Θειωρυχεία Μήλου, από την εκμετάλλευση στην εγκατάλειψη

Travel Inspiration

απο Cyclades Open

Αποτελεί σημαντικό δείγμα της βιομηχανικής κληρονομιάς ολόκληρης της Ελλάδας και βρίσκεται στα ανατολικά της Μήλου.

Στις μέρες μας μια βόλτα στα ερειπωμένα θειωρυχεία του νησιού μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο, κάνοντας τον επισκέπτη να αισθάνεται ότι πραγματικά περπατά σε έναν ιστορικά διατηρητέο τόπο που έχει πολλά να του μαρτυρήσει.

.

Από τα αρχαία ακόμη χρόνια, η εκμετάλλευση του θείου με σκοπό την στίλβωση των μετάλλων, την απολύμανση αλλά κυρίως αντισηπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, οδήγησε στην ανάπτυξη της εξόρυξης του συγκεκριμένου ορυκτού. Πολλοί λοιπόν ήταν εκείνοι που θέλησαν να εκμεταλλευτούν το θειάφι της Μήλου, κατασκευάζοντας «χελώνες» θείου που προορίζονταν για το εμπόριο. Μάλιστα στην περιοχή Παλιόρεμα της Μήλου υπήρξε μεγάλη κινητικότητα, όντας ένας σημαντικός τόπος απόληψης θειαφιού.

Στα νεώτερα χρόνια, εν έτη 1862, ξεκίνησε η παραχώρηση της εκμετάλλευσης σε ιδιώτες με κυριότερους εξ΄ αυτών την «Ελληνική Εταιρεία Δημοσίων και Δημοτικών Έργων» αλλά και την «Θειωρυχεία Μήλου Α. Ε.», ενώ το 1958 διακόπηκε απότομα, όταν πια το θείο έγινε παραπροϊόν της διύλισης πετρελαίου, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Η επιχείρηση έκλεισε οριστικά το 1978.

.

Μέχρι τότε, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξαγόταν στην Γαλλία, με κύρια χρήση τον ψεκασμό των αμπελιών, ενώ εξορύχτηκαν συνολικά 125.000 τόνοι μεταλλεύματος που μεταφέρονταν με βαγονέτα σε σπαστήρα για θραύση και μετέπειτα εξαγωγή.

Σήμερα, αρκετά χρόνια αργότερα, οι παλιές αυτές εγκαταστάσεις του μεσοπολέμου, οι στοές εξόρυξης, τα ερειπωμένα γραφεία, τα εργαλεία, η σκάλα φορτοεκφόρτωσης και τα παλιά κτήρια που διέμεναν οι εργαζόμενοι, είναι ορατά στον επισκέπτη, μαρτυρώντας με τον τρόπο τους τις δύσκολες συνθήκες εργασίας κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης αέρα, που όμως εκπαίδευσαν γενιές εργατοτεχνιτών που επάνδρωσαν αργότερα πολλά από τα εργοστάσια επεξεργασίας ορυκτών του νησιού.

.

Με το πέρασμα των χρόνων, η σκουριά και το θειάφι δημιούργησαν ένα υπέροχο θέαμα χρωμάτων, αφήνοντας το σημάδι τους σε αυτόν τον ερειπωμένο τόπο, που σε αντίθεση όλων, παραμένει ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Μήλου.

.

Όσο για την πανέμορφη καταγάλανη παραλία με την λευκοκίτρινη αμμουδιά που απλώνεται μπροστά από τα θειωρυχεία, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη… συνεχίζοντας απλά την «παράδοση» των εντυπωσιακών παραλιών του νησιού που αποτελεί ιδανικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Πηγή: Travel Inspiration

Δείτε επίσης