Τεραστίων διαστάσεων άγνωστες κοσμικές δομές εντοπίστηκαν στο κέντρο του γαλαξία μας

απο Cyclades Open

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη εκατοντάδων κολοσσιαίων παράξενων κοσμικών δομών που μοιάζουν με νήματα στο κέντρο του γαλαξία μας. Τα νήματα αυτά πιθανώς χαρτογραφούν τη βίαιη πορεία μιας έκρηξης μαύρης τρύπας που συνέβη πριν από δισεκατομμύρια έτη.

Καθένα από αυτά τα προηγουμένως άγνωστα κοσμικά νήματα έχει μήκος μεταξύ 5 και 10 ετών φωτός και το γεγονός ότι είναι ορατά σε συγκεκριμένα μήκη ραδιοκυμάτων υποδηλώνει ότι οι δομές αυτές είναι πολύ πιθανό να δημιουργήθηκαν από εκρήξεις σωματιδίων υψηλής ενέργειας τα οποία είναι αόρατα με γυμνό μάτι, αναφέρει η naftemporiki.gr.

Όταν φαίνονται όλα μαζί αυτά τα εκατοντάδες νημάτια μοιάζει να έχουν φορά προς την κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του γαλαξία μας, τον Τοξότη Α*. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νήματα αυτά μπορεί να είναι οι μη επουλωμένες«πληγές» μιας αρχαίας υψηλής ενέργειας έκρηξης μαύρης τρύπας που διέλυσε τα γειτονικά νέφη αέριου.

«Ήταν έκπληξη να βρούμε ξαφνικά έναν νέο πληθυσμό δομών που φαίνεται να δείχνουν προς την κατεύθυνση της μαύρης τρύπας. Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι όταν τα είδαμε και ανακαλύψαμε ότι αυτά τα νήματα δεν είναι τυχαία, αλλά φαίνεται να συνδέονται με την δραστηριότητα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξίας μας» δηλώνει ο Φαρντάχ Γιουσέφ Ζαζντέχ καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Northwestern, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Εικόνα από τα κοσμικά νήματα στο κέντρο του γαλαξία μας (πηγή φωτό Farhad Yusef-Zadeh/Northwestern University

Ο Τοξότης A* υπολογίζεται ότι έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Η έντονη βαρυτική του έλξη ενώνει τον γαλαξία μας αλλά η τερατώδης όρεξή του έχει επίσης οδηγήσει σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις… δυσπεψίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα κοσμικά φαινόμενα. Προηγούμενες αντίστοιχες παρατηρήσεις στην περιοχή του Τοξότη Α* που διεξήχθησαν από την ίδια ερευνητική ομάδα εντόπισαν τεράστιες φυσαλίδες ενέργειας που υψώνονται σε απόσταση 25.000 ετών φωτός πάνω από κάθε πλευρά της μαύρης τρύπας, καθώς και περίπου χίλια κοσμικά νήματα που βρίσκονται κατακόρυφα στη μαύρη τρύπα. Και τα δύο αυτά μυστηριώδη φαινόμενα πιθανότατα δημιουργήθηκαν από κάποιο ξέσπασμα του Τοξότη Α* στο πολύ μακρινό παρελθόν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών.

Πηγή: Naftemporiki.gr

📸 Venrike/Pixabay

Δείτε επίσης