Ξέραμε πως ορισμένα ψάρια μπορούν να κάνουν θορύβους, αλλά πάντα το θεωρούσαμε ως κάτι σπάνιο, ως μία εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι τα ψάρια επικοινωνούν με άλλους τρόπους, όπως γλώσσα σώματος, αλλαγή χρωμάτων, ακόμα και ηλεκτρισμό.
Τα παραβλέπαμε συχνά επειδή δεν είναι εύκολο να ακούσεις ή να δεις τα ψάρια και η επιστήμη των υποβρύχιων ακουστικών επικοινωνιών επικεντρώθηκε κυρίως στις φάλαινες και στα δελφίνια. Αλλά και τα ψάρια έχουν φωνή. – Andrew Bass, εξελικτικός νευροεπιστήμονας, Cornell University
Οι ερευνητές αναγνώρισαν ένα εύρος φυσιολογικών χαρακτηριστικών που επιτρέπει στην ομοταξία των ακτινοπτερυγίων να παράγουν ήχους χωρίς φωνητικές χορδές. Να σημειώσουμε πως αυτή η ομοταξία περιλαμβάνει πάνω από 34.000 είδη ψαριών.
Μπορούν να τρίζουν τα δόντια τους ή να κάνουν θόρυβο με κίνηση στο νερό και βλέπουμε και έναν αριθμό εξειδικευμένων θορύβων.
Από τις 175 οικογένειες ψαριών, τα 2/3 εκτιμάται πως επικοινωνούν με ήχο, ενώ αυτές οι ηχητικές επικοινωνίες φαίνεται πως έχουν εξελιχθεί ανεξάρτητα τουλάχιστον 33 φορές.
Το περίεργο είναι πως η ηχητική επικοινωνία των ψαριών εμφανίστηκε πριν 155 εκατομμύρια χρόνια, την ίδια περίοδο δηλαδή που και τα σπονδυλωτά της στεριάς απέκτησαν φωνές. Κάποια είδη ψαριών είναι πιο… ομιλητικά από άλλα ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν πως δεν έχουμε ερευνήσει αρκετά τα υπόλοιπα είδη για αυτού του είδους τη συμπεριφορά.
Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν σθεναρά την υπόθεση πως η ηχητική συμπεριφορά είναι αρχαία. Συγκεντρωτικά, τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν την έντονη τάση επιλογής αυτού του χαρακτηριστικού στην εξέλιξη των ειδών. Τα ψάρια κάνουν τα πάντα. Αναπνέουν αέρα, πετούν, τρώνε τα πάντα – σε αυτό το σημείο τίποτα δε θα με εξέπλησσε σχετικά με τα ψάρια και τους ήχους που κάνουν.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Ichthyology & Herpetology