Θεσσαλονίκη: Μαζική διαμαρτυρία πολιτών για τις μαζικές κοπές δέντρων στη Θεσσαλονίκη

απο Cyclades Open

Μαζική διαμαρτυρία για τις μαζικές κοπές των δέντρων στην πόλη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Τσιμισκή μετά από κάλεσμα του Δικτύου για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα” σύμφωνα με το alterthess.gr.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο σημείο εκείνο όπου πριν λίγες μέρες κόπηκε ένα μεγάλο και υγιές δέντρο. Πολίτες, μέλη του δικτύου και άλλων συλλογικοτήτων της πόλης είπαν «Φτάνει πιά» ενώ πολλοί-ες κρατούσαν πλακάτ στα χέρια με το σύνθημα «Ντροπή». Στα συνθήματα των πανό υπενθύμιζαν ότι «με κάθε δέντρο που κόβετε μας κόβετε τη ζωή» καθώς και ότι «η Θεσσαλονίκη είναι αρκετά γκρι, μην κόβετε τα δέντρα».

Η Ελ. Ιωαννίδου, από το Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα” απαντώντας στους ισχυρισμούς του δημάρχου Κ. Ζέρβα περί άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων σημείωσε ότι θα έπρεπε να γίνει αξιολόγηση του καθενός δέντρου ξεχωριστά ώστε να φανεί ποια δέντρα είναι πραγματικά άρρωστα και επικίνδυνα σε βαθμό που πρέπει να κοπούνε, ποια δέντρα πρέπει να αντιμετωπιστούν με φροντίδα και ποια είναι υγιή.

«Έχουμε κάνει με δασολόγο, γεωπόνο, βιολόγο δειγματοληπτική έκθεση στα δέντρα της Τσιμισκή, της Δελφών και της Παπαναστασίου και από την αξιολόγηση αυτή αποκαλύφθηκε ότι το 30% των δέντρων πρέπει να κοπεί σταδιακά όχι με μιας και ότι το 70% πρέπει να φροντιστεί και να επιβιώσει για αρκετά ακόμη χρόνια. Διαμαρτυρόμαστε για την άκριτη και μαζική κοπή γιατί ο Δήμος δεν ακούει τις ανακοίνωσεις των επιστημονικών φορέων (Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Ορνιθολογική Εταιρεία ) που διαμαρτύρονται και ζητούν να σταματήσουν οι κοπές και οι κλαδεύσεις.

Η κα Ιωαννίδου ανέφερε ακόμη ότι τα δέντρα κόβονται την περίοδο της ωοτοκίας των πουλιών. Κλαδεύουν δέντρα ακόμη και αρχές του καλοκαιριού ενώ θα έπρεπε να σταματήσουν στα μέσα Μαρτίου. Ωστόσο, όπως είπε ακόμη και αυτές που έγιναν το χειμώνα ήταν καταστροφικές γιατί ήταν βαθιές κλαδεύσεις που, σύμφωνα με δασολόγους, είναι καταστροφικές για τα δέντρα καθώς τα αφήνει έκθετα σε μύκητες, σε έντομα, ασθένειες και σαπίσματα.

Το Δίκτυο έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για τις μαζικές κοπές των 375 δέντρων στη Τσιμισκή, τη Δελφών, Παπαναστασίου και Κωνσταντινουπόλεως με την απόφαση να αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο ο Δήμαρχος όπως και σε άλλη αντίστοιχη περίπτωση που κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα για μαζική κοπή δέντρων στην αρχαία Ρωμαϊκή αγορά δεν περιμένει τις αποφάσεις και συνεχίζει να κόβει τα δέντρα.

Πηγή: alterthess.gr

Δείτε επίσης