Το μέλλον της βιώσιμης γεωργίας στην Αφρική

απο Cyclades Open

Καθώς το Μαρόκο, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες διερευνούν τρόπους για να αναπτύξουν πιο ανθεκτικές και βιώσιμες γεωργικές καλλιέργειες. Για να ενισχύσουν την οικονομία της γνώσης, τα αφρικανικά πανεπιστήμια εστιάζουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Στο Μαρόκο, ο πρόεδρος του Πολυτεχνείου Μοχάμεντ VI, Χισάμ Ελ Χάμπτι πιστεύει ότι η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει την Αφρική να γίνει η ήπειρος της επισιτιστικής ασφάλειας στο μέλλον:

«Η φιλοδοξία του Πολυτεχνείου είναι να δημιουργήσει το πλαίσιο, όπου οι νέοι Αφρικανοί θα γνωρίζουν τις έννοιες και τις εφαρμογές της τεχνολογίας και θα τις προσαρμόζουν στην τοπική πραγματικότητα. Η τεχνολογία είναι παγκόσμια, αλλά η καινοτομία είναι τοπική. Θέλουμε να προσφέρουμε αυτό το χώρο σ’ αυτούς τους νέους, ώστε να αναλάβουν την ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου».

Το μότο του πολυτεχνείου είναι «μάθηση μέσω της πράξης». Μια φιλοσοφία εκπαίδευσης που συνδυάζει την εμπειρία με τη δημιουργικότητα: «Ενθαρρύνουμε διαρκώς την καινοτομία, την εύρεση νέων λύσεων και την εφαρμογή νέων επιχειρηματικών ιδεών» αναφέρει η φοιτήτρια Γιούσρα Λαμιαμέντι. Ο συμφοιτητής της Γάχια Ουαρζάζι συμπληρώνει: «Οι καθηγητές μας, οι επόπτες μας, αυτό που μας ζητούν είναι να καινοτομούμε».

Η συγκεκριμένη πειραματική φάρμα είναι βασικό τμήμα του Πολυτεχνείου. Είναι ένα κέντρο «έξυπνης γεωργίας», που βασίζεται στην τεχνολογία και την επεξεργασία δεδομένων. Εδώ αναπτύχθηκε η start-up Aerodrive Engineering Services (AES) . Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αγρότες χάρη σε drone που είναι ικανά να ανιχνεύουν βλαβερά έντομα, την έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή λειψυδρία.

Ο Σουφιάν Αμαλντί είναι ο δευθύνων σύμβουλός της: «Πρόκειται για τεχνικές που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους σε πολλές χώρες. Κατά τη γνώμη μου είναι θέμα χρόνου να εφαρμόσουμε τέτοιες τεχνικές για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί σε διεθνή κλίμακα»._

Η ερευνητική εργασία στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν την παραγωγικότητα, όπως είναι η υποβάθμιση του εδάφους, η μείωση της βιοποικιλότητας και οι ασθένειες των φυτών. Οι επιστήμονες δοκιμάζουν επίσης εναλλακτικές καλλιέργειες που μπορούν να ενισχύσουν την αξία άνυδρων εκτάσεων. Αυτό συμβαίνει με φυτά όπως το μορίνγκα και η κινόα.

Ο Φασίλ Κεμπέντε είναι επιστήμονας του εδάφους στο Πολυτεχνείο: «Η κλιματική αλλαγή γίνεται υπαρξιακή απειλή. Επομένως, είναι ευθύνη κάθε χώρας να βρει τις δικές της λύσεις για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Ένα από τα μέσα είναι ο έλεγχος των δημητριακών, των καλλιεργειών και των φυτών που μπορούν να έχουν καλές αποδόσεις στην κλιματική αλλαγή. Η κινόα είναι ένα από αυτά τα φυτά».

Τα τελευταία χρόνια, το Πολυτεχνείο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια της κινόα στην επαρχία Ράμνα του Μαρόκου. Είναι η εποχή της φύτευσης σε αυτή την περιοχή με το φτωχό και ξηρό έδαφος. Αυτοί οι αγρότες έχουν αλλάξει την καλλιέργειά τους από το σιτάρι και το κριθάρι σε αυτή τη λατινοαμερικάνικη ποικιλία κινόα, που έχει υψηλότερες αποδόσεις. Ο Ανάς Ζερουάλ είναι γεωπόνος: «Σε αυτή την περιοχή, η ξηρασία είναι κυρίαρχη. Επιλέξαμε λοιπόν την κινόα γιατί χρειάζεται μόνο δύο ποτίσματα. Γι’ αυτό την καλλιεργούμε εδώ. Όσο για την απόδοση του φυτού, έχουμε κάνει δύο πολύ ολοκληρωμένες δοκιμές και φέτος θα επεκτείνουμε την καλλιέργεια σε όλη την έκταση».

Σε αυτόν τον συνεταιρισμό, που απασχολεί γυναίκες από την περιοχή, η κινόα μεταποιείται σε αλεύρι, μπισκότα, σαλάτες, αλλά κυρίως σε κουσκούς, το εθνικό φαγητό του Μαρόκου. Η περιοχή Ράμνα βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή αυτής της καλλιέργειας. Η Χαφίντα ΕΛ Φελάχι είναι η γενική γραμματέας του συνεταιρισμού: «Πολλοί θέλουν κινόα: σούπερ μάρκετ, άτομα με προβλήματα γλουτένης, χορτοφάγοι. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν έρθει να πάρουν κινόα από εδώ για να τη φυτέψουν στο βορρά. Καλλιεργούν ήδη κινόα στον νότο. Μια μέρα θα υπάρχει κινόα σε όλο το Μαρόκο. Το ελπίζουμε!»

Στο Πολυτεχνείο, οι έρευνες συνεχίζονται και τα πρότζεκτ είναι φιλόδοξα. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα φιλοδοξεί να γίνει η αφρικανική Silicon Valley. Σχεδιάζει να υποδεχθεί χιλιάδες νέους φοιτητές και ερευνητές τα επόμενα χρόνια. Ο ο πρόεδρος του Πολυτεχνείου Μοχάμεντ VI, Χισάμ Ελ Χάμπτι παρατηρεί: «Έχουμε απίστευτο ανθρώπινο κεφάλαιο, που είναι ο κύριος πλούτος της αφρικανικής ηπείρου. Τα επόμενα χρόνια, οι νέοι θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην Αφρική. Είναι ένας εξαιρετικός μοχλός ανάπτυξης κι αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει η αφρικανική ήπειρος».

Το ίδιο το έδαφος προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία: πάνω από το 60% της αρόσιμης γης του πλανήτη που δεν καλλιεργείται, βρίσκεται στην Αφρική.

Πηγή: Euronews/Cyril Fourneris

Δείτε επίσης