Το τέλος του «χρόνου ομιλίας»: Νέα εποχή στην κινητή τηλεφωνία

απο Cyclades Open

«Έχετε ακόμη 100 λεπτά διαθέσιμο χρόνο ομιλίας». Μηνύματα σαν αυτό, που έχουν λάβει ανά καιρούς όλοι οι συνδρομητές, σύντομα θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, καθώς η κινητή τηλεφωνία μπαίνει στην εποχή του απεριόριστου χρόνου ομιλίας για το σύνολο των συμβολαίων και της καρτοκινήτης.  

Η Cosmote προχώρησε πριν από λίγες ημέρες στην απελευθέρωση του χρόνου ομιλίας προς όλα τα δίκτυα σε όλα τα συμβόλαια κινητής, τόσο για τους υφιστάμενους όσο και για τους νέους συνδρομητές. Η κίνηση αυτή αλλάζει τα δεδομένα, καθώς μέχρι πριν από μερικά χρόνια, απεριόριστη ομιλία προσέφεραν μόνο τα ακριβότερα συμβόλαια κινητής, ανεξαρτήτως παρόχου.

Από την αγορά θεωρείται δεδομένο πως σε αντίστοιχες κινήσεις θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πάροχοι. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, Vodafone και Wind εδώ και καιρό προσφέρουν σε νέους συνδρομητές αλλά και σε ανανεώσεις συμβολαίων προγράμματα με απεριόριστη ομιλία σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ακόμη και κάτω από 30 ευρώ.

Η κυριαρχία των data

Οι απεριόριστες κλήσεις είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς με την αύξηση της χρήσης εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων και συνομιλίας (π.χ. Messenger, WhatsApp κλπ) ο χρόνος ομιλίας αποκτά ολοένα και λιγότερη σημασία τόσο για τους συνδρομητές, όσο και για τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Αντίθετα, ολοένα και πιο σημαντικά γίνονται τα δεδομένα κινητής, τα οποία σύντομα θα είναι και η μοναδική υπηρεσία κινητής που θα διαφοροποιεί τα διάφορα προγράμματα συμβολαίου. Τα στοιχεία δείχνουν εκθετική έκθεση της χρήσης data τα τελευταία χρόνια: Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το 2020  η κατανάλωση δεδομένων ανήλθε σε 388 δισ. Mb όταν πριν από επτά χρόνια η συνολική χρήση δεδομένων είχε διαμορφωθεί σε 36 δισεκατομμύρια Mb.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Tefficient για τη χρήση δεδομένων σε 46 χώρες παγκοσμίως, η Ελλάδα, όπου διαχρονικά η χρήση data ήταν χαμηλή, εμφανίζει πλέον υψηλούς ρυθμούς αύξησης, με την κίνηση, σε μηνιαία βάση, να είναι 3,1 Gb ανά κάρτα SIM. Και όσο προχωράμε στην εποχή του 5G που φέρνει ακόμη πιο υψηλές ταχύτητες και νέες εφαρμογές, τόσο θα αυξάνεται και η χρήση δεδομένων.

Προηγήθηκε η καρτοκινητή

Εξάλλου τα προγράμματα καρτοκινητής των Cosmote, Wind και Vodafone έχουν περάσει εδώ και μήνες στην εποχή της απεριόριστης ομιλίας με όλα τα δίκτυα, αλλά και των περισσότερων data. Η αρχή έγινε από τη Wind με τα νέα πακέτα F2G Unlimited Talk Plus και Unlimited Talk Max, τα οποία προσφέρουν απεριόριστη ομιλία, και διαφοροποιούνται μόνο ως προς τα data και τον αριθμό των. Το πρώτο προσφέρει δεδομένα 2GB και 200 sms προς όλους, με κόστος 15 ευρώ και το δεύτερο 4GB και 400 sms προς όλους με κόστος 20 ευρώ.

Ακολούθησε η Cosmote παρουσιάζοντας και αυτή πακέτα με απεριόριστη ομιλία προς όλους για το What’s Up αλλά και διπλάσια data στην ίδια τιμή. Το Unlimited Calls δίνει απεριόριστη ομιλία προς όλους, 1,5 GB και 600 SMS στα 13,5 ευρώ, ενώ με κάθε ανανέωση υπολοίπου η καρτοκινητή προσφέρει επιβραβεύσεις για επιπλέον data ή και χρόνο ομιλίας σε όσους δεν έχουν απεριόριστα. Στη μάχη μπήκε και η Vodafone που ανακοίνωσε νέα πακέτα για καρτοκινητά για CU και Vodafone Καρτοκινητό με unlimited λεπτά ομιλίας, 600 SMS και 1,9 GB για 1 μήνα με 13,5 ευρώ το μήνα, ενώ προχώρησε και σε νέα bonus online ανανέωσης αλλά και επιπλέον δεδομένα στα υφιστάμενα πακέτα, χωρίς καμία αλλαγή στην τιμή τους. 

Πηγή: Money Review
📸 Jonas Leupe/Unsplash

Δείτε επίσης