Το μπρόκολο συνδέεται με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής

απο Cyclades Open

Μία νέα έρευνα από το University of California Riverside, έρχεται να συνδέσει το μπρόκολο με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Συγκεκριμένα, το αέριο που εκπέμπεται από το μπρόκολο και μερικά ακόμα φυτά, το βρωμομεθάνιο (CH3Br), είναι η πιο ισχυρή ένδειξη παρουσίας ζωής σε έναν άλλο πλανήτη.

Στη Γη, σχετίζεται με τη ζωή επειδή εκπέμπεται φυσικά από τα φυτά, όταν αυτά αμύνονται. Τα φυτά μπορούν να αποβάλλουν έτσι ρυπογόνα συστατικά όπως ιόντα βρωμιδίου, προσκολλώντας μερικά άτομα άνθρακα και υδρογόνου σε αυτά, μετατρέποντάς τα δηλαδή σε αέρια για να διαφύγουν στον αέρα.

Το βρωμομεθάνιο χρησιμοποιούνταν έως τις αρχές του 2000 ως παρασιτοκτόνο. Ως ένδειξη ζωής σε άλλους πλανήτες, έχει περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες βιοϋπογραφές. Έχει μικρότερο χρόνο ημιζωής στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, κάτι που σημαίνει πως αν ανιχνευθεί σε έναν εξωπλανήτη, είναι πολύ πιθανό αυτό που το παράγει να είναι ακόμα ενεργό. Επιπλέον, υπάρχουν πολύ λίγες μη βιολογικές διεργασίες που μπορούν να παράγουν αυτό το αέριο και τις περισσότερες φορές παράγεται από βιολογικές διεργασίες. Τέλος, η φασματική κυματομορφή του μοιάζει με μία άλλη βιοϋπογραφή, το χλωρομεθάνιο, το οποίο και αυτό αποτελεί ένδειξη ύπαρξης ζωής, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να εντοπίσουμε τη συγκέντρωσή τους.

Στη Γη, η υπεριώδης ακτινοβολία το διασπά στην ατμόσφαιρα και έτσι δεν παραμένει για μεγάλο διάστημα. Σε άλλους εξωπλανήτες όμως που δεν έχουν άστρα όπως ο Ήλιος μας, θα υπάρχει λιγότερη UV ακτινοβολία και τα μόρια του βρωμομεθανίου θα παραμένουν στην ατμόσφαιρα για περισσότερο διάστημα. Όπως για παράδειγμα κοντά σε άστρα νάνους κατηγορίας M, τα οποία είναι 10 φορές περισσότερα στο γαλαξία από άστρα σαν τον Ήλιο.

Σε λίγα χρόνια, τα επίγεια τηλεσκόπια θα μπορούν να ανιχνεύσουν το βρωμομεθάνιο και οι αστροβιολόγοι θα μπορέσουν να ερευνήσουν πολλούς εξωπλανήτες.

Πηγή: Unboxholics

Δείτε επίσης