Τί συμβαίνει με τη δωρεά στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων παλαιάς οικίας στην Κωμιακή για την ίδρυση Μουσείου;-Φήμες οτι ακυρώθηκε επειδή έληξε άπραγη

του Νίκου Λεβογιάννη, πρώην βουλευτή Κυκλάδων

απο Cyclades Open

Ερώτηση προς τον δήμαρχο Νάξου δημοσίευσε ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Λεβογιάννης σχετικά με δωρεά κατοίκου της Κωμιακής προς τον δήμο Νάξου όπου δώρισε την παραδοσιακή οικία του προκειμένου αυτή να γίνει “Μουσείου της ιστορίας και του πολιτισμού της Κωμιακής” μέσα σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά:

Αληθεύει ότι ακυρώθηκε η δωρεά στον δήμο παραδοσιακής οικίας της Κωμιακής, επειδή έληξε η προθεσμία που έθεταν οι δωρητές για την υλοποίηση του σκοπού της, που ήταν η δημιουργία «Μουσείου της ιστορίας και του πολιτισμού της Κωμιακής»;

Ανεξάρτητα από τις φήμες η αλήθεια είναι ότι 6 χρόνια από την υπογραφή της δωρεάς δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Επιβεβαιώνεται έτσι για πολλοστή φορά το…αμέριστο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την Ορεινή Νάξο. Τα όρια του δήμου προφανώς αρχίζουν και τελειώνουν στα όρια της πόλης, άντε και μέχρι τον Άη Προκόπη και την Αγία Άννα…έτσι αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη…τουρισμός…τουρισμός και…γαία πυρί μειχθήτω…

Ο πρώην και ο νυν δήμαρχος, τι έχουν να απαντήσουν;;;

Οι θριαμβολογίες τους την ημέρα της υπογραφής ήταν …αέρας κοπανιστός!!!

***

Δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης

“Το δικό της Μουσείο το οποίο θα ονομαστεί «Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού της Κωμιακής – Ευστάθιος Χωριανόπουλος» θα αποκτήσει η Κορωνίδα Νάξου”.

Στις 18/6/2016 έγραφε το naxostimes με αφορμή την υπογραφή της δωρεάς από τον δήμαρχο Νάξου κ. Μαργαρίτη:

Πριν από λίγες ημέρες έπεσαν οι σχετικές υπογραφές και πέρασε στα χέρια του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διόρωφη οικία, δωρεά των κληρονόμων του Ευστάθιου Χωριανόπουλου. Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους δωρητές για “την τεράστια αυτή προσφορά στο δήμο” και ανακοίνωσε την ίδρυση του μουσείου που “θα συνεισφέρει στην πορεία των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Κωμιακής”.

Πιο συγκεκριμένα ο Μανώλης Μαργαρίτης δήλωσε:

“Ως Δήμαρχος οφείλω να εκφράσω δημόσια τις βαθύτατες ευχαριστίες μου στους κληρονόμους του αείμνηστου Ευσταθίου Χωριανόπουλου, κ. Ιωάννη Χωριανόπουλο, κ. Εμμανουήλ Σιδερή, κα Ειρήνη Σιδερή και Ευστάθιο Σιδερή για τη δωρεά κατά πλήρη κυριότητα προς το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της διώροφης πατρικής τους οικίας για τη στέγαση του υπό ίδρυση Μουσείου «Ιστορίας και Πολιτισμού της Κωμιακής – Ευστάθιος Χωριανόπουλος».

Η δημιουργία ενός χώρου για τον πολιτισμό και την ιστορία ενός τόπου είναι ένας μεγάλος στόχος και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη απέναντι στους δωρητές και την κοινωνία της Κωμιακής. Η δωρεά του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα στο Δήμο θα καταστήσει ευχερέστερο το έργο τη ίδρυσης του Μουσείου, αναβαθμίζοντας πολιτιστικά αλλά και οικονομικά όχι μόνον την Κωμιακή αλλά και την ορεινή Νάξο.

Εκ μέρους όλων των δημοτών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ευχαριστώ από καρδιάς τους κληρονόμους του Ευστάθιου Χωριανόπουλου, για την τεράστια προσφορά τους στο Δήμο και ιδιαίτερα στην Κοινότητα Κορωνίδας, καθώς το κτίριο αυτό θα συνεισφέρει στην πορεία των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Κωμιακής. Εύχομαι η δωρεά αυτού του εξαιρετικά σημαντικού περιουσιακού στοιχείου να βρει μιμητές, δίνοντας την ευκαιρία στο Δήμο μας να αναπτύξει πολύπλευρες δράσεις καθ’ όλο το κοινωνικό και πολιτιστικό καλεντάρι του“.

***

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ

Άρθρο του Νικου Λεβογιάννη στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 στα τοπικά site :

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΞΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Γ. ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ…ΓΙΑΤΙ;

Με το δωρητήριο συμβόλαιο 1538 της 5ης Αυγούστου 2016 τα παιδιά και τα εγγόνια του αείμνηστου Σταθάκη Γ. Χωριανόπουλου δώρισαν στον Δήμο Νάξο την πατρική τους οικία στην Ιδρύεται στην Κωμιακή «Μουσείο της Ιστορίας και του Πολιτισμού»…

Κωμιακή, ένα διώροφο παραδοσιακό σπίτι στην πλατεία του χωριού, με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση και στέγαση εκεί του «Μουσείου ιστορίας και πολιτισμού της Κωμιακής-Ευστάθιος Χωριανόπουλος». Στους όρους της δωρεάς, όπως τους περιγράφει η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου αριθ. 80/14 Ιουνίου 2016, προβλέπονται τα εξής:

α) ο τίτλος του μουσείου,

β) η προθεσμία αναπαλαίωσης της οικίας από τον Δήμο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 και λειτουργίας του Μουσείου εντός 8 ετών από την υπογραφή της δωρεάς και

γ) η σύσταση επιτροπής για την οργάνωση και λειτουργία του μουσείου, μέλη της οποίας προβλέπεται να είναι: εκπρόσωπος της δωρήτριας οικογένειας, του Δήμου, των φορέων της Κωμιακής και επιστήμονες από την Κωμιακή.

Από τους παραπάνω όρους κανένας δεν έχει ενεργοποιηθεί, ούτε καν ο διορισμός της Επιτροπής του μουσείου, που είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής αυτής επιβάλλεται να γίνει άμεσα, προκειμένου αυτή να ασχοληθεί με όλα τα θέματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του μουσείου, αλλά και την προώθηση των ενεργειών για την επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό του κτιρίου που θα στεγάσει το μουσείο.Τόσο ο Δήμος, όσο και το τοπικό συμβούλιο Κωμιακής, αλλά και οι άλλοι φορείς του χωριού έπρεπε να έχουν δραστηριοποιηθεί στο σημαντικό αυτό θέμα.

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται ο Δήμος να διορίσει άμεσα την Επιτροπή του Μουσείου, προκειμένου να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες δημιουργίας του. Μπορεί και πρέπει το μουσείο να λειτουργήσει πολύ νωρίτερα από τις προθεσμίες που προβλέπουν οι όροι της δωρεάς.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε επίσης ότι τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων του Νίκου Λεβογιάννη: «Κωμιακή» τόμος Γ΄, και «Γλωσσάρι Ορεινής Νάξου», που εκδόθηκαν το πρώτο από τον Σύλλογο Κορωνίδας και το δεύτερο από το Πνευματικό Κέντρο Κωμιακής, προβλέπεται να διατεθούν για την κάλυψη δαπανών από την ίδρυση του μουσείου.

Επιβάλλεται επομένως ο άμεσος διορισμός της Επιτροπής του μουσείου από τον Δήμο Νάξου και στη συνέχεια η καταγραφή των απαιτούμενων εργασιών των σχετικών με την επισκευή του κτιρίου και την λειτουργία του μουσείου και ο προγραμματισμός υλοποίησής τους.

ΚΟΡΩΝΙΔΑ GIAN PREV στις 9/23/2017 04:46:00 μ.μ.

Πώς το είπε ο Δημοσθένης;

Προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται!!!

Δείτε επίσης