Τιτανικός: Ερευνητές κατάφεραν να λύσουν ένα μυστήριο 26 χρόνων [βίντεο]

απο Cyclades Open

Χρειάστηκαν πάνω από δύο δεκαετίες για να καταλάβουν οι ειδικοί το τι ακριβώς ήταν αυτό το ηχητικό σήμα που είχε εντοπίσει, το 1996, ο Πολ Χένρι Ναρζεολέ, ένας από τους εξερευνητές του ναυαγίου του Τιτανικού.

Πριν από 26 χρόνια, ο χειριστής του υποβρύχιου οχήματος δεν ήταν σε θέση να διερευνήσει περισσότερο αυτό το περίεργο σήμα. Σήμερα όμως το μυστήριο λύθηκε με τη βοήθεια μιας επιστημονικής ομάδας, στις έρευνες της οποίας συμμετείχε και ο Ναρζεολέ.

Σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι από την εταιρεία OceanGate και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση OceanGate Foundation αποκάλυψαν ότι το ηχητικό αυτό σήμα είναι ένας ηφαιστειακός ύφαλος, όπου φιλοξενούνται κοράλλια και άλλα είδη θαλάσσιας ζωής.

«Θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και ένα άλλο ναυάγιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ναρζεολέ.

«Αναζητούσα την ευκαιρία να εξερευνήσω αυτό το μεγάλο αντικείμενο που εμφανίστηκε στο σόναρ πριν από τόσα χρόνια. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία να εξερευνήσω αυτή την περιοχή και να εντοπίσω αυτό τον εντυπωσιακό ηφαιστειακό σχηματισμό, που είναι γεμάτος ζωή» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Steve W. Ross, επικεφαλής επιστήμονας της OceanGate Expeditions, δήλωσε πως η ανακάλυψη αυτή θα «βελτιώσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τη βιοποικιλότητα».

«Οι φαινομενικά ηφαιστειογενείς σχηματισμοί βασάλτη είναι εντυπωσιακοί και είμαστε έκπληκτοι με την ποικιλομορφία που παρουσιάζουν», πρόσθεσε.

Ο συγκεκριμένος σχηματισμός βασάλτη, που βρίσκεται σε βάθος 2,8χλμ και έχει έκταση 100 μέτρων, ονομάστηκε προσωρινά κορυφογραμμή Ναρζεολέ – Φάνινγκ, τιμώντας επί της ουσίας τον πρώτο εξερευνητή αλλά και τον Όισιν Φάνινγκ, έναν από τους ειδικούς της φετινής εκστρατείας της OceanGate.

Ο Τιτανικός βυθίστηκε το 1912 κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού, μετά από σύγκρουση με παγόβουνο στο βόρειο Ατλαντικό.

Πηγή: New York Post/Athens Voice

Δείτε επίσης