και το θέμα της μη επίσημης παραλαβής του δημοτικού μεγάρου. Αναφερόμενος δε στα έργα και τις ημέρες του, τόνισε πως αυτός τους κηρύσσει έκπτωτους τέτοιους εργολάβους και τέλος πάντων δεν χαμπαριάζει από τέτοια, χρωματίζοντας αναλόγως τη φωνή.
Μάλιστα μπερδεύτηκε κι ονόμασε τον εαυτό του “εργολάβο” κάποιος του υπενθύμισε από το κοινό πως είναι δήμαρχος και το διόρθωσε, αλλά εντάξει κι άλλες φορές στις συνεδριάσεις ονομάζει “δήμαρχο” τον Φώτη Μαυρομμάτη, μην το κάνουμε θέμα.
Για το τέλος της συνεδρίασης κι ενώ μοιράζονταν ο λόγος σε φορείς, δημότες κλπ, θέλω να πω το εξής:
Δεν θυμάμαι να ρωτήθηκαν οι δημοσιογράφοι αν θέλουν να διευκρινιστεί κάτι ή να ρωτήσουν σχετικά. Αν και θα μπορούσα να πάρω τον λόγο και να ρωτήσω, χωρίς να περιμένω να μου δοθεί, δουλειά μου είναι, δεν το έκανα. Γιατί όταν βλέπεις μια δημοτική αρχή στο καναβάτσο δεν μπορείς να την πλήξεις με επιπλέον καίριες ερωτήσεις, όταν έχει καταφέρει με τα πεπραγμένα της απραξίας της να βγει από μόνη της νοκ άουτ.
Είναι unfair….πως να το πω.

Παραλειπόμενα, απορίες και ο πολιτισμός πάνω απ’ όλα
-Ουδείς αντιδήμαρχος μίλησε, ούτε πρόεδρος κοινότητας. Ή όλα καλώς είναι καμωμένα ή δεν είχαν τι να πουν ή τους κάλυψε ο προλαλήσας.
-Η ορεινή Νάξος λογικά ανήκει σε άλλον δήμο, ελάχιστα απασχολεί την δημοτική αρχή, λέγε με ΒΑΑ, σιγά μην κάνουν ΟΧΕ.
-Η απλή αναλογική είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου καλπονοθεία-το ανέφερε 2 φορές. Άραγε τι γνώμη έχει για τον νόμο Θεοδωρικάκου και την απόφαση του ΣτΕ;
-Πλην του Β. Βρούτση της “Δύναμης Δημιουργίας” που το ανέδειξε και του Γ. Κορρέ της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που το ανέφερε, κανείς άλλος από παρατάξεις και δημοτική αρχή δεν πήρε θέση για την προ ημερών αθλιότητα του προέδρου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου που με σχόλιο και ανάρτησή του σχολίασε με χυδαίο τρόπο την δολοφονία Ρομά από ομόφυλό του. Είναι κοινωνικός εταίρος και όπως τόνισε ο κ. Κορρές “μέλος της επιτροπής Παιδείας του δήμου”…τέλειο; Θα πάρουν θέση οι υπόλοιποι ή το θεωρούν πταίσμα;
-Στα πεπραγμένα δεν αναφέρθηκε ο αγώνας της δημοτικής αρχής να ΜΗΝ ονομαστεί το ΓΕΛ Νάξου “Μανόλης Γλέζος”. Κακώς, είναι “αξιομνημόνευτος” αγώνας και συζητήθηκε πανελλαδικά, τεράστια “επιτυχία” της δημοτικής αρχής. Εμείς πάντως το θυμόμαστε.
-Δεν αναφέρθηκε το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του δήμου για το 2022, το οποίο θα είναι έτοιμο από Δευτέρα (ποια Δευτέρα δεν ξέρω), μεγάλο ατόπημα, είναι εξαιρετικό πρόγραμμα, δεν υπάρχει (κυριολεκτικά)!
Πάντως σε ο,τι αφορά τον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις γενικότερα, ενδεικτική ήταν η στιχομυθία μεταξύ του προέδρου της Ηρακλειάς και του αντιδημάρχου Πολιτισμού, έξω απ’ το δημοτικό μέγαρο, μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο πρώτος καμάρωνε για την κατάργηση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ λέγοντας στον δεύτερο πως καλά έκανε και τον κατήργησε.
-Πιο πολλά λεφτά δεν παίρνετε τώρα; υπερθεμάτισε γελώντας ο αντιδήμαρχος για να συμφωνήσει ο πρόεδρος μέσα σε γέλια και χάχανα ενώ τους παρακολουθούσαμε εμβρόντητοι.
Έτσι είναι αγαπητοί μου άρχοντες…τι τις χρειαζόμαστε τις πολιτιστικές επιτροπές στους δήμους; Ολοφάνερο πως είναι αχρείαστες, αφού μόνο με λεφτά, χωρίς όραμα, γνώση, ευαισθησία και φαντασία μπορούμε να έχουμε τον Πολιτισμό που σας αξίζει.
Το θέμα είναι κατά πόσο και αν συμφωνούν οι δημότες. Αλλά όπως λέτε και σεις “ο λαός θ’ αποφασίσει στις κάλπες”.
“Κοντός ψαλμός” λοιπόν…
*Την ώρα που γράφονταν το κείμενο δεν είχε ανακοινωθεί ακόμα το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Κανείς δεν περίμενε πως η ανακοίνωση θα γίνει μέρα Παρασκευή, Δευτέρα περιμέναμε!