Το James Webb μάς έδωσε το πρώτο teaser και οι επιστήμονες πετούν από τη χαρά τους [ΕΙΚΟΝΑ]

απο Cyclades Open

Το $10 δισεκατομμυρίων διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι έτοιμο για το επίσημο ντεμπούτο του στις 12 Ιουλίου, όταν και θα μας “ανοίξει τα μάτια” για το σύμπαν και τα μυστικά του. Ωστόσο η NASA θέλησε να “ζεστάνει” τον κόσμο και μας πρόσφερε ένα teaser από αυτά που θα δούμε, δίνοντας στη δημοσιότητα μία δοκιμαστική φωτογραφία.

Η φωτογραφία είναι το αποτέλεσμα 72 εκθέσεων σε διάρκεια 32 ωρών, αποτυπώνοντας μακρινά άστρα και γαλαξίες και αποτελεί μία από τις βαθύτερες εικόνες που έχουμε από το σύμπαν, ενώ υπόσχεται πολλά για αυτές που έρχονται.

Το James Webb εκτοξεύτηκε το Δεκέμβριο και τώρα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, ακολουθώντας τη Γη σε απόσταση 1.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Είναι τόσο ισχυρό που θα μπορέσει να δει μέχρι τις απαρχές του σύμπαντος και η γνώση που αναμένεται να κερδίσουμε είναι ανεκτίμητη.

Θα εξερευνήσει αντικείμενα στο Ηλιακό σύστημα και ατμόσφαιρες εξωπλανητών που βρίσκονται σε τροχιά άλλων άστρων, θα μας δώσει στοιχεία για πιθανές παρόμοιες ατμόσφαιρες με τη δική μας. Μπορεί να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα που έχουμε. Από πού προερχόμαστε; Τι υπάρχει εκεί έξω; Ποιοι είμαστε; Και φυσικά, θα απαντήσει σε ερωτήσεις τις οποίες δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί να κάνουμε. – Bill Nelson, Διοικητής NASA

Το James Webb με τις υπέρυθρες ικανότητές του, θα κοιτάξει πίσω στο χρόνο μέχρι και το Big Bang, το οποίο έλαβε χώρα 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Επειδή το σύμπαν διαστέλλεται, το φως από τα πρώτα άστρα μετακινείται από το φάσμα των υπεριωδών και του ορατού, σε μεγαλύτερα μήκη κύματος όπως οι υπέρυθρες. Ακτινοβολία που το Webb έχει σχεδιαστεί να ανιχνεύει με ανάλυση χωρίς προηγούμενο. Έως τώρα, έχουμε μπορέσει να δούμε πίσω στο χρόνο έως και 330 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, το James Webb όμως θα σπάσει με άνεση αυτό το ρεκόρ.

Πηγή: Unboxholics.com/Αλέξανδρος Καρατζάς

Δείτε επίσης