«Της θάλασσας οι ιστορίες» Αφηγηματική βραδιά για ενήλικες στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου

απο Cyclades Open

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) πραγματοποιεί, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου (ώρα 20:00), βραδιά αφήγησης με μουσική και τραγούδι, για ενήλικο κοινό, με τίτλο «Της θάλασσας οι ιστορίες», στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

Ποια είναι της θάλασσας η θυγατέρα; Πόσο κρατάνε τα ταξίδια με τα καΐκια και ποιο είναι το αντίτιμο για λίγο φαγητό στο ταξίδι; Παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση θα μας κάνουν συντροφιά, στα οποία η θάλασσα πότε αχνοφαίνεται στο φόντο, πότε γεννά μάγισσες που κλέβουν καρδιές, αλλά σιωπούν μέχρι να ακούσουν αυτό που θέλουν. Όλα αυτά αλλά και παραμύθια από την Τήνο και τη Μικρά Ασία υφαίνουν της θάλασσας τις ιστορίες, μαζί με επιλεγμένα ποιήματα αλλά και ευτράπελα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Επιθυμητή η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr


Το Μουσείο

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μόνιμη έκθεση, που περιγράφει αναλυτικά και ζωντανά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών μαρμαροτεχνίας, δίνει έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Παράλληλα, αναδεικνύει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

Τι θα δείτε ;

Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου θα δείτε από κοντά έναν αξιοσημείωτο αριθμό αυθεντικών αντικειμένων, όπως: 

 • Κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.)
 • Πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα
 • Εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας
 • Μηχανολογικό εξοπλισμό
 • Αρχειακό υλικό
 • Σχέδια παλαιών μαρμαρογλυπτών (η πλουσιότερη συλλογή στην Ελλάδα) 

Τα εκθέματα πλαισιώνονται από αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείουεργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής-τοποθέτησης δεσποτικού θρόνου. Το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη.

Μετά την τεχνολογική διαδρομή του μαρμάρου, παρουσιάζονται, με πλούσιο εποπτικό υλικό και πρωτότυπα αντικείμενα, η κοινωνική και οικονομική πλευρά αυτής της τέχνης, οι κατηγορίες των προϊόντων της, η ιστορική διαδρομή της μαρμαρογλυπτικής της Τήνου, καθώς και η συμβολή των τηνιακών μαρμαράδων στην οικοδόμηση της Αθήνας και άλλων πόλεων κατά τον 19ο αιώνα. Η έντονη παρουσία του μαρμάρου σε ολόκληρη την Τήνο καταγράφεται στις εικόνες ενός οδοιπορικού, που σας παροτρύνει σε δικές σας περιηγήσεις στο νησί.

Στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, μαζί με ολοκληρωμένα και ημικατεργασμένα μαρμάρινα έργα, εκτίθεται ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός, που παραπέμπει σε χαρακτηριστικές εικόνες φυσικών χώρων εργασίας. Ο εξοπλισμός, που διασώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε λειτουργικά με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, περιλαμβάνει: 

 • Ανυψωτική μηχανή μαρμάρων (μπίγα)
 • Βαγονέτο για τη μεταφορά όγκων (από το λατομείο της Βαθής)
 • Μπαζοβαγονέτο (σέσουλα), στροφή και ράγες (από το λατομείο της Πατέλας)

Ενδιαφέροντα για τα παιδιά

Οι νεαροί επισκέπτες του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, έχουν την ευκαιρία να δουν όγκους μαρμάρου στη φυσική τους κατάσταση, να ψηλαφίσουν την υφή τους, να παρατηρήσουν με μεγεθυντικό φακό το χρώμα και τους κρυστάλλους. 

Παρακολουθώντας τις βραβευμένες εκπαιδευτικές ταινίες του μουσείου, με τη συμμετοχή παλαιών τηνιακών μαστόρων, θα γνωρίσουν με ζωντανό τρόπο τη διαδρομή από την πρώτη ύλη έως το ολοκληρωμένο έργο: 

 • Εξόρυξη του μαρμάρου
 • Πρώτη επεξεργασία και μεταφορά
 • Μορφοποίηση, διακόσμηση και τοποθέτηση μαρμάρινων κατασκευών 

Ιδιαίτερα δημοφιλείς για παιδιά, αλλά και για ενήλικες, είναι οι επιδείξεις επεξεργασίας μαρμάρου από ντόπιους τεχνίτες, που οργανώνονται στο μουσείο έπειτα από συνεννόηση. 

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας οργανώνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις.

Δείτε επίσης