Τήνος-ΠΙΟΠ: 3ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

απο Cyclades Open

 Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν το 3ο Συμπόσιο Γλυπτικής, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου, από την Κυριακή 17 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022. Το Συμπόσιο, σε επιμέλεια του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο θεσμός, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΠΙΟΠ και ενισχύει σημαντικά το ιδιαίτερο πολιτιστικό προφίλ της Τήνου, ακολουθεί και φέτος τον ήδη επιτυχημένο τρόπο λειτουργίας των δύο προηγούμενων διοργανώσεων (2016, 2018). Η Αφροδίτη Λίτη, ο Τάκης Κοζόκος, ο Χρήστος Λαζαράκης και ο Βαγγέλης Χατζής είναι οι τέσσερις καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος με σκοπό να φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα με θέμα εμπνευσμένο από το Περιβάλλον, αποτυπώνοντας το προσωπικό τους εικαστικό ιδίωμα σε τηνιακό ημίλευκο μάρμαρο.

Μαζί τους θα εργαστούν ο Γιώργος Βεργυρής, η Γεωργία Νίκα, ο Γιώργος Παπασωτηρίου (απόφοιτοι) και η Δάφνη Χατζηλαζάρου (σπουδάστρια) από το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Η συνύπαρξη όλων, καθώς και του επιμελητή, για περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες, θα αναδείξει κατά τον καλύτερο τρόπο τη σχέση μαθητή-δασκάλου, στοιχείο θεμελιώδες στην Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, η οποία από το 2015 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00), το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου για να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη του μαρμάρου και της γλυπτικής. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τα γλυπτά θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί τα έργα που δημιουργήθηκαν στα προηγούμενα Συμπόσια.

Παράλληλα, επιλεγμένα έργα των προσκεκλημένων καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν ενταγμένα στον χώρο της μόνιμης έκθεσης: από τα δαχτυλίδια σε μέταλλο της Αφροδίτης Λίτη και τα light boxes του Βαγγέλη Χατζή, έως τα μαρμάρινα έργα του Χρήστου Λαζαράκη και τις δημιουργίες σε λίθο ή πηλό του Τάκη Κοζόκου. Έτσι οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διαφορετικές αναζητήσεις από την μέχρι τώρα εικαστική πορεία των τεσσάρων.

Η έναρξη του 3ου Συμποσίου Γλυπτικής και της ομαδικής έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 17 Ιουλίου (ώρα 20:00) ενώ η λήξη και η παρουσίαση των έργων, την Τετάρτη 3 Αυγούστου (ώρα 20:00), πλαισιωμένες από εκδηλώσεις μουσικής και χορού.

Διάρκεια 3ου Συμποσίου Γλυπτικής: 17 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2022

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Διάρκεια ομαδικής έκθεσης: 17 Ιουλίου έως 3 Οκτωβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Κλειστά: 15 Αυγούστου

Δείτε επίσης