Τω καιρώ εκείνω, εγένετο φρύελλα και σκονισμός μεγάλος

Χαρίλαος Ρούσσος

απο Cyclades Open

-Όχι, πολύ ωραία η Άνοιξη, το ομολογώ.

Αν δεν έχει σκόνη, έχει αρέα…αν δεν έχει αρέα, έχει σκόνη και ενδιαμέσως για να μην βαριέστε ρίχνει και λασποβροχή, όταν δεν βρέχει τόνους υγρασίας.

Κι αν θαυμάζω κάτι είναι η ξινή.

Κάθεται και πλένει το αυτοκίνητο λες και δεν θα γίνει ζαρντιέρα την επομένη.  Την επόμενη ώρα εννοώ.

Κι επειδή δεν θέλει να ξοδεύει και νερό γιατί δεν είναι σωστό να σπαταλάς νερό, κάθεται και κάνει κυρίως τα τζάμια. Για να τα ξανακάνει το πρωί, πριν πάει για δουλειά.

Τέρας εξυπνάδας! Και τέρας σκέτο, μην σας πω.

-Σήμερα ο αρέας παίρνει ό,τι δεν κατάφερε να πάρει τις προηγούμενες φορές. Καρέκλες, παντόφλες, απλώστρες, γλάστρες, σπάει κλαδιά και γενικά έχει βγει, λόγω εορταστικού ωραρίου στην αγορά και ψωνίζει απ’ όλους κάτι, μην μείνει κανείς παραπονεμένος.

Εμένα μου πήρε την σκόνη από τη γούνα για παράδειγμα. Τον Ζήκο τον πήρε ολόκληρο, παραπατάει στην βεράντα λόγω αρέα, λες και χορεύει το «ζεϊμπρέκικο της Ευδορκίας».

Οι υπόλοιποι έχουν κρυφτεί εκεί που δεν φυσάει ο φρυελλώδης άνεμος.

Το χειρότερο όλων είναι που κατέστρεψε όλα όσα φύτεψαν οι άνθρωποι. Μπαξέδες, πατάτες, αμπέλια διαλυμένα, που μόλις είχανε βγάλει φυλλαράκια.

Πάνε τα βάγια, πάνε και τα κλαδιά.

-Σε άλλα νέα να σας πω συγχαρητήρια. Μετά από 2 σχεδόν χρόνια εμμονής και καυγάδων ο δήμος αποφάσισε να ξαναπαντρευτεί τον ΣΦΟΔΡΑ με τον οποίο είχε χωρίσει. Να ζήσετε, να ευτρυχήσετε και καλούς ρυπογόνους.

Καλά, μην φανταστείτε πως βγήκε κανείς να ανακοινώσει συγκινημένος το …χαρμόσυνο νέο, τυχαία το μάθανε όλοι γιατί κάποιος το σφύριξε και  κάποιος το άκουσε και το σφύριξε στους υπόλοιπους.

Αφού η ξινή έχει αποφασίσει να στείλει επισήμως μήνυμα στον δήμαρχο και το βληματικό μηβούλιο που να λέει «Σου σφυρίζω, για να βγεις σου σφυρίζω» το γνωστό τραγουδάκι, μπας και «σφυρίξουν» γενικότερα κανένα νέο πάνω στο κέφι.

Δεν ελπίζει βέβαια σε καμιά συγκλονιστική αλλαγή, αλλά έτσι για την αλητεία.

-Το ίδιο έγινε και με την επιροπή Καμπανέλλη. Κάποιος το σφύριξε σε κάποιον, αλλά ο δήμος σφυρίζει αδιάφορα. Καμία επίσημη ενημέρωση.

Θα μου πεις, αν είναι όπως το δελτίο με την “Evening Standard” που αναφέρει πως «τη διαβάζουν εκατομμύρια αναγνώστες σ’ όλο τον κόσμο» και δεν σκέφτεται αυτός που το γράφει, πως  όταν ψάξει κάποιος για να δει αν αυτό ευσταθεί, τί θ’ ανακαλύψει, τι να το κάνεις και το δελτίο. Ξέρω και γω…χαρτοπόλεμο.

Πολύ χάλια η διεθνής συγκυρία πάντως με όλα όσα γίνονται.

Πιο χάλια κι από την ξινή όταν ξυπνάει πρωί Δευτέρας.

-Βλέπω στολίσατε και για το Πάσχα. Πολλά αυγά και καθόλου κότες. Ωραία και τα υπερμεγέθη κουνέλια, τί ράτσα είναι; Γαδουράφτες;

Σε κοιτάζουν και είναι σαν να σου τραγουδούν «Αχ ανθρωπάκι-ανθρωπάκι ξύλο που θα το φας…». Τουλάχιστον θα τα βλέπετε και θα τρώτε όλο σας το φαΐ. Κάτι που θα σταματήσετε να κάνετε αμέσως, μόλις δείτε την κυρα Ψαρακοστή στην πλατεία να σας κοιτάζει.

Και η ξινή στολίζει καθημερινά. Κυρίως όσους παρκάρουν χωρίς να τους νοιάζει αν επιτρέπεται ή αν ενοχλούν. Αλλά δε βαριέσαι, έτσι κι αλλιώς ουδείς ασχολείται, οπότε σκάει μόνη της.

-Αν βρεθείτε πάντως στα Χανιά να πάτε να δείτε την έκθεση Μητσοτάκη στο μουσείο. Όχι αυτή που γράφει και μας ταλαιπωρεί όταν τη διαβάζει, την άλλη με τα αρχαία που μάζευε ο You Know Who.

Τί εννοείς απαγορεύεται κάποιος ιδιώτης να μαζεύει αρχαία και να τα κάνει συλλογή; Στον Έλγιν  και σε κάτι άλλους να το πείτε,  εγώ μαζεύω χόρτα φρέσκα, όχι αρχαία. Και μετά χορεύω τον Πορύχιο χορό.

-Αύριο είναι Μ. Δευτέρα…παραδόξως έχετε την τάση οι άνθρωποι, αν κάποιος πει κάτι σωστό και καλό για όλους, να τον σταυρώσετε και μετά, αφού τον ξεκάνετε εντελώς, τον κάνετε θρησκεία, τον ακολουθείτε, σκοτώνεστε για χάρη του, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζετε να σταυρώνετε εαυτούς και αλλήλους σαν να μην συμβαίνει τίποτα, καρτερώντας την ανάσταση.

Μάλλον διαβάσατε λάθος εγχειρίδιο.

-Αυτά για σήμερα, βαρέθηκα κιόλας, πάω να κλαφτώ στην ξινή να με βγάλει έξω να πάρω τον αρέα μου ή να με πάρει αυτός, δεν είναι σίγουρο ποιο απ’ τα δυο θα συμβεί. Ιπτάμενος Χαρίλαος…δεν είναι κακό.

Κοτλέ διαγωνίως

Δείτε επίσης