To «Αμοργόραμα» υποψήφιο για το Earthshot Prize 2023 μετά από εισήγηση του Cyclades Preservation Fund

απο Cyclades Open

Σημαντική διάκριση για τον Επαγγελματικό Σύλλογο Αλιέων  Αμοργού. Η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα» είναι υποψήφια για το διεθνές βραβείο Earthshot, γεμίζοντας υπερηφάνεια την Αμοργό και όσους από την πρώτη στιγμή την πίστεψαν και την υποστήριξαν

Η υποψηφιότητα ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε στην Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Την Αμοργό εκπροσώπησαν διαδικτυακά η Αντιδήμαρχος Αμοργού Πόπη Δεσποτίδη και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού  Μιχάλης Κρόσμαν.

.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε: « Είμαστε υπερήφανοι για το Αμοργόραμα. Ως Δημοτική Αρχή, από την γέννηση της ιδέας,  βρεθήκαμε στο πλευρό των αλιέων του νησιού μας και μαζί φροντίσαμε να μαθευτεί παντού αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά ώστε να καταστεί μια βιώσιμη πρωτοβουλία. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε πως θέλουμε να γίνουν οι αλιείς της Αμοργού πρότυπο σε όλη την Ευρώπη  και κινητοποιήσαμε την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση. Αποτέλεσμα της πίστης  μας στο Αμοργόραμα είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2022 στο Δημαρχείο Αμοργού ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, το Δήμο Αμοργού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού και τους φορείς Blue Marine Foundation και Cyclades Preservation Fund. Η ζωή μας είναι η θάλασσα και η θάλασσα  είναι η ζωή μας. Το όραμα για μια καλύτερη ζωή δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς μια θάλασσα αμόλυντη, με πλούσια ζωή και καθαρές ακτές.»

Το Βραβείο Earthshot απονέμεται σε πρωτοβουλίες και φορείς που αντικείμενο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος. Οι πέντε κατηγορίες αφορούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Θεσμοθετήθηκε το 2020 από τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Ουίλιαμ και στόχο έχει την επιβράβευση και ενίσχυση λύσεων και πρακτικών για ένα καθαρότερο πλανήτη.

Το Cyclades Preservation Fund για το «Αμοργόραμα»

Το Cyclades Preservation Fund -CPF είχε την μεγάλη τιμή το 2022 να διακριθεί ως ένας από τους 250 οργανισμούς από όλο τον κόσμο που «έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για το περιβάλλον» και ως εκ τούτου προσκλήθηκε και συμμετείχε ως Επίσημος Εισηγητής (Nominator) για την Ελλάδα του παγκόσμιου Βραβείου υψηλού κύρους: The Earthshot Prize. Στο πλαίσιο του θεσμού που έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 2022 και τελεί υπό την αιγίδα του Πρίγκηπα της Ουαλίας, το CPF πρότεινε, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά εγχειρήματα, την πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ ως μία από τις κορυφαίες Ελληνικές υποψηφιότητες που -με βάση την επίσημη ενημέρωση που είχαμε από τους διοργανωτές του Βραβείου- κατάφερε να ξεχωρίσει στη διαδικασία αξιολόγησης και να φτάσει σε υψηλή βαθμολογία, χωρίς ωστόσο εν τέλει να επιλεγεί στο τελικό στάδιο των φιναλίστ.

Το 2023, το CPF έχει και πάλι την χαρά και την τιμή να συμμετέχει ως Επίσημος Εισηγητής για την Ελλάδα του θεσμού The Earthshot Prize και το δικαίωμα να προτείνει υποψηφιότητες πρωτοβουλιών που συνδράμουν στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Στο έτος που μεσολάβησε, το Amorgorama έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο (Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την θεσμοθέτηση προστατευόμενης περιοχής, έναρξη αλιευτικής μελέτης με σκοπό την αποτύπωση των αλιευτικών δεδομένων και την πρόταση διαχειριστικών μέτρων, πρόσκληση και συμμετοχή του τοπικού Συλλόγου αλιεών σε συναντήσεις διεθνών οργανισμών σε ευρω-μεσογειακό επίπεδο με σκοπό την ανάδειξη της πρωτοβουλίας τους σε αλιείς ξένων χωρών, προβολή σε διεθνή ΜΜΕ κτλ) η οποία μπορεί να είναι καθοριστική για την φετινή αξιολόγηση του εγχειρήματος από την επιτροπή του Βραβείου, οπότε διατηρούμε την πίστη, την αισιοδοξία και την ψήφο μας στο ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ, το οποίο μέσω της εισήγησης του CPF θα είναι και πάλι υποψήφιο για το Earthshot Prize.

Η φετινή υποψηφιότητα του ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑΤΟΣ στα βραβεία, που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο εκδήλωσης που φιλοξένησε η Βρετανική Πρεσβεί στην Αθήνα, συνοδεύεται μάλιστα από έγγραφες επιστολές υποστήριξης που ζητήσαμε και λάβαμε από τον Δήμος Αμοργού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Blue Marine Foundation και το Πράσινο Ταμείο, φορείς που υποστηρίζουν έμπρακτα την πρωτοβουλία μαζί με το Cyclades Preservation Fund.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού ‘Χοζοβιώτισσα’, και πιστεύουμε ακράδαντα πως το καλό τους παράδειγμα αξίζει να βραβευθεί και να γίνει πρότυπο για τις αλιευτικές κοινότητες της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Δείτε επίσης