Μουσείο Μπενάκη-“Τα Ρούχα”: Μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας εμπνευσμένη από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Θηρασιάς

6-9 Μαϊου

απο Cyclades Open

Με αφετηρία μια ομάδα προϊστορικών εξαρτημάτων από αργαλειούς, «Τα Ρούχα», είναι μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας για το ένδυμα και τη διαχρονική του παρουσία από το 3000 π.Χ. έως σήμερα.

Τα ρούχα ως μέσο προσωπικής έκφρασης, εύγλωττο στοιχείο ταυτότητας, πεδίο κοινωνικής συνάντησης και σταθερός μάρτυρας κάθε βιογραφίας. Βαφτιστικά, σχολικά, του γάμου, η στρατιωτική στολή, το κοστούμι, τα ρούχα για τον ύπνο, η κλωστή, το ύφασμα, το ράψιμο, το ρούχο στο σώμα, συμπλέκονται και συνθέτουν ένα έντονα μουσικό, synth pop έργο.

Το έργο αντλεί τα υλικά του από αρχαιολογικά ευρήματα γύρω από την υφαντική και το ένδυμα, και συγκεκριμένα από αυτά που ήρθαν στο φως στην αρχαιολογική θέση «Κοίμηση» στη Θηρασιά, απέναντι από τη Σαντορίνη. Πρόκειται για έναν οικισμό της 3ης και πρώιμης 2ης χιλιετίας π.Χ., μέρος του οποίου κατακρημνίστηκε κατά τη μινωική ηφαιστειακή έκρηξη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παράστασης, η δημιουργική ομάδα επισκέφθηκε τη Θηρασιά και στη συνέχεια συνέθεσε το πλούσιο υλικό που συνέλεξε σε ένα έργο που αποτελεί ταυτόχρονα και καταγραφή της εμπειρίας του μικρού αλλά τόσο ιδιαίτερου και γοητευτικού αυτού νησιωτικού κόσμου.

Η performance θα κάνει μια «περιδιάβαση» σε τρεις διαφορετικούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη, εξερευνώντας τα διαφορετικά του περιβάλλοντα, με οδηγό πάντα το ρούχο.

Οι συντελεστές της παράστασης βρέθηκαν εκεί, συμμετείχαν στην ανασκαφή και μίλησαν με ντόπιους και αρχαιολόγους σε μια προσπάθεια να καταγραφούν οι ενδυματολογικές συνήθειες του τόπου. Στη συνέχεια συνέθεσαν το πλούσιο υλικό που συνέλεξαν σε ένα έργο που ενσωματώνει ταυτόχρονα την εμπειρία του μικρού αλλά τόσο ιδιαίτερου και γοητευτικού αυτού νησιωτικού κόσμου. 

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λύκειο του Αριστοτέλη, τον Αύγουστο του 2020, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία, ερμηνεία: Ευθύμης Θέου

Δραματουργία: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Ευθύμης Θέου

Μουσική: Kamien Case

Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Ηχοληψία: Κωστής Παυλόπουλος

Εκτέλεση παραγωγής: Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου

Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Φωτογραφίες: Κατερίνα Παρασκευά

Βίντεο: Γρηγόρης Πανόπουλος

Με τη συμμετοχή των:

-Βιργινία Ματσέλη, Εθνολόγος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Υπεύθυνη της Νηματουργίας Μέντης-Αντωνόπουλος

-Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια Τμήματος Νεοελληνικού Πολιτισμού Αιγέας ΑΜΚΕ  

-Ίρις Τζαχίλη, Αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Με τη στήριξη του προγράμματος Αρχαιολογικής Έρευνας Προϊστορικής Θηρασίας, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και της ομάδας Vasistas.

INFO

Μουσείο Μπενάκη

6 & 7 Μαΐου στις 20.30 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

8 Μαΐου στις 18.30 & 20.30 στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1

9 Μαΐου στις 18.30 & 20.30 στο Μουσείο Μπενάκη / Νηματουργία Μέντης-Αντωνόπουλος (ΝΗ.ΜΑ.), Πολυφήμου 6

Προπώληση 

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο)

Διάρκεια: 75 λεπτά

Δείτε επίσης