Τελικά δεν είναι οι πιο έξυπνοι εργαζόμενοι οι πιο καλοπληρωμένοι – Τι έδειξε έρευνα

απο Cyclades Open

CARTOON RESOURCE/SHUTTERSTOCK

Ποιοι εργαζόμενοι βγάζουν τα περισσότερα χρήματα; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η απάντηση δεν είναι οι πιο έξυπνοι.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Sociological Review τον Ιανουάριο, διαπίστωσε ότι η υψηλή νοημοσύνη φέρνει μεν υψηλότερο μισθό, αλλά μέχρι ενός σημείου. Καθώς η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, διαπιστώθηκε ότι το όριο αυτό είναι οι 600.000 σουηδικές κορώνες τον χρόνο (53.700 ευρώ). Όταν οι μισθοί ανεβαίνουν πάνω από αυτό το επίπεδο, η νοημοσύνη δεν αυξάνεται πια. Μάλιστα, το top 1% των καλύτερα αμειβόμενων έχει ελαφρώς χαμηλότερο IQ σε σχέση με όσους βρίσκονται στην ακριβώς χαμηλότερη μισθολογική κατηγορία.

 «Δεν βρήκαμε στοιχεία που να δείχνουν ότι όσοι έχουν καλές θέσεις εργασίας που πληρώνουν εξαιρετικά υψηλούς μισθούς τις αξίζουν περισσότερο από εκείνους που βγάζουν τα μισά χρήματα», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, υπό τον Marc Keuschnigg, καθηγητή αναλυτικής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας.

 «Η ακραία επαγγελματική επιτυχία οφείλεται περισσότερο σε οικογενειακούς παράγοντες ή στην τύχη παρά στην ικανότητα», προσθέτουν οι συγγραφείς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκαν 59.387 άνδρες γεννημένοι στη Σουηδία. Καταγράφηκαν οι γνωστικές ικανότητές τους  σε ηλικία 18 ή 19 ετών και στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν τις απολαβές τους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 11 ετών, δηλαδή όταν βρίσκονταν σε ηλικία μεταξύ 35 και 45 ετών.

Η έρευνα βασίστηκε σε ένα τυποποιημένο τεστ νοημοσύνης στο οποίο υποβλήθηκαν οι άνδρες στο πλαίσιο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας τους. Αυτό περιλάμβανε δοκιμασίες λεκτικής κατανόησης, τεχνικής κατανόησης, ικανότητας κατανόησης του χώρου και λογικής.

Οι γυναίκες και οι μετανάστες δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη επειδή η στρατιωτική θητεία δεν ήταν υποχρεωτική για αυτές τις ομάδες μεταξύ 1971-77 και 1980-99, όταν καταγράφηκαν τα αρχικά δεδομένα.

Βέβαια, η έρευνα δεν μέτρησε άλλες ικανότητες, όπως για παράδειγμα οι καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες που μπορεί να έχει κάποιος και  οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν έναν εργαζόμενο να επιτύχει καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις.

Και την ίδια στιγμή, οι συντάκτες της έρευνας αναγνωρίζουν και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να μην επιλέγουν πάντα την πιο ακριβοπληρωμένη δουλειά, αλλά να προτιμούν μια θέση με μεγαλύτερο ενδιαφέρον ή αντίκτυπο. Χαρακτηριστικά, μια ακαδημαϊκή θέση σίγουρα δεν είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ή η πιο προβεβλημένη που μπορεί να επιλέξει κάποιος.

Πηγή: Money Review

Δείτε επίσης