Taste Atlas: 13 ελληνικά τυριά στα 50 κορυφαία του κόσμου [1305 συνολικά στη λίστα]

απο Cyclades Open

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, ανάμεσα σε 1.305 προϊόντα, βρέθηκαν τα ελληνικά τυριά, ενώ τρία εξ αυτών εντάχθηκαν μέσα στην πρώτη πεντάδα. Στην τρίτη θέση φιγουράρει η πεντανόστιμη γραβιέρα Νάξου!

Συνολικά 35 ελληνικά τυριά μπήκαν στη λίστα του Taste Atlas, ταξιδιωτικού οδηγού με παραδοσιακά τρόφιμα απ’ όλον τον κόσμο, που περιλαμβάνει προϊόντα, τοπικά πιάτα και τις σχετικές αξιολογήσεις.

Από τα 35 ελληνικά τυριά που μπήκαν στη λίστα με τα καλύτερα στον πλανήτη, 13 εξ αυτών βρίσκονται στα κορυφαία της λίστας των 50 και ανταγωνίζονται ευθέως τα καλύτερα από Γαλλία και Ιταλία.

Στην κορυφαία τριάδα Γραβιέρα Νάξου!
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το τυρί Canastra, που παρασκευάζεται σε νοτιοδυτικές περιοχές της Βραζιλίας. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρίσκονται το Καλαθάκι Λήμνου και η Γραβιέρα Νάξου αντίστοιχα. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το γαλλικό Mont d’ Or, ενώ και η πέμπτη θέση ανήκει στο διάσημο τυρί Μετσοβόνε.

Στη 10 θέση βρίσκεται το κεφαλοτύρι και στην 11η η Γραβιέρα Κρήτης.

Τις θέσεις 15 και 16 καταλαμβάνουν το Γαλοτύρι και το Σαν Μιχάλη. Η Κεφαλογραβιέρα βρίσκεται στην 19η θέση και η Κοπανιστή στην 21. Διάκριση και για το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, στην 40ή θέση, η Ξινομυζήθρα Κρήτης στην θέση 42, ενώ στις θέσεις 45 και 56 βρίσκονται το Κασέρι και το Ανθότυρο αντίστοιχα.

Στη λίστα περιλαμβάμβάνονται ακόμα η Φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού, ο Ανθόγαλο, το Κατίκι Δοκομού, το Σουρωτό, το Ανεβατό Γρεβενών, η Καθούρα Ικαρίας, το Κρασοτύρι, το Ξύγαλο Σητείας, το Μελίχλωρο, η Σφέλα Μεσηνίας, το Αρσενικό Νάξου, το Χλωρό Σαντορίνης, η Γραβιέρα Αγράφων, το Μανούρι και το τυρί Μπάτζος.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η απουσία της φέτας…

Ο κατάλογος απολαυστικός και ενδεικτικός για το πόσο απαραίτητος είναι ο ,,,πολύπαθος πρωτογενής τομέας στη χώρα μας, που συμβάλλει τα μέγιστα από γαστρονομική σκοπιά στην οικονομία και στη φήμη των ελληνικών προϊόντων.

Δείτε επίσης